Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024 -

Γιατί οι αλλεργίες είναι πλέον πιο συχνές και επίμονες



Η απορρύθμιση του ανοσολογικού συστήματος, λόγω πολλών αιτιών που ερευνώνται τα τελευταία χρόνια, προκαλεί σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, επίμονες αλλεργίες κάθε τύπου, καθ´ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

   Οπως επισημαίνει η αλλεργιολόγος Τζένη Καψάλη, οι αλλεργίες καταγράφουν αύξηση 50% τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς εκτιμάται πλέον ότι 1 στους 4 Ευρωπαίους έχει κάποιο αλλεργικό νόσημα. 
   
«Η αλλαγή στη "συμβίωση" με τα μικρόβια και η μείωση της έκθεσης σε μικρόβια στην παιδική ηλικία, οδηγεί σε ένα ανοσολογικό σύστημα που δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά» επισημαίνει η κυρία Καψάλη και αναφέρεται σε δύο πολύ πρόσφατες διεθνείς μελέτες που δείχνουν ότι «είναι πιο συχνές αλλεργίες σε παιδιά που έχουν πλυντήριο πιάτων στο σπίτι τους, σε σύγκριση με αυτά που τα πιάτα πλένονται στο χέρι, ενώ μικρότερα ποσοστά αλλεργίας καταγράφονται σε βρέφη που οι γονείς τους καθαρίζουν την πιπίλα των παιδιών τους, πιπιλώντας την οι ίδιοι».
   
Την αύξηση των περιστατικών αλλεργίας θα πρέπει να αναζητήσουμε και στο «Οξειδωτικό» περιβάλλον που ζούμε λένε οι ειδικοί και αναφέρουν μεταξύ άλλων τη ρύπανση, τα καυσαέρια, τις βιομηχανίες και το φαινόμενο τους θερμοκηπίου.
   

Το σωματικό βάρος και οι αλλεργίες

   «Μελέτη που έγινε το 2013, έδειξε ότι το 8% του παιδικού άσθματος, οφείλεται σε διαβίωση των παιδιών σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας» εξηγεί η κυρία Καψάλη και συνεχίζει αναφερόμενη στον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως η δίαιτα, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα, και «η παχυσαρκία στα παιδιά, αυξάνει τον κίνδυνο για άσθμα καθώς για κάθε αύξηση κατά 1% στο BMI ( δείκτη μάζας σώματος ) καταγράφεται αύξηση κινδύνου για άσθμα κατά 55%».
   
Πάντως και άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει το αυξημένο βάρος με την εκδήλωση αλλεργίας, καθώς έχει φανεί ότι η παχυσαρκία στους ενήλικες, κυρίως άνδρες, αυξάνει τον κίνδυνο μη αλλεργικής ρινίτιδας και ότι η κατανάλωση fast food 3 φορές την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρού άσθματος στα παιδιά.
   

Σημαντικός και ο ρόλος του stress

   
Όσον αφορά το stress φαίνεται οτι επιδεινώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών και του άσθματος και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί και να τα προκαλεί.

   
Η κα Καψάλη αναφέρεται σε δύο πρόσφατες μελέτες που αφορούν το stress τονίζοντας ότι το «έντονο stress στο 2ο μισό της κύησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αλλεργίες στα παιδιά στην ηλικία των 14χρόνων και το επίμονο stress συνδέεται με αυξημένη συχνότητα συμπτωμάτων σε ασθματικούς φοιτητές με αλλεργικό άσθμα». 

Οπως εξηγεί, όταν οι φοιτήτες εκτίθενται στα αλλεργιογόνα που είναι αλλεργικοί, κατά την περίοδο των εξετάσεων, εμφανίζουν βαρύτερα συμπτώματα άσθματος από ότι όταν εκτίθενται σε περιόδους χωρίς άγχος.
   

Αλλεργικοί στην τεχνολογία

   
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία άλλη αιτία πρόκλησης αλλεργιών τα τελευταία χρόνια, η οποία σχετίζεται με την τεχνολογία και αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούμε συνεχώς με τα χέρια μας.
   
«Έχουμε την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής λόγω κυρίως νικελίου, η οποία ήταν συχνότερη με τα παλιότερα μοντέλα, ιδίως αυτά με φθαρμένα πλήκτρα οπότε απελευθερώνεται νικέλιο.Ευτυχώς, τα περισσότερα smartphones είναι από αλουμίνιο οπότε ασφαλή» καταλήγει η κ. Καψάλη, που επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση η χρήση θήκης ή ακουστικών προστατεύει χρήστη και κινητό.