![](https://www.briefingnews.gr/sites/default/files/styles/slider__638x287_/public/field/image/autotherapeuomeno-tzel.jpg?itok=l4ZNtpQv)
Ένα πρωτοποριακό αυτοθεραπευόμενο τζελ το οποίο επιδιορθώνει και συνδέει ηλεκτρονικά κυκλώματα, δημιουργώντας ευκαιρίες όσον αφορά στην ανάπτυξη «ευέλικτων» ηλεκτρονικών, βιοαισθητήρων και μπαταριών, ανέπτυξαν ερευνητές του Cockrell School of Engineering στο University of Texas at Austin.
Αν και η τεχνολογία κινείται προς ελαφρύτερα, εύκαμπτα και αναδιπλούμενα ηλεκτρονικά, τα υπάρχοντα κυκλώματα δεν είναι ανεπτυγμένα προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι τώρα, τα αυτοθεραπευόμενα υλικά βασίζονταν στην εφαρμογή εξωτερικών ερεθισμάτων, όπως φως ή θερμότητα, για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επιδιόρθωσης. Το «σουπερτζέλ» του UT Austin έχει υψηλή αγωγιμότητα και ισχυρές μηχανικές και ηλεκτρικές ιδιότητες αυτοθεραπείας.
«Μέσα στην τελευταία δεκαετία, το concept των αυτοθεραπευόμενων υλικών έχει καταστεί δημοφιλές από ανθρώπους που εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται χωρίς εξωτερικό ερέθισμα» αναφέρει ο βοηθός καθηγητής μηχανικής/ μηχανολογίας Γκουΐχουα Γιου, που ανέπτυξε το τζελ. «Δεν υπάρχει ανάγκη για θερμότητα ή φως για την επιδιόρθωση της ρωγμής ή του σπασίματος σε ένα κύκλωμα ή μπαταρία, που συχνά απαιτείται από αυτοθεραπευόμενα υλικά που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν».