Η διατροφή με έντομα όπως οι γρύλλοι μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη Σουηδών επιστημόνων.
Τα τριζόνια αποτελούν έδεσμα εδώ και αιώνες σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως σε χώρες της ανατολικής Ασίας, όπου θεωρείται ως ένα θρεπτικό συμπλήρωμα, που περιέχει πολύ περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και άλλα χόρτα.
Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι οι γρύλλοι διαθέτουν διπλάσια επίπεδα πρωτεΐνης σε σύγκριση με το βόειο κρέας. Εξάλλου, ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος θεωρείται ως ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Τώρα, οι ερευνητές του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Άννα Γιάνσον, έχουν εντοπίσει διάφορα ζιζάνια και γεωργικά υποπροϊόντα που μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως τροφή για τους γρύλους.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της συγκεκριμένης διατροφής στους γρύλλους της Καμπότζης (Teleogryllus testaceus) σε αιχμαλωσία, για 70 ημέρες.
Η Καμπότζη είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, με πολλούς ανθρώπους να πάσχουν από σοβαρές διατροφικές ελλείψεις. Εκτιμάται ότι το 40% των παιδιών κάτω των πέντε ετών στη χώρα υποσιτίζονται.
Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι διάφορα ζιζάνια και υποπροϊόντα καλλιεργειών, σχεδόν μηδενικού κόστους, είχαν το ίδιο αποτέλεσμα στους γρύλλους με τις ζωοτροφές κοτόπουλων.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα τριζόνια και άλλα έντομα θα αποτελέσουν, εν καιρώ, μέρος της δυτικής διατροφής, ως υποκατάστατο της κατανάλωσης κρέατος που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή.
Εξάλλου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ πρότεινε πρόσφατα ότι η κατανάλωση εντόμων είναι ένας από τους τρόπους κάλυψης των διατροφικών αναγκών του ταχέως αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.