Μελέτες που παρουσιάζονται αυτέ στις μέρες στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι εκτός από τους γνωστούς μέχρι σήμερα παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κρύο και ο θόρυβος.
Όπως ανέφερε η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Σιλεσίας, από το Zabrze της Πολωνίας, Aneta Cislak, η αυξημένη ρύπανση και οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την πορεία των ασθενών μετά από μια καρδιακή προσβολή. Η επίδραση τους είναι αισθητή. Ο καιρός για παράδειγμα έχει άμεση σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.
Ενώ, σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν εκτός από τις καιρικές συνθήκες παίζει τελικά μεγάλο ρόλο και η αυξημένη ρύπανση της περιοχής που μένουμε. Γι αυτό οι μελέτες εστίασαν στη Σιλεσία καθώς είναι η πιο αστικοποιημένη και βιομηχανοποιημένη περιφέρεια της Πολωνίας.
Η μελέτη διήρκεσε 6 έτη και ανέδειξε τη σχέση του περιβάλλοντος με τη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση σε ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η ασταθής στηθάγχη. Διαπιστώθηκε, ότι στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, με έμφραγμα του μυοκαρδίου στους οποίους έγινε αγγειοπλαστική για διάνοιξη των φραγμένων αρτηριών, η επέμβαση ήταν επιτυχημένη όταν ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, δεν είχε κρύο και οι συγκεντρώσεις του όζοντος και του μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ήταν χαμηλότερες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τις πιο πιθανές εξηγήσεις είναι ότι οι ατμοσφαιρική ρύπανση όπως είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, δεσμεύονται μέσω της αιμοσφαιρίνης και πιθανότατα να επηρεάζουν αρνητικά τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υποξία και να οδηγήσει σε χειρότερη κλινική κατάσταση και λιγότερο επιτυχημένη θεραπεία.