Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 -

Κόκκινα μάτια: Δείτε ποιες είναι οι 15 πιο συνηθισμένες αιτίες



Τα κόκκινα μάτια είναι μια συχνά ενοχλητική κατάσταση η οποία μπορεί να προκληθεί από μικρούς ερεθισμούς έως πιο σοβαρές παθήσεις υγείας.

Το κοκκίνισμα προκαλείται από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του ματιού, που οδηγεί σε εμφανώς κοκκινωπή ή ροζ εμφάνιση.

Κόκκινα μάτια: Οι 15 πιο συνηθισμένες αιτίες

1. Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία εμφανίζεται όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή η ποιότητα των δακρύων είναι κακή, οδηγώντας σε ερεθισμό και ερυθρότητα.

Εκτός από την ερυθρότητα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου, φαγούρα και ευαισθησία στο φως.

2. Αλλεργίες

Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και ερυθρότητα στα μάτια. Τα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν γύρη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, ακάρεα σκόνης και μούχλα.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συχνά συνοδεύεται από φαγούρα, υγρά μάτια και πρησμένα βλέφαρα.

3. Λοιμώξεις

Επιπεφυκίτιδα: Πρόκειται για μόλυνση του επιπεφυκότα, του λεπτού στρώματος που καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού. Μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς ή αλλεργιογόνα. Η επιπεφυκίτιδα συνήθως σχετίζεται με ερυθρότητα, φαγούρα και εκκρίσεις.

Ραγοειδίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή του ραγοειδούς, του μεσαίου στρώματος του ματιού. Μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα ή τραύματα. Η ραγοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ερυθρότητα, πόνο, ευαισθησία στο φως και θολή όραση.

4. Καταπόνηση των ματιών

Η παρατεταμένη χρήση ψηφιακών οθονών, η ανάγνωση ή άλλη εργασία που απαιτεί να κοιτάτε κάτι σε κοντινή απόσταση μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών, οδηγώντας σε ερυθρότητα.

Εκτός από την ερυθρότητα, η καταπόνηση των ματιών μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονοκεφάλους και θολή όραση.

5. Χρήση φακών επαφής

Η ακατάλληλη χρήση των φακών επαφής, όπως η υπερβολική χρήση τους ή ο μη σωστός καθαρισμός τους, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και ερυθρότητα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσφορία, αίσθημα ότι “κάτι μπήκε στο μάτι” και αυξημένη παραγωγή δακρύων.

6. Τραυματισμός

Οποιοσδήποτε τραυματισμός στο μάτι, είτε από ξένο αντικείμενο, ένα χτύπημα στο μάτι ή μια γρατσουνιά, μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε ερυθρότητα.

Η ερυθρότητα που σχετίζεται με το τραύμα συχνά συνοδεύεται από πόνο, οίδημα και πιθανές αλλαγές στην όραση.

7. Γλαύκωμα

Το οξύ γλαύκωμα είναι μια σοβαρή κατάσταση όπου η πίεση στο εσωτερικό του ματιού αυξάνεται γρήγορα, οδηγώντας σε κόκκινα μάτια.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ξαφνική ερυθρότητα, έντονο πόνο, θολή όραση και ναυτία, που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

8. Βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα είναι μια φλεγμονή των βλεφάρων, που συχνά προκαλείται από βακτήρια ή δερματικές παθήσεις, όπως η πιτυρίδα.

Μπορεί να οδηγήσει σε κόκκινα, πρησμένα βλέφαρα και τα μάτια μπορεί επίσης να φαίνονται κόκκινα.

9. Αιμορραγία υποεπιπεφυκότα

Αυτό συμβαίνει όταν ένα μικροσκοπικό αιμοφόρο αγγείο σπάει ακριβώς κάτω από τον επιπεφυκότα, τη διαυγή επιφάνεια του ματιού.

Μπορεί να προκαλέσει μια έντονη κόκκινη ή σκούρα κηλίδα στο λευκό του ματιού, η οποία μπορεί να φαίνεται ανησυχητική αλλά συνήθως δεν είναι επώδυνη ή σοβαρή.

10. Ερεθιστικά του περιβάλλοντος

Η έκθεση σε καπνό, σκόνη, χημικές ουσίες ή ακόμα και σε χλώριο από τις πισίνες μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, προκαλώντας ερυθρότητα.

Η ερυθρότητα από ερεθιστικούς παράγοντες συνοδεύεται συχνά από αίσθημα καύσου ή τσούξιμο.

11. Στέρηση ύπνου

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κόκκινα μάτια. Η έλλειψη ξεκούρασης μειώνει την λίπανση στα μάτια, προκαλώντας ερεθισμό.

Μαζί με την ερυθρότητα, η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, πρήξιμο και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

12. Υψηλή πίεση του αίματος

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ρήξη των μικρών αιμοφόρων αγγείων στο μάτι, οδηγώντας σε ερυθρότητα.

Αν και συχνά δεν έχει συμπτώματα όσον αφορά τα μάτια, η υπέρταση μπορεί περιστασιακά να εντοπιστεί από αυτές τις κόκκινες κηλίδες στα μάτια.

13. Φάρμακα και άλλες ουσίες

Ορισμένα φάρμακα, όπως αποσυμφορητικά και αντιισταμινικά, μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία και ερυθρότητα. Η χρήση ουσιών, όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κόκκινα μάτια.

Η ερυθρότητα που προκαλείται από φάρμακα συχνά συνδυάζεται με συμπτώματα ξηροφθαλμίας, ενώ η ερυθρότητα που σχετίζεται με το αλκοόλ μπορεί να συνοδεύεται από hangover.

14. Αυτοάνοσες διαταραχές

Καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, οδηγώντας σε ερυθρότητα.

Η ερυθρότητα που σχετίζεται με αυτοάνοσο νόσημα συχνά συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις ή κόπωση.

15. Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης, μπορεί να οδηγήσουν σε ξηροφθαλμία και ερυθρότητα.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ξηρότητα, ερεθισμό και μερικές φορές πρήξιμο στα μάτια.