Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ξαναπιείς ουίσκι



Ουίσκι σκέτο, με κόλα, on the rocks και old fashioned. Μπορεί να ξέρεις όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να παραγγείλεις το αγαπημένο σου ποτό, πόσα πραγματικά ξέρεις όμως για αυτό; Εμείς συγκεντρώσαμε 10 fun facts για να μάθεις και να μεταβιβαστείς από απλό λάτρη του ουίσκι σε πραγματικό master.

 

1. Υπάρχει ένα είδος που ήταν παράνομο μέχρι το 2010
To Moonshine αποτελούσε αγαπημένο ποτό του Νότου για αιώνες. Όταν όμως αυξήθηκαν οι φόροι, το ίδιο έκανε και η παράνομη παραγωγή του. Πριν από 7 χρόνια όμως η παραγωγή του άρχισε να γίνεται πάλι με νόμιμο τρόπο. Τώρα η παραγωγή του γίνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες και με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ πλέον κυκλοφορεί και σε γεύσεις, όπως caramel apple, salty watermelon, black forest, κλπ.

2. Δεν έχει ημερομηνία λήξης
Σύμφωνα με τον master distiller της εταιρείας Jameson, εάν ένα σφραγισμένο μπουκάλι είναι αποθηκευμένο σε σκοτεινό μέρος, μπορεί να διατηρηθεί για πάντα. Το φως του ηλίου δεν χαλάει το ποτό, απλά αλλοιώνει τη γεύση του.

ouiski

3. Εάν δεν βάζεις νερό στο ουίσκι σου, χάνεις
Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ερευνητικό περιοδικό “Scientific Reports”, το νερό στο ουίσκι είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. “Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έτσι έχει καλύτερη γεύση”, δήλωσε ο χημικός Björn Karlsson, επικεφαλής της έρευνας.

4. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική
Είναι γνωστό σε όλους τους σεφ ότι το αλκοόλ, όπως και το αλάτι, μπορεί να αναβαθμίσει τη γεύση ενός πιάτου. Μην ανησυχείς όμως! Δεν πρόκειται να μεθύσεις γιατί το αλκοόλ εξατμίζεται κατά το μαγείρεμα. 

 

 

5. Έχει ταξιδέψει στο φεγγάρι
Το 2011, ένα σκωτσέζικο αποστακτήριο έστειλε ένα φλασκί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να δει εάν το ποτό θα ωρίμαζε διαφορετικά στο διάστημα. Μετά από 4 χρόνια, η Ιαπωνία έστειλε έξι δείγματα στο Σταθμό. Τα αποτελέσματα βέβαια και των δύο πειραμάτων δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη.

old fashioned

6. Αποτελεί συστατικό του πιο διάσημου κοκτέιλ στον κόσμο
Σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο Drinks International, το old fashioned παραμένει το πιο αγαπητό ποτό ανά τον κόσμο. Φτιάξ’το μόνος σου σπίτι ακολουθώντας ΑΥΤΗ τη συνταγή.

7. Το πιο δημοφιλές brand είναι το Jack Daniel’s
To ουίσκι αυτό παράγεται στο Τενεσί και αποτελείται από 51% καλαμπόκι και 39% μείγμα σίκαλης, κριθαριού και σιταριού. Το 2016, η εταιρεία πούλησε 12.49 εκατομμύρια κιβώτια, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 230 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, νούμερα που το κατατάσσουν πρώτο σε δημοτικότητα. Ακολουθούν οι Fireball και Jameson.

8. Κυκλοφορεί σε πολλές γεύσεις
Κι όμως στην παγκόσμια αγορά μπορείς να βρεις ουίσκι με γεύση μήλου, κερασιού, καρπουζιού, ψητού ανανά, σοκολάτας, αλατισμένης καραμέλας, κ.ά.

ouiskakikinoa1

9. Μπορεί να παραχθεί από οποιοδήποτε δημητριακό ή ψευτοδημητριακό
Παραδοσιακά, όπως είπαμε, παράγεται από καλαμπόκι, σίκαλη και κριθάρι, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να παραχθεί από οποιοδήποτε δημητριακό. Η εταιρεία Corsair από το Τενεσί, για παράδειγμα, παράγει ουίσκι από κινόα, βρόμη και φαγόπυρο.

10. Πριν μπει στο βαρέλι δεν έχει χρώμα
Κι όμως το ουίσκι είναι διάφανο. Το χρώμα και η γεύση του οφείλονται στα δρύινα βαρέλια μέσα στα οποία γίνεται η ωρίμανση καθώς και στα διάφορα πρόσθετα όπως για παράδειγμα η καραμέλα, που εμπεριέχεται συνήθως μέσα σε λιγότερο ακριβά ουίσκι.