Το τσάι μπορεί να επιβραδύνει την βιολογική γήρανση και να παρατείνει τη ζωή σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου είναι διαφορετική από την χρονολογική. Η πρώτη αντιπροσωπεύει την υποκείμενη κατάσταση του οργανισμού και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (π.χ. τρόπος ζωής, φάρμακα). Η δεύτερη δείχνει απλώς την ημερομηνία γεννήσεως ενός ατόμου.
Το τσάι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στον κόσμο. Περιέχει ποικίλες βιοδραστικές ουσίες, ιδίως πολυφαινόλες. Οι ουσίες αυτές ασκούν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επηρεάζουν επίσης την απόπτωση των κυττάρων (τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) και τις επιγενετικές αλλαγές στο DNA (είναι αυτές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής).
Εξ αυτών των ιδιοτήτων οι ερευνητές εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει την βιολογική γήρανση, προστατεύοντας έτσι και την υγεία.
Η νέα μελέτη
Για να διερευνήσουν το θέμα πραγματοποίησα μελέτη με σχεδόν 14.000 εθελοντές από Βρετανία και Κίνα. Οι εθελοντές ανέφεραν αν και πόσο τσάι έπιναν. Επιπλέον, οι ερευνητές υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία τους αξιολογώντας παράγοντες, όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το ποσοστό σωματικού λίπους τους.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Regional Health: Western Pacific. Όπως εξηγούν οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν:
- 5.998 εθελοντές από τη Βρετανία, ηλικίας 37-73 ετών
- 7.931 εθελοντές από την Κίνα, ηλικίας 30-79 ετών
Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν επί δύο χρόνια τους εθελοντές τους. Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπιναν συστηματικά τσάι παρουσίαζαν βραδύτερη βιολογική γήρανση. Με άλλα λόγια, το σώμα τους γερνούσε με πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι εκείνων που δεν το κατανάλωναν.
Αντίστοιχα, οι εθελοντές που αρχικά δεν έπιναν, αλλά άρχισαν να το καταναλώνουν συστηματικά στην πορεία της μελέτης, παρουσίασαν επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσής τους.
Η ιδανική ποσότητα
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η αντιγηραντική δράση του τσαγιού ήταν εντονότερη με την μέτρια κατανάλωσή του. Στην παρούσα μελέτη τα οφέλη ήταν ισχυρότερα με κατανάλωση 3 φλιτζανιών (ή 6-8 γραμμαρίων από φύλλα τσαγιού) την ημέρα.
Άλλοι από τους εθελοντές έπιναν μαύρο και άλλοι πράσινο, κίτρινο ή παραδοσιακό κινεζικό τσάι oolong. Ωστόσο το είδος του τσαγιού και η θερμοκρασία του δεν φάνηκε να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη βιολογική γήρανση.
Το τσάι έχει κατ’ επανάληψη συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο αναπτύξεως πολλών σοβαρών νοσημάτων της γήρανσης, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η άνοια. Έχει επίσης σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, τονίζουν οι ερευνητές. Όλ’ αυτά πιθανώς οφείλονται στις επιδράσεις που ως φαίνεται έχει στην βιολογική γήρανση, εκτιμούν.