Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 -

Πώς επηρεάζει το φαγητό τη διάθεσή σου;



Σίγουρα θα έχεις βιώσει κι εσύ περιόδους κατά τις οποίες τοφαγητό αποτελεί ένα είδος παρηγοριάς (comfort food). Συνήθως σε μία τέτοια κατάσταση, επιλέγεις τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, απλούς υδατάνθρακες και «κακό» λίπος, όπως μία πίτσα με λιπαρά τυριά και αλλαντικά.

Ωστόσο, η διατροφή σου, σαν τρόπος ζωής, θα μπορούσε να ανεβάσει τη διάθεση σου. Αυτά που επιλέγεις να καταναλώσεις ή να πιεις στην καθημερινότητά σου μπορεί να επιδεινώσουν μία ήδη πεσμένη διάθεση ή και μια ήπιας μορφής κατάθλιψη.

Ενώ, συγκεκριμένες δίαιτες ή τρόφιμα μπορεί να μην «θεραπεύουν» την κατάθλιψη ή μπορεί να σου φτιάχνουν στιγμιαία τη διάθεση, μπορούν, ωστόσο, να βοηθήσουν ως ένα μέρος του γενικού πλάνου θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, η επιστήμη που μελετά την επίδραση του φαγητού στη διάθεση μας βασίζεται στο εξής: οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να φέρουν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου του χημικά όσο και στη φυσιολογία του, γεγονός που οδηγεί σε αλλαγή συμπεριφοράς.

Πώς θα αλλάξεις τη διατροφής σου αν θες να βελτιώσεις τη διάθεση σου;

1. Μην αποκλείεις τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σου – Επίλεξε τους «σωστούς»

Η σχέση ανάμεσα στους υδατάνθρακες και τη διάθεση έχει να κάνει με το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα τρυπτοφάνης εισέρχεται στον εγκέφαλο, τόσο περισσότερη σεροτονίνη συντίθεται από αυτόν με αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης. Η σεροτονίνη αποτελεί ρυθμιστή της διάθεσης και παράγεται φυσικά στον εγκέφαλο από την τρυπτοφάνη με μία βοήθεια από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έτσι, τα τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν το ψάρι και τη βιταμίνη D.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν ακολουθείς μία δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες (κετογονική) βρέθηκε να αυξάνει το αίσθημα κούρασης και να μειώνει την επιθυμία για άσκηση σε ενήλικες μετά από δύο εβδομάδες.

2. Βάλε περισσότερα Ω3 στη διατροφή σου

Πρόσφατα, ερευνητές βρήκαν ότι τα Ω3 πολυακόρεστα οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τον λιναρόσπορο και τα καρύδια, μπορούν να προστατεύσουν από την κατάθλιψη. Κατά την φυσιολογία, είναι απόλυτα λογικό δεδομένου ότι τα ωμέγα 3 φαίνεται να επηρεάζουν τις οδούς των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Προσπάθησε, λοιπόν, να εντάξεις στη διατροφή σου τουλάχιστον 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα.

3. Κατανάλωσε ένα ισορροπημένο πρωινό

Η τακτική κατανάλωση πρωινού οδηγεί σε βελτιωμένη διάθεση, σύμφωνα με μελέτες μαζί με καλύτερη μνήμη, περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και αίσθημα ηρεμίας. Είναι λογικό ότι η παράλειψη πρωινού μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο, οδηγώντας σε κόπωση και νευρικότητα. Και τι ορίζεται διατροφικά ως ένα καλό πρωινό; Ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, άπαχη πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες.

4. Μείνε φυσικά δραστήρια

Υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της κατάθλιψης, της παχυσαρκίας και της χαμηλής φυσικής δραστηριότητας. Ακόμα και χωρίς την παχυσαρκία σαν παράγοντα, η κατάθλιψη σχετίζεται με λιγότερη φυσική δραστηριότητα μέτριας ή έντονης έντασης. Στα περισσότερα άτομα η κατάθλιψη πυροδοτεί την παχυσαρκία και το αντίστροφο.