Τετάρτη 02 Απριλίου 2025 -

Ποιες εφαρμογές «κυριαρχούν» στις ηλεκτρονικές απάτες στην Ελλάδα



Η Revolut δημοσίευσε την τρίτη ετήσια Αναφορά Ασφάλειας Καταναλωτών και Οικονομικού Εγκλήματος, αποκαλύπτοντας ανησυχητικά στοιχεία για την εκρηκτική αύξηση των απατών μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών μηνυμάτων, όπως το WhatsApp και το Telegram.

 

Οι τακτικές των απατεώνων εξελίσσονται ταχύτατα, και οι εν λόγω εφαρμογές χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να παραπλανήσουν ανυποψίαστους πολίτες.

 

Η αναφορά, η οποία εστιάζει στην παγκόσμια και ελληνική κατάσταση, δείχνει ότι τα θύματα δεν περιορίζονται μόνο σε χρήστες των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι κρυπτογραφημένες εφαρμογές εγγυώνται ασφάλεια. Η πραγματικότητα, όπως φαίνεται από τα δεδομένα, είναι διαφορετική.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι απάτες μέσω WhatsApp και Telegram αποτελούν το 39% των περιστατικών, με την αύξηση των απατών μέσω Telegram να αγγίζει το 121%, ενώ αυτές μέσω WhatsApp αυξάνονται κατά 67% από το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

 

Παρά τη φήμη τους ως ασφαλείς επικοινωνιακές πλατφόρμες, οι κρυπτογραφημένες εφαρμογές παρέχουν στους εγκληματίες τη δυνατότητα να διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα με σχετική ευκολία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι πλατφόρμες της Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) συνεχίζουν να καταγράφουν το 54% όλων των αναφερόμενων απατών παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, το 30% των απατών καταγράφεται στο Facebook, με το Telegram να ακολουθεί με ποσοστό 18%. Το 47% των ελληνικών απάτων σχετίζεται με αγορές, ενώ το 14% αφορά προσφορές εργασίας. Το Facebook παραμένει η κυριότερη πλατφόρμα για αγορές (49%), ακολουθούμενο από το Instagram (11%).

 

Από την άλλη, το Telegram είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται περισσότερο για απάτες εργασίας (51%) και επενδυτικές απάτες (32%).

Η Revolut αναγνωρίζει σοβαρά τον κίνδυνο που εγκυμονούν αυτές οι απατεώνες, υπογραμμίζοντας τις ενέργειες που έχει αναλάβει για την προστασία των πελατών της. Μόνο το 2024, η εταιρεία κατάφερε να αποτρέψει οικονομικές απώλειες που ξεπερνούν τα 710 εκατομμύρια ευρώ, μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

Ανάμεσα στις στρατηγικές που έχει υιοθετήσει είναι οι άμεσες κλήσεις μέσω εφαρμογής για την αποκάλυψη των απατεώνων, τα συστήματα ανίχνευσης απάτης με τεχνητή νοημοσύνη, τα όρια συναλλαγών και η βιομετρική ταυτοποίηση, καθώς και εκπαιδευτικοί πόροι για τους καταναλωτές.

 

Ο Woody Malouf, Επικεφαλής Οικονομικού Εγκλήματος της Revolut, επισήμανε: «Οι απατεώνες προσαρμόζονται ραγδαία, εκμεταλλευόμενοι τις υποτιθέμενα ασφαλείς εφαρμογές μηνυμάτων όπως το WhatsApp και το Telegram. Παρόλο που Revolut και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα, οι πλατφόρμες αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Η αδράνεια τους δεν είναι απλά αμέλεια – είναι άμεση διευκόλυνση του οικονομικού εγκλήματος. Χρειάζονται άμεσες, αποφασιστικές ενέργειες, όχι κενές υποσχέσεις.»