Ο δισεκατομμυριούχος της εταιρίας TESLA, Ελον Μασκ, ισχυρίστηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός «αθάνατου δικτάτορα» που χρησιμοποιούν οι αυταρχικές κυβερνήσεις για να καταπιέζουν τους υποτελείς τους για πάντα.
Ο Μασκ, ο οποίος δεν κρύβει τις ανησυχίες του σχετικά με την AI, προειδοποίησε τον κόσμο για τον κίνδυνο της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας σε ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο 'Do You Trust This Computer?' (Εμπιστεύεσαι αυτό τον υπολογιστή;)
Η ταινία, η οποία διερευνά τα πιθανά πλεονεκτήματα και τα προβλήματα που θα φέρει η AI, βλέπει τον δισεκατομμυριούχο να περιγράφει ένα δυσοίωνο μέλλον όπου οι δικτατορίες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν «έναν αθάνατο δικτάτορα από τον οποίο ποτέ δεν θα ξεφύγουμε».
Ο Μασκ είπε στο πλήθος στην πρεμιέρα του κινηματογράφου στο Λος Άντζελες το βράδυ της Πέμπτης: «Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Θα επηρεάσει τη ζωή μας με τρόπους που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τώρα».
Ο ίδιος έχει αποκαλέσει την AI ως "κάλεσμα του διαβόλου" και ζήτησε να τεθούν κανονισμοί σχετικά με την τεχνολογία τον Ιούλιο, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα εμπόδιζε να ξεπεραστεί η ανθρωπότητα από τον υπολογιστή και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να κατανοήσουν καλύτερα την τεχνολογία για να αντιληφθούν τους κινδύνους που εμπεριέχονται σε αυτήν.
Όπως ανέφερε:
" Μόλις υπάρξει ευαισθητοποίηση, οι άνθρωποι θα είναι εξαιρετικά φοβισμένοι, όπως πρέπει να είναι ... Μέχρι να αντιδράσουμε με κανονισμούς για την ΑΙ, θα είναι πολύ αργά.
"Κανονικά, ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίζονται οι κανονισμοί είναι όταν συμβαίνουν ένα σωρό κακά πράγματα, υπάρχει μια δημόσια κατακραυγή και μετά από πολλά χρόνια δημιουργείται μια ρυθμιστική υπηρεσία για τη ρύθμιση αυτού του κλάδου.
"Αυτό κρατά πολύ καιρό. Αυτό, στο παρελθόν, ήταν κακό, αλλά δεν ήταν κάτι που συνιστούσε θεμελιώδη κίνδυνο για την ύπαρξη του πολιτισμού ».
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν με τον Μασκ, και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προειδοποίησαν ότι αν η AI αφεθεί χωρίς πλαίσιο κανονισμών θα μπορούσαν οι κυβερνήσεις να την αναπτύξουν για κακόβουλους σκοπούς.
Περισσότεροι από 50 κορυφαίοι ακαδημαϊκοί δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν το πανεπιστήμιο Kaist, της Νότιας Κορέας, αφού άνοιξε εργαστήριο με στόχο την ανάπτυξη όπλων ρομπότ.
Ο καθηγητής της AI στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, Toby Walsh, δήλωσε: "Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια κούρσα εξοπλισμών που κανείς δεν θέλει να συμβεί. Οι δράσεις του Kaist το μόνο που θα κάνουν είναι να επιταχύνουν αυτή την κούρσα εξοπλισμών. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό."