18
Ιουνίου
2023
- 13:12
Τελευταία τροποποίηση στις 18 Ιουνίου, 2023 - 13:15
![](https://www.briefingnews.gr/sites/default/files/styles/slider__638x287_/public/articlesnew/diatrofi-makrozoia.jpg?itok=FtgWtGpE)
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine αναδεικνύει τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει ένας νεαρός ενήλικας τροποποιώντας τη διατροφή του από τα δυτικά πρότυπα σε ένα διατροφικό μοντέλο που περιέχει αρκετά στοιχεία από τη μεσογειακή διατροφή. Για τους ηλικιωμένους, τα αναμενόμενα οφέλη στο προσδόκιμο ζωής από τέτοιες διατροφικές αλλαγές θα ήταν μικρότερα, αλλά εξίσου σημαντικά.
- περισσότερων οσπρίων (2.2 χρόνια για τις γυναίκες και 2.5 για τους άντρες),
- περισσότερων τροφών ολικής άλεσης (2 χρόνια για τις γυναίκες και 2.3 για τους άντρες)
- περισσότερων ξηρών καρπών (1.7 χρόνια για τις γυναίκες και 2.0 για τους άντρες)
- λιγότερου κόκκινου κρέατος (1.6 χρόνο για τις γυναίκες και 1.9 για τους άντρες)
- λιγότερου επεξεργασμένου κρέατος (1.6 χρόνο για τις γυναίκες και 1.9 για τους άντρες).
Μια τέτοια διατροφική τροποποίηση στην ηλικία των 60 ετών θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 8 χρόνια για τις γυναίκες και 8.8 χρόνια για τους άνδρες, ενώ οι 80χρονοι θα μπορούσαν να κερδίσουν 3.4 χρόνια από τέτοιες διατροφικές αλλαγές.
Συνεπώς, δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά «το γοργόν και χάριν έχει».
ygeiamou.gr