Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 -

Αιμορραγικό σοκ: Η σπάνια διαταραχή που προκαλεί το δηλητήριο του φιδιού. Τι πρέπει να κάνουμε



Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Παθολόγων, Αντώνης Αντωνιάδης μιλώντας στο Action24 εξήγησε τι ακριβώς είναι το αιμορραγικό σοκ και πώς πρέπει να διαχειριστούμε ένα πιθανό τσίμπημα φιδιού.

«Το δηλητήριο των φιδιών μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές στον οργανισμό, αιμορραγία ή διαταραχή του μηχανισμού πήξης, να μην πήζει δηλαδή καλά το αίμα, που σημαίνει προβλήματα αιμορραγίας», είπε αρχικά.

«Δεν υπάρχει λόγος να τρομάζει ο κόσμος», εξήγησε, καθώς «μπορεί να συμβεί, αλλά δεν είναι καθόλου συχνό».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «από το 2000 έως το 2022 μπορεί να έχουν καταγραφεί συνολικά 7 θάνατοι από τσίμπημα φιδιού και με συνοδά νοσήματα. Το δηλητήριο κάνει ζημιά, αλλά όχι σε όλους, είναι σπάνιο και υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης».

Για το ζήτημα του αντιοφικού ορού και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σε όλα τα Κέντρα υγείας, ανέφερε «είναι σημαντικό θέμα αν υπάρχε σε όλα τα Κέντρα Υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει πει ότι αντίδοτα θα υπάρχουν μόνο σε νοσοκομεία αναφοράς. Αλλά, για να μην ανησυχεί ο κόσμος, δεν σημαίνει ότι όλοι θα χρειαστούν αντιοφικό ορό, είναι συγκεκριμένοι εκείνοι που θα χρειαστούν».

Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει φίδι
Αρχικά επειδή μπορεί να μην αντιληφθούμε το τσίμπημα, εάν δούμε δύο μικρές τρύπες είναι πιθανό ότι μας έχει τσιμπήσει φίδι. Ας «μην πάμε με σαγιονάρες να κόψουμε τα χόρτα», είπε ο κύριος Αντωνιάδης και σημείωσε «να μην αφήνουμε τα παπούτσια έξω και να κοιτάμε αν υπάρχει κάτι. Πάμε με μακρύ παντελόνι και γαλότσες και ποτέ νύχτα, γιατί τότε είναι πιο δραστήρια τα φίδια».

«Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε μόνο την οχιά και η πιθανότητα να μας τσιμπήσει είναι μικρή, τα φίδια μας φοβούνται περισσότερο από ό,τι εμείς, δεν τα σκοτώνουμε όταν τα δούμε», τόνισε.

«Αν μας τσιμπήσει βγάζουμε δαχτυλίδια, αν φοράμε, δεν κάνουμε όσα βλέπουμε στις ταινίες, δεν δαγκώνουμε το χέρι, με ηρεμία, πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, για να γίνει εκτίμηση».

Όπως ανέφερε ο γιατρός, το τσίμπημα φιδιού είναι συχνό στην Ελλάδα, δεν υπάρχει θνητότητα ωστόσο, ενώ το αιμορραγικό σοκ δεν πρέπει να ανησυχεί.