Αρκετές γυναίκες εντοπίζουν σκληρές μάζες στο στήθος τους κατά την ψηλάφηση και εύλογα αρχίζουν να ανησυχούν μήπως πρόκειται για καρκίνο.
Το σύμπτωμα αυτό όμως δεν υποδεικνύει πάντα σοβαρό πρόβλημα υγείας και μάλιστα τις περισσότερες φορές οι αιτίες που εκδηλώνεται είναι αρκετά αθώες.
Δείτε τέσσερις λόγους που μπορεί σχηματιστούν σκληρές μάζες στο στήθος.
1. Πυκνοί μαστοί
Ο μαστός αποτελείται από έναν συνδυασμό λιπώδους και συνδετικού ιστού. Οι γυναίκες που έχουν πυκνούς μαστούς διαθέτουν αναλογικά περισσότερο συνδετικό παρά λιπώδη ιστό. Στην περίπτωση αυτή είναι πιο πιθανό κατά την ψηλάφηση να γίνονται αισθητές μικρές μάζες κάτω από την επιδερμίδα. Ξεκινώντας από μικρή ηλικία και κάνοντας τακτικά ψηλάφηση του μαστού, η κάθε γυναίκα αναγνωρίζει τι είναι φυσιολογικό και τι όχι για το δικό της στήθος.
2. Κύστεις
Αλλαγές μπορεί να προκύψουν στην υφή του μαστού λόγω ίνωσης (μάζα ινώδους ιστού, όπως αυτός που συνθέτει τους συνδέσμους στο σώμα) και/ή κύστεων (στρογγυλές μάζες με υγρό), καταστάσεις που είναι πολύ συχνές και καλοήθεις, επομένως δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Τέτοιες αλλοιώσεις εμφανίζονται συνήθως στο κάτω μέρος του μαστού (πρακτικά, στο σημείο επαφής με τη μπανέλα του σουτιέν).
3. Θρόμβος
Σπανιότερα, ένα εξόγκωμα στον μαστό μπορεί να οφείλεται στη νόσο του Mondor, ως αποτέλεσμα του σχηματισμού θρόμβου σε φλέβα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Στην περίπτωση αυτή, στο σημείο όπου εντοπίζεται η αλλοίωση εκδηλώνεται και πόνος.
4. Ορμόνες
Οι ορμονικές μεταβολές που συνεπάγεται η έμμηνος ρύση επηρεάζουν την όψη και την υφή του μαστού.
Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας ώστε να σας καθοδηγήσει σχετικά με το πώς γίνεται η αυτοεξέταση του μαστού και πραγματοποιήστε τον έλεγχο κάθε μήνα, μετά το πέρας της περιόδου. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι πιο εύκολο να διαχωριστούν φυσιολογικές από μη φυσιολογικές μεταβολές. Μη διστάσετε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίζετε αλλαγές που δεν υποχωρούν μετά από αρκετές εβδομάδες.