Μπορεί να μοιάζει με εξωτικό φρούτο, αλλά ο αρτόκαρπος ή αλλιώς breadfruit κρύβει μια έκπληξη στη γεύση του, καθώς θυμίζει φρεσκοψημένο ψωμί ή πατάτα.
Καλλιεργείται ευρέως στην Ωκεανία, την Καραϊβική, τη νότια και νοτιοανατολική Ασία, την Κεντρική Αμερική και την Αφρική και έχει μεγάλη διατροφική αξία. Τα δέντρα του αρτόκαρπου φτάνουν σε ύψος 25 μ. και συνήθως παράγουν μεγάλες ποσότητες σε ορισμένες περιόδους (από 50 έως 150 φρούτα ανά έτος).
Οι αρτόκαρποι είναι πλούσιοι σε άμυλο και πριν καταναλωθούν πρέπει να ψηθούν, να τηγανιστούν ή να βραστούν. Επίσης, είναι καλή πηγή μαγνησίου, ενώ διαθέτουν περισσότερο κάλιο από 10 μπανάνες μαζί.
Ο αρχαίος μύθος από τη Χαβάη αφηγείται την ιστορία του θεού Κου, ο οποίος λέγεται ότι έσωσε την οικογένειά του από την πείνα, θάβοντας τον εαυτό του στο έδαφος και έτσι δημιουργήθηκε το αρτόδεντρο.
Το breadfruit, μάλιστα, αποτελεί το εθνικό φρούτο στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, ένα νησιωτικό κρατίδιο στην Καραϊβική. Εκεί κάθε χρόνο οι ντόπιοι διοργανώνουν φεστιβάλ αφιερωμένο στο συγκεκριμένο φρούτο.
Γιατί το breadfruit θα μπορούσε να σώσει τον κόσμο
Σύμφωνα με τον Εθνικό Τροπικό Βοτανικό Κήπο (NTBG), πάνω από το 80% των υποσιτισμένων του κόσμου ζουν σε τροπικές ή υποτροπικές περιοχές, εκεί που το breadfruit θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και να αντέξει για χρόνια.
Οργανώσεις όπως η Global Breadfruit και το Ινστιτούτο Breadfruit NTBG είναι αφιερωμένες στην προώθηση του συγκεκριμένου φρούτου.
«Κάθε δέντρο που φυτεύεται και θα βγάλει αυτούς τους καρπούς είναι ένα βήμα προς την καταπολέμηση της πείνας», σχολίασε ο Τζος Σνάιντερ, γεωπόνος και συνεργάτης της Global Breadfruit. Ο ίδιος συνεργάζεται με φορείς για να αναπαράγει όσο το δυνατόν περισσότερα αρτόδεντρα και να τα εξάγει στις φτωχές χώρες του κόσμου.