Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Η σοκολάτα είναι φίλος του μυαλού!



Φάρμακο για το μυαλό η σοκολάτα; Και όμως, ναι! Μάλιστα, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, κάνει περισσότερο καλό και από την… γυμναστική.
Το μυστικό βρίσκεται στις φλαβανόλες που περιέχει το κακάο: χάρη στις αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες, η κατανάλωση σοκολάτας βοηθάει το μυαλό του ανθρώπου με την πάροδο των χρόνων. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, στις μεγαλύτερες ηλικίες η σοκολάτα κάνει καλό και στην διατήρηση της μνήμης.

Η επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Κολούμπια και Νέας Υόρκης διεξήγαγε έρευνα σε δύο ομάδες υγιέστατων ανθρώπων ηλικίας 50 έως 69 ετών και για ένα διάστημα τριών μηνών στους μισούς ελάχιστη ποσότητα φλαβανολών και στους άλλους μισούς μεγάλη ποσότητα φλαβανολών. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σε αυτούς μόλις τους τρείς μήνες όσοι ελάμβαναν μεγάλη ποσότητα φλαβανολών εμφάνισαν σημαντική βελτίωση της μνήμης τους. Σημειωτέον ότι οι εν λόγω ουσίες, ιδίως η επικατεχίνη, θεωρείται ότι «θωρακίζουν» και την καρδιαγγειακή υγεία προστατεύοντας από εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Το παράξενο στην συγκεκριμένη έρευνα ήταν ότι η γυμναστική δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στο μυαλό, ούτε και συνέβαλλε στην βελτίωση της μνήμης των συμμετεχόντων. Καλά νέα λοιπόν για όσους... προτιμούν την σοκολάτα από την γυμναστική. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται να τρώει κανείς πολλή σοκολάτα για να δει τα ευεργετικά της αποτελέσματα και ποιός μπορεί να καταναλώνει τόση ώστε να κάνει τη διαφορά, ιδιαίτερα σε μεγάλη ηλικία;