Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) παρουσίασαν ένα τρισδιάστατο «ζωντανό τατουάζ» το οποίο ανταποκρίνεται στο περιβάλλον. Αποτελείται από γενετικά προγραμματισμένα κύτταρα βακτηρίων, μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή και στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει «όχημα» για φορετές συσκευές που θα προστατεύουν τον χρήστη από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους.
Για να δημιουργήσουν το «ζωντανό τατουάζ» τους οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια μελάνη από κύτταρα βακτηρίων τα οποία είναι γενετικά προγραμματισμένα ώστε να «φωτίζονται» ανταποκρινόμενα σε μια σειρά χημικά ερεθίσματα. Η μελάνη περάστηκε σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή αναμεμειγμένη με υδρογέλη και θρεπτικά συστατικά και εκτυπώθηκε σε στρώσεις για να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη διαδραστική δομή.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα λεπτό διάφανο «αυτοκόλλητο» στο οποίο τα κύτταρα των βακτηρίων σχηματίζουν ένα δέντρο. Το κάθε κλαδί του δέντρου έχει δημιουργηθεί με κύτταρα προγραμματισμένα να αντιδρούν σε διαφορετικές χημικές ουσίες. Μόλις το αυτοκόλλητο κολληθεί στο δέρμα τα κλαδιά φωτίζονται ή σβήνουν ανάλογα με τα χημικά ερεθίσματα που δέχονται. Το προσωρινό τατουάζ στρίβει, μαζεύει και τεντώνεται ακολουθώντας τις κινήσεις του χρήστη.
Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για τη δημιουργία ανάλογων «ζωντανών τατουάζ» από κύτταρα θηλαστικών, όμως δεν στέφθηκαν από επιτυχία γιατί αυτά δεν επιζούσαν της διαδικασίας της εκτύπωσης. Τα κύτταρα των βακτηρίων, όπως περιγράφουν οι ερευνητές με επικεφαλής τους Σουάνε Ζάο και Τίμοθι Λου στην επιθεώρηση «Advanced Materials», αποδείχθηκαν περισσότερο ανθεκτικά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέθοδός τους θα οδηγήσει σύντομα σε φορετές συσκευές με οθόνες που θα μετρούν π.χ. τη θερμοκρασία και τις αλλαγές στο pH του χρήστη ή τη ρύπανση στο περιβάλλον του.