Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πόνος στη μέση; - Οι 3 απαγορευμένες ασκήσεις!



Ένας πόνος στη μέση μπορεί εύκολα να σε αφήσει εκτός γυμναστηρίου. Αλλά οποιοσδήποτε γιατρός, φυσιοθεραπευτής ή γυμναστής θα σε συμβουλεύσει να ασκηθείς κι όχι να ξαπλώσεις μέχρι να σου περάσει, επειδή η άσκηση είναι το καλύτερο πράγμα για τη μέση σου: μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση και να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου. Το μόνο εμπόδιο είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγεις κινήσεις που θα κάνουν το πρόβλημά σου ακόμη χειρότερο. Αν ο πόνος είναι οξύς η ήπια άσκηση όπως το περπάτημα βελτιώνει την κυκλοφορία και στέλνει οξυγονωμένο αίμα στο σημείο που νιώθεις πόνο. Αυτό μειώνει τη φλεγμονή που σου προκαλεί ενόχληση, βοηθώντας σε να νιώσεις καλύτερα γρηγορότερα. Όταν περάσει ο έντονος πόνος η προπόνηση δύναμης είναι το μυστικό πρόληψης. Αυτές είναι οι 3 επικίνδυνες ασκήσεις που θα κάνουν χειρότερο τον πόνο στη μέση σου.

1 Deadlifts

Το να σηκώνεις μια μπάρα χρησιμοποιώντας τη δύναμη των ποδιών σου μπορεί να ενισχύσει τη μέση σου, με την προϋπόθεση να εκτελείς σωστά την άσκηση. Πολύ συχνά, οι περισσότεροι κάνουν deadlifts με τη μέση τους να είναι πολύ χαμηλά ή να είναι κυρτωμένη κάτι που συμπιέζει τους δίσκους στην σπονδυλική στήλη.

Τι μπορείς να κάνεις: Προσάρμοσε το ύψος της μπάρας στο δικό σου σωματότυπο. Αν η μέση σου πονάει επειδή καμπουριάζεις πολύ καθώς σκύβεις, τότε με την ανύψωση οι πόνοι θα μειωθούν ή και θα εξαφανιστούν.

2 Κοιλιακοί (sit ups)

Η έντονη κάμψη της οσφυϊκής μοίρας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων κοιλιακών επιβαρύνει σημαντικά τους σπονδύλους. Όταν δεν έχεις δυνατούς μυς στην κοιλιά καταλήγει το κύριο βάρος της δουλειάς να πέφτει στη μέση και να επιδεινώνει τον πόνο.

Τι μπορείς να κάνεις: Σανίδα με διάφορες παραλλαγές. Η μεταφορά φορτίων και η σανίδα εμποδίζουν την περιστροφή και αυξάνουν τη δύναμη των μυών που σταθεροποιούν την οσφυϊκή σπονδυλική στήλη.

3 Burpees

Τα burpees είναι ένας μία άσκηση που περιλαμβάνει τρεις κινήσεις: κάτω-πάνω-άλμα που μπορεί να φτάσει την αντοχή σου στο κόκκινο επειδή συνδυάζει δύναμη, έκρηξη και αντοχή. Τα burpees ενεργοποιούν την πλειοψηφία των μυών στο άνω και κάτω μέρος του σώματος και επίσης τα εκρηκτικά άλματα έχουν αντίκτυπο στην πλάτη σου.

Τι μπορείς να κάνεις: Γενικό stretching σε όλο το σώμα που θα βοηθήσει τους μυς να χαλαρώσουν, η αναπνοή να γίνει καλύτερη και η συσσωρευμένη ένταση να απελευθερωθεί. Οι διατάσεις ισχίων είναι μια καλή άσκηση.