Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Tips για να μην χάνεις ποτέ τις πτήσεις σου



1. Πήγαινε νωρίς.. αλλά όχι και τόσο!
Το ζητούμενο είναι να φτάσεις στο αεροδρόμιο νωρίς, για να προλάβεις να κάνεις check in, να παραδόσεις αποσκευές, να περάσεις από τον έλεγχο ασφαλείας και να φτάσεις στην πύλη στην ώρα σου.

Δε θες όμως να είσαι εκεί και υπερβολικά νωρίς – κανείς δε συμπαθεί τα άβολα καθίσματα και τα πανάκριβα snacks του αεροδρομίου. Οπότε ποια είναι η χρυσή τομή;

Εμείς προτείνουμε μιάμιση ώρα νωρίτερα όταν πρόκειται για πτήση εσωτερικού ή για πτήση εξωτερικού εάν έχεις ήδη κάνει web ή mobile check-in και δε έχεις παραδοτέες αποσκευές. Για πτήση εξωτερικού με αποσκευές, υπολόγισε περίπου δύο ώρες πριν.

Φυσικά είναι αναγκαία η προσαρμογή του ωραρίου σου στις συνθήκες. Τι εννοούμε; Εάν ξέρεις ότι το αεροδρόμιο είναι μεγάλο και πολυάσχολο (= μεγάλες ουρές αναμονής παντού), εάν ταξιδεύεις σε εορταστική περίοδο (=το ίδιο) και γενικότερα σε ημερομηνία και ώρα που είναι σίγουρο ότι θα έχει κόσμο (και όχι, για παράδειγμα, μία Τρίτη ξημέρωμα στα μέσα Μάρτη), τότε είναι απαραίτητο να υπολογίσεις ακόμη περισσότερο χρόνο!

Έφτασες στο αεροδρόμιο αλλά την πάτησες και τώρα είσαι παγιδευμένος σε μια ατελείωτη ουρά στον έλεγχο ασφαλείας βλέποντες τους δείκτες του ρολογιού να κινούνται και ακούγοντας το last call της πτήσης σου;

Μην ντραπείς, σφίξε τα δόντια και εξήγησε στον πρώτο υπάλληλο που θα συναντήσεις την κατάστασή σου – με extra δόσεις ευγένειας πάντα. Είναι πολύ πιθανό να σε βοηθήσει και να σου δώσει προτεραιότητα.

2. Έσο έτοιμος!
Πολλές φορές βλέπουμε σε αεροπορικά δρομολόγια αλλαγές της τελευταίας στιγμής που μπερδεύουν τους επιβάτες και φέρνουν τα πάνω κάτω. Τι μπορείς να κάνεις; Φρόντισε να ενημερώνεσαι μέχρι τελευταία στιγμή για την κατάσταση της πτήσης σου, ενεργοποίησε διαθέσιμα alerts από την αεροπορική εταιρεία ή, στην τελική, πάρε ένα τηλέφωνο την ίδια μέρα για να επαληθεύσεις την ώρα αναχώρησης.

Όταν το online check-in είναι διαθέσιμο, τότε είναι μια πολύ καλή ιδέα για να κερδίσεις πολύτιμο χρόνο, ιδιαιτέρως εάν ταξιδεύεις χωρίς αποσκευές!

Σε κάθε περίπτωση, να είσαι πάντα προετοιμασμένος και να έχεις εύκαιρα όλα τα ταξιδιωτικά σου έγγραφα – ταυτότητα, εισιτήριο, διαβατήριο κλπ – , είτε έχεις ήδη κάνει check-in, είτε πρόκειται να το κάνεις στο αεροδρόμιο.

3. Κανόνες ασφαλείας: Μάθε τους μια ώρα αρχύτερα!
Υγρά, αιχμηρά αντικείμενα, το γάλα του μωρού, τα φάρμακά σου, το μπαστούνι του γκολφ.. τι από αυτά μπορείς να πάρεις μαζί στις χειραποσκευές και τι όχι; Όπου όχι, μεταφράζεται σε επιπλέον καθυστέρηση προκειμένου να βρεις έναν τρόπο να συνεννοηθείς με το προσωπικό ασφαλείας, να στο κατασχέσουν ή να βρεις έναν τρόπο να το χωρέσεις κάπου αλλού ή να το τσεκάρεις ως αποσκευή – με το ανάλογο επιπλέον κόστος πάντα.“Αφού δεν κουβαλάει μαζί σαμπουάν, είμαστε ok!”

Άρα; Ενημερώσου και κέρδισε χρόνο, χρήμα και ψυχική ηρεμία! Φρόντισε τα υγρά σου να είναι διανεμημένα σε μπουκαλάκια των 100 ml και να βρίσκονται όλα μαζί σε διάφανη σακούλα του 1 lt και να μην έχεις αιχμηρά αντικείμενα πέρα από το ψαλιδάκι των νυχιών.

Βγάλε τη σακούλα με τα υγρά έξω από την τσάντα σου πριν έρθει η σειρά σου στον έλεγχο και κάνε το ίδιο εάν τυχόν μεταφέρεις φωτογραφική μηχανή, laptop ή tablet. Φρόντισε να αφαιρέσεις μπουφάν, μεταλλικά αντικείμενα και ζώνη λίγο πριν έρθει η σειρά σου και εξοικονόμησε επιπλέον χρόνο.

Όταν έρθει η σειρά σου, απλώς θα βάλεις τα πράγματα στα καλαθάκια και θα περάσεις σαν κύριος από την ασφάλεια, χωρίς καθυστερήσεις και γκρίνιες!

4. Φάε από πριν!
Η συμβουλή αυτή θα σου σώσει χρόνο, χρήμα και υγεία! Φάε κάτι πριν πας στο αεροδρόμιο, ακόμη καλύτερα, μαγείρεψε και κατανάλωσε ένα πλήρες σπιτικό γεύμα πριν ταξιδέψεις. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα είσαι έτοιμος να αντισταθείς σε σάντουιτς, ντόνατς και λοιπούς πειρασμούς γλιτώνοντας μια μικρή περιουσία από τις τιμές φαρμακείου του αεροδρομίου, αλλά θα κάνεις καλό και στην υγεία σου – τα ντόνατς και σάντουιτς που λέγαμε..

Οπότε; Τρως από πριν, φτάνεις στο αεροδρόμιο, περπατάς με ψηλά το κεφάλι και το βλέμμα ευθεία μπροστά και οδεύεις γρήγορα προς την πύλη σου!

5. Ντύσου καταλλήλως“Σήμερα προβλέπεται να είναι μία από ΑΥΤΕΣ τις βάρδιες..”
Και με το καταλλήλως δεν εννοούμε ψηλοτάκουνα, σανδάλια τύπου θεού Ερμή ή μπότες με χιλιάδες κορδόνια και κορδονάκια. Απόφυγε επίσης καλύτερα τις πολλές ζώνες, λουράκια και τα ρούχα με τρουκς, καρφιά και πολλά μεταλλικά αξεσουάρ.

Γενικά, σκέψου ότι θες να είσαι όσο πιο άνετα γίνεται, με ρούχα και παπούτσια που δε θα σου δημιουργήσουν καθυστερήσεις στον έλεγχο ασφαλείας

Καλό ταξίδι και.. au revoir!