Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

Πείραμα συσχετίζει τον εθισμό στο Facebook με την κοκαΐνη



Οι ατέλειωτες ώρες που σκρολάρουν οι χρήστες του Facebook φαίνεται πως επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η κοκαΐνη, συμπεραίνει νέα έρευνα.

Όπως αποκαλύπτει ένα νέο πείραμα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή φοιτητών, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο τρόπος που επιδρά το μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον εγκέφαλο είναι παρόμοιος με αυτόν της κοκαΐνης.

Ειδικότερα, είκοσι φοιτητές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε το πόσο έχουν εθιστεί στο Facebook και το άγχος που μπορεί να νιώσει κάθε ένας από αυτούς όταν αποσύρεται από την πλατφόρμα.

Επιπλέον, στους φοιτητές παρουσιάστηκε μια σειρά από εικόνες, κάποιες από τις οποίες ήταν σχετικές με το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και κάποιες με σήματα κυκλοφορίας.

Από τους εθελοντές ζητήθηκε να πατούν ένα κουμπί κάθε φορά που βλέπουν μια εικόνα σχετική με το Facebook. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι εικόνες που συνδέονται με το Facebook προκάλεσαν στους συμμετέχοντες αντίστοιχο ή και εντονότερο αποτέλεσμα με την κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα των εγκεφάλων των φοιτητών και διαπίστωσαν πως οι εθισμένοι πατούσαν πολύ γρήγορα το κουμπί όταν αντίκριζαν μια εικόνα σχετική με το μέσο δικτύωσης του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ο καθηγητής Ofir Turel του California State University δήλωσε: « Είναι τρομακτικό να σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί αν οδηγούν αυτοί που πιο γρήγορα αντιδρούν στο Facebook και όχι στα σήματα  κυκλοφορίας».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Livescience, τα καλά νέα είναι πως οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν επηρεάζονται οι αυθόρμητες αντιδράσεις των εγκεφάλων των χρηστών που είναι φανατικοί χρήστες του Facebook, γεγονός που κάνει τη διαφορά σε σχέση με τις ναρκωτικές ουσίες.

«Αυτά είναι καλά νέα, καθώς σημαίνει ότι η συμπεριφορά των φανατικών χρηστών του κοινωνικού μέσου μπορεί να διορθωθεί. Η συμπεριφορά των εθισμένων προέρχεται από την μικρή θέλησή τους να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους» υπογράμμισε ο καθηγητής Turel.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Psychological Reports: Disability and Trauma.