Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Tips για "χαρούμενα" πόδια!



Πολλές φορές ξαφνικά τα πόδια μας μπορεί να μας «προδώσουν» ή απλά να μας «εκδικηθούν» και έτσι να θυμηθούμε ότι τα έχουμε αμελήσει!
​Συμβουλές για υγιή πόδια!Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, πιθανώς να μην δίνετε ιδιαίτερη σημασία στα πόδια σας. Η σωστή καθημερινή περιποίηση των ποδιών, δεν είναι ανάγκη να είναι χρονοβόρα ούτε δύσκολη για να είναι αποτελεσματική.
Παρακάτω θα βρείτε απλές συμβουλές για ξεκούραστα και υγιή πόδια.

ΦΟΡΕΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
Βρείτε παπούτσια τα οποία δεν σας στενεύουν και δεν σας κουράζουν γενικότερα. Όταν φοράτε τακούνια, φροντίστε το βράδυ να βάζετε μια καταπραϋντική κρέμα ή να κάνετε ένα ποδόλουτρο και την επόμενη μέρα αν αυτό είναι δυνατόν φορέστε φλατ. Να ξέρετε ότι παπούτσια για όλες τις χρήσεις δεν υπάρχουν και θα πρέπει όταν γνωρίζετε από πριν ότι έχετε πολύ περπάτημα να φοράτε άνετα παπούτσια! Δεν το συζητάμε καν για την προσοχή που πρέπει να δώσετε στην περίπτωση που ασκείστε, ιδίως αν κάνετε jogging, aerobic ή κάτι ανάλογο!

Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΙΒΗ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ
Αν το πόδι σας κινείται υπερβολικά μέσα τα παπούτσια σας, θα αναπτύξει φουσκάλες. Μπορεί να προκύψουν πληγές από παπούτσια που δεν σας ταιριάζουν καλά, καθώς και από κάλτσες που δεν είναι άνετες, δεν ταιριάζουν στις καιρικές συνθήκες ή δεν είναι βαμβακερές! Η υπερβολική υγρασία στα πόδια σας μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τα αποτελέσματα της κίνησης των ποδιών μέσα στα παπούτσια σας.

ΦΟΡΕΣΤΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΛΤΣΕΣ
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι αρκεί να φορέσουν δύο ίδιες κάλτσες, αλλά το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει μια συνολική άνεση στο πόδι σας. Π.χ εάν τα πόδια σας είναι συνήθως κρύα, ή κρυώνουν εύκολα, χρησιμοποιήστε μάλλινες κάλτσες τον χειμώνα. Εάν τα πόδια σας είναι συνήθως ζεστά ή ζεσταίνονται εύκολα, μην χρησιμοποιείται συνθετικές ή μάλλινες κάλτσες.

ΝΑ ΦΟΡΑΤΕ ΚΑΛΤΣΕΣ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΛΜΑ ΣΑΣ
Οι κάλτσες πρέπει να προσαρμόζονται άνετα στα πόδια σας και να μην σας στενεύουν. Η φτέρνα της κάλτσας θα πρέπει να ταιριάζει άνετα γύρω από τη φτέρνα σας, η περιοχή της καμάρας σας πρέπει να προσαρμόζεται άνετα στην κάλτσα και φυσικά οι ραφές πρέπει να είναι επίπεδες (ειδικά στα δάχτυλα).

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ
Γνωρίστε τα χαρακτηριστικά των ποδιών σας. Κρατήστε τα νύχια σας πάντα καθαρά και περιποιημένα! Δώστε προσοχή σε τυχόν πόνους πριν γίνουν σοβαροί και φυσικά μην αμελείτε ποτέ τους κάλους σας και μην τους αφήνετε να μεγαλώσουν.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ
Αν έχετε παραμελήσει τα πόδια σας, θα πληρώσετε για αυτό αργότερα στη ζωή σας. Για αυτό προγραμματίστε λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα για την περιποίησή τους, έτσι ώστε να μην έχετε ή τουλάχιστον να προλαβαίνετε τυχόν προβλήματα. Στην περίπτωση που έχετε κάποιο πρόβλημα με τα πόδια σας, μην ρωτάτε τους γύρω σας για τυχόν λύσεις. Επισκεφθείτε τον γιατρό!