Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024 -

Αυτά είναι τα πιο βρώμικα μέρη μέσα στα αεροπλάνα



Κάποια σημεία μέσα στα αεροσκάφη είναι γεμάτα μικρόβια. Ιδού πώς να τα αντιμετωπίσετε!

Στις πτήσεις δεν υπάρχει τίποτα που να φαντάζει ιδιαίτερα καθαρό, εφόσον ο επιβάτης καλείται να βρίσκεται κοντά σε άλλους επιβάτες αλλά και κοντά σε τουαλέτες για ώρες. Και ενώ δεν μπορείτε να κάνετε τη πτήση πιο σύντομη ή τα καθίσματα μεγαλύτερα, μπορείτε να κάνετε την εμπειρία σας πιο υγιεινή αποφεύγοντας μερικούς από τους πιο βρώμικους χώρους στα αεροπλάνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί είναι πιο επιρρεπείς στο να αρρωσταίνουν σε αεροπλάνα επειδή η υγρασία του θαλάμου είναι κάτω από 20%, ενώ η υγρασία στο σπίτι είναι γενικά πάνω από 30%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η έκθεση στον ξηρό αέρα επηρεάζει την βλέννα, την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, αφήνοντας τους ανθρώπους οριακά πιο ευάλωτους στο να αρρωστήσουν. Μια μελέτη του 2004 στην επιθεώρηση Journal of Environmental Health Research διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό – 113 φορές πιθανότερο, για την ακρίβεια – να κολλήσουν το κοινό κρυολόγημα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης σε σχέση με την παραμονή στο έδαφος.

Γενικά, υπάρχει μια σειρά ιδιαίτερα βρώμικων σημείων, σύμφωνα με την έρευνα και με συμβουλές ταξιδιωτικών ιατρών. Ιδού πώς να τα αποφύγετε.

Ατομικά τραπεζάκια αεροπλάνων

Το δυνητικά φρικτότερο σημείο στο αεροπλάνο ξετυλίγεται ακριβώς στην αγκαλιά σας.

Μια μελέτη του 2015 από την TravelMath, που εξέτασε δείγματα από σκληρές επιφάνειες σε αεροπλάνα, διαπίστωσε ότι οι επιφάνειες των τραπεζιών είχαν οχταπλάσια ποσότητα βακτηρίων ανά τετραγωνική ίντσα απ’ ό,τι τα κουμπιά στα καζανάκια των αποχωρητηρίων. Τα τραπεζάκια είχαν 2.155 μονάδες σχηματισμού αποικιών βακτηρίων ανά τετραγωνική ίντσα (CFU / sq.in.) – σε σύγκριση με τις 127 μονάδες που, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, είναι η συνήθης ποσότητα για μια τουαλέτα στο σπίτι.

Ο Dr. Charles Gerba, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, λέει στο TIME ότι τα τραπεζάκια που ελέγχθηκαν στην έρευνα είχαν ιούς κρυώματος, ιούς ανθρώπινης παραγρίππης, νοροϊούς (που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και έμετο) και το superbug MRSA, που προκαλεί δερματικές λοιμώξεις.

Η υψηλή ποσότητα βακτηρίων πιθανότατα συνδέεται με το γεγονός ότι τα πληρώματα καθαρισμού αεροσκαφών δεν έχουν αρκετό χρόνο μεταξύ των πτήσεων για να σκουπίσουν τα τραπεζάκια, αναφέρει η Wall Street Journal. Και όταν καθαρίζουν, οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να χρησιμοποιούν γενικά καθαριστικά αντί για απολυμαντικά.

Εν τω μεταξύ, για να αποφύγετε να φάτε το φαγητό σας από ένα τραπεζάκι όπου κάποιος έβαλε τα χρησιμοποιημένα του χαρτομάντιλα ή άλλαξε την πάνα του μωρού του μόλις λίγες ώρες πριν, σκουπίστε το με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι, λέει ο Dr. Michael Zimring, διευθυντής ταξιδιωτικής ιατρικής στο Mercy Medical Center της Βαλτιμόρης. Αλλά αν δεν θέλετε ούτε καν να αγγίξετε το τραπέζι, αποφύγετε να τρώτε τρόφιμα απευθείας από την επιφάνεια.

«Το φαγητό μου θα παραμείνει σε χάρτινο πιατάκι ή στο περιτύλιγμα», προσθέτει ο Zimring.

Οπές εξαερισμού και πόρπες ασφαλείας

Δύο άλλα σημεία του αεροπλάνου που χρησιμοποιούνται τακτικά (και μπορεί να μη λαμβάνουν τακτικό καθαρισμό) βρίσκονται επίσης στη λίστα.

Οι οπές εξαερισμού (αεραγωγοί) πάνω από κάθε κάθισμα είναι ιδανικοί για την κυκλοφορία αεριζόμενου αέρα σε κάθε επιβάτη, αλλά η δοκιμή της TravelMath βρήκε 285 μονάδες CFU / τετραγωνική ίντσα – περισσότερα βακτήρια απ’ ότι στο καζανάκι της τουαλέτας.

Οι πόρπες από τις ζώνες ασφαλείας είχαν παρομοίως 230 CFU / τετραγωνική ίντσα – που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς κάθε επιβάτης αγγίζει την πόρπη τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ο Gerba συστήνει να φέρετε ένα μικρό μπουκάλι αποστειρωτικού υγρού χεριών στο αεροπλάνο και να το χρησιμοποιείτε τακτικά.

Τουαλέτα

Οι τουαλέτες των αεροπλάνων καθαρίζονται τακτικά – η United, η Delta και η American Airlines δήλωσαν στο περιοδικό ότι απολυμαίνουν τις τουαλέτες κάθε νύχτα καθώς και μεταξύ μεγάλων πτήσεων.

Αλλά ο Gerba επισημαίνει ότι με περίπου 50 άτομα ανά τουαλέτα, η επίσκεψη σ’ αυτήν παραμένει ένας εύκολος τρόπος για να πάθει κάποιος μια λοίμωξη. Ο ίδιος βρήκε το κολοβακτηρίδιο E. coli σε μερικούς από τους νεροχύτες, τα καζανάκια, και τα καθίσματα τουαλέτας που έλεγξε. Το TravelMath διαπίστωσε ότι τα κουμπιά στα καζανάκια είχαν 265 CFU / τετραγωνική ίντσα (αλλά ευτυχώς δεν υπήρχαν κολοβακτηρίδια κοπράνων).

«Είναι δύσκολο να νικήσουμε την τουαλέτα», λέει ο Gerba, «γιατί το νερό κλείνει και οι άνθρωποι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το πλύσιμο των χεριών». Οι νεροχύτες είναι τόσο μικροί, προσθέτει, που οι άνθρωποι με μεγάλα χέρια δεν μπορούν ακόμη και να τα τοποθετήσουν πλήρως κάτω από τις βρύσες.

Ο Zimring συνιστά τη χρήση μιας χαρτοπετσέτας στο χερούλι της πόρτας κατά την έξοδο και λέει ότι αυτή είναι η μόνη προφύλαξη που ποτέ δεν ξεχνάει να πάρει.

Θήκη καθίσματος

Οι επιβάτες είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν τη θήκη στο κάθισμα που βρίσκεται μπροστά τους ως κάδο απορριμμάτων, γεμίζοντάς τη με σκουπίδια, βρώμικα χαρτομάντιλα, χρησιμοποιημένες πάνες και ό,τι άλλο βρουν.

Σε αεροπλάνα με ελάχιστο ενδιάμεσο χρόνο παραμονής στο έδαφος, τα πληρώματα καθαρισμού μπορεί να μην έχουν καν την ευκαιρία να αδειάσουν τη θήκη του καθίσματος, πόσο μάλλον να απολυμάνουν το ύφασμα. Και μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Auburn στην Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι τα μικρόβια MRSA επιβιώνουν για έως και 7 ημέρες στο ύφασμα της θήκης του καθίσματος – ο μεγαλύτερος χρόνος επιβίωσης σε οποιαδήποτε από τις σκληρές και μαλακές επιφάνειες που εξέτασαν οι ερευνητές.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Drexel συνιστά μόνο έναν τρόπο αποφυγής των μικροβίων στη θήκη του καθίσματος: «Απλά μην τις χρησιμοποιείτε. Δεν αξίζει τον κίνδυνο».

Θέση διαδρόμου

Η επιλογή καθίσματος στον διάδρομο σάς επιτρέπει να σηκωθείτε όποτε το θελήσετε, αλλά αυτή η ελευθερία έρχεται με λίγο μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα προσκέφαλα των καθισμάτων στο διάδρομο είναι πιθανό να φιλοξενούν μικρόβια από κάθε άτομο που περπατάει δίπλα τους και τα κρατά για υποστήριξη, σύμφωνα με τον Zimring – και πολλοί από αυτούς τους επιβάτες μόλις έχουν βγει από το μπάνιο. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην αγγίζετε την περιοχή δίπλα στο προσκέφαλο του καθίσματος, και ίσως είναι καλύτερο να μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας εκεί καθώς κοιμάστε.

Μια θέση κοντά στο διάδρομο βάζει τον επιβάτη στη γραμμή …πυρός οποιουδήποτε μεταδοτικού ιού που θα μπορούσε να ξεσπάσει στο αεροπλάνο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases ανέλυσε μια πτήση από τη Βοστώνη στο Λος Άντζελες που έκανε έκτακτη προσγείωση εξαιτίας μιας επιδημίας εμετού και διάρροιας εντός του αεροπλάνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κάθονταν στο διάδρομο ήταν πολύ πιο πιθανό να κολλήσουν νοροϊούς.

«Αν κάθεστε στο κάθισμα του παραθύρου, έχετε λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε», επιβεβαιώνει ο Gerba.