Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2025 -

Εξι προτάσεις για απόδραση στο Αιγαίο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος



Τα μοναδικά κρυμμένα μυστικά του Αιγαίου, αυτές τις ανείπωτες ομορφιές που στολίζουν τα νησιά του, ανακαλύπτουμε το φετινό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος! 

Ταξιδέψτε και εξερευνήστε τα διαμάντια της Νάξου, της Κιμώλου, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σίφνου και των άλλων κυκλαδίτικων νησιών! Σημεία απέραντης ομορφιάς, με πλούσια ιστορία και τουριστικό ενδιαφέρον.

Μικρές γωνιές στο χάρτη, οι εικόνες των οποία θα δημιουργήσουν αξέχαστες ταξιδιωτικές αναμνήσεις! 

Ταξιδέψτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα στο Αιγαίο τη Νάξο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο, τη Σίφνο και την Κέα!

Στη Νάξο και το Κάστρο της

Στο λόφο που αποτελεί την φυσική ακρόπολη της πόλης, 30 μέτρα περίπου πάνω από τη θάλασσα, ο Σανούδος, έκτισε το Κάστρο της Χώρας, πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, χρησιμοποιώντας υλικά από την αρχαία πόλη, η οποία είχε καταστραφεί από τις πειρατικές επιδρομές. 

Περνώντας την «Τρανή Πόρτα» μπαίνομε στο μυστηριακό, μεσαιωνικό οικισμό του κάστρου που δεν ήταν μόνο τόπος κατοικίας, αλλά και διοικητικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο των Ενετών κατακτητών. Στο κέντρο του οικισμού του κάστρου βρίσκεται η πλατεία με την καθολική μητρόπολη και τα ερείπια του πύργου, που η παράδοση θέλει να είναι το παλάτι του Σανούδου.

Δίπλα τους η σχολή των Ουρσουλίνων, η Καπέλλα Καζάτζα και η Εμπορική σχολή όπου φοίτησε για ένα χρόνο και ο Νίκος Καζαντζάκης. Στο κτίριο αυτό στεγάζεται σήμερα το αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. 

Τα θαυμάσια αρχοντικά σπίτια του Κάστρου κατοικούνται σήμερα από καθολικούς, απογόνους των Ενετών. Το καθένα από τα αρχοντικά αυτά κρύβει ιστορίες και θρύλους.

Στη Μήλο και τον Άγιο Κωνσταντίνο

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι ένα γραφικό λιμανάκι λίγο πριν τα Πολλώνια, στο όμορφο νησί της Μήλου. Το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία του χωριού. Ένας κλειστός κόλπος με ωραία και πεντακάθαρα νερά και τα χαρακτηριστικά σύρματα. Στην άκρη υπάρχουν δύο μικρές σπηλιές, ιδανικές για εξερεύνηση.

Στην Κέα και την Παναγία την Καστριανή

Η Μονή της Παναγίας της Καστριανής που είναι η προστάτιδα της Κέας ιδρύθηκε γύρω στα 1700 μ.Χ. στην τοποθεσία Καστρί. 

Σύμφωνα με την παράδοση στον απόκρημνο βράχο που χτίστηκε το 1708 το μοναστήρι κάποιοι βοσκοί βρήκαν θαμμένη την εικόνα της Θεοτόκου. Η Παναγία η Καστριανή βρίσκεται σε ένα πραγματικά επιβλητικό τοπίο της Κέας μέσα από μια διαδρομή που σου κόβει την ανάσα με την ομορφιά της. Γύρω από το Καστρί υπάρχουν γκρεμοί, θαλασσοσπηλιές και παραλίες που μπορεί κάποιος να τις ανακαλύψει μόνο με σκάφος. 

Στην Κίμωλο και το Σκιάδι

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος «Σκλάβος», υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που οι κάτοικοι το ονομάζουν «Σκιάδι». 

Ένα μνημείο της φύσης που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα: αγκαλιάζει τις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού (Ελληνικά, Μαυροσπήλια, Αθηνιάς) κι ένα μεγάλο μέρος της Μήλου.

Το «Σκιάδι» οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή του. 

Το πιο μαλακό πέτρωμα που βρίσκεται στη βάση προσβάλλεται και διαβρώνεται από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου. Αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας που ονομάζεται «απορρίνηση» είναι, η βάση να «τρώγεται» και να στενεύει συνεχώς, ενώ η κορυφή που, είναι πιο σκληρή, παραμένει σχεδόν άθικτη.

Στη Σίφνο και το Ναό των Επτά Μαρτύρων 

Πολύ κοντά στο Κάστρο της Σίφνου, χτισμένος πάνω σε ένα βράχο δεσπόζει ο ναός των Επτά Μαρτύρων. 

Από ιστορική άποψη, οι Σιφνιοί επωφελήθηκαν από τα προνόμια που τους παραχώρησαν οι Τούρκοι σουλτάνοι σχετικά με την ελεύθερη εκδήλωση της χριστιανικής τους πίστης. Έτσι το1646 συστήθηκε η Αρχιεπισκοπή Σίφνου, η οποία περιελάμβανε, εκτός από τη Σίφνο, τα νησιά Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ηρακλειά, Ίο, Μύκονο, Σέριφο, Σίκινο και Φολέγανδρο. 

Αργότερα, οι Σιφνιοί συνήθιζαν να κληροδοτούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε εκκλησίες ή μοναστήρια και να αναλαμβάνουν διάφορες υποχρεώσεις απέναντι σε αυτά με την τέλεση τελετουργιών (κυρίως πανηγυριών).

Απόδειξη της θρησκευτικής παράδοσης των Σιφνιών ο αριθμός των εκκλησιών και Μοναστηριών που υπάρχουν στο νησί. Ο αριθμός αυτός (235) είναι ο μεγαλύτερος από κάθε άλλο νησί των Κυκλάδων, αναλογικά με τη συνολική έκταση του νησιού.

Πολλές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Σίφνου έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία και έχουν τεράστιο θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Στη Φολέγανδρο και την παραλία Κάτεργο 

Είναι μια από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Στην παραλία Κάτεργο, οι κάτοικοι της Φολεγάνδρου έκαναν την εξόρυξη αιματίτη (το χρησιμοποιούσαν για να βάφουν τα σπίτια και τα σκάφη τους) και λόγω των συνθηκών η παραλία πήρε αυτή την ονομασία. Η πρόσβαση είναι εφικτή είτε με καραβάκι από τον Καραβοστάση είτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από το Λιβάδι. Είναι «σπαρμένη» με ψιλό βότσαλο και τιρκουάζ νερά...