Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

αλκοόλ



Αυτά είναι τα ποτά που αυξάνουν τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology», κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.



Η ΕΕ βάζει τέλος στην οδήγηση υπό την επήρεια μέθης – Τι αλλάζει στα αυτοκίνητα

Τα τροχαία ατυχήματα στα οποία συμμετέχει ένας μεθυσμένος οδηγός, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε δυστυχήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επήρεια του αλκοόλ ευθύνεται για το 10,9% των θανατηφόρων τροχαίων παγκοσμίως.



Μύθοι για το αλκοόλ που καταρρίφθηκαν από την επιστήμη

Πολλές από τις αντιλήψεις που έχουμε, σχετικά με το αλκοόλ, έχουν πλέον πάψει προ πολλού να ισχύουν.

Ο ειδικός σε θέματα εξαρτήσεων Dr. Joseph W. Janesz, PhD, LICDC, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, εξηγεί ποιους μύθους πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε διότι μερικές φορές είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας.



Στα 70 εκατ. οι απώλειες φορολογικών εσόδων από το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ

Οι οικονομικές επιδράσεις από τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά βρέθηκε στο επίκεντρο νέας μελέτης του ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, ο κλάδος παραγωγής και εμπορίας αλκοολούχων ποτών αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κλαδικού οικοσυστήματος, το οποίο το 2022 συνεισέφερε 2,1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και υποστήριξε 72,7 χιλ.



Ο τρόπος που καταναλώνετε το αλκοόλ μπορεί να βλάψει το συκώτι

Δεν επηρεάζει το συκώτι μόνο η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά και ο τρόπος που πίνει κάποιος.

Οι ερευνητές λένε ότι η κραιπάλη σε συνδυασμό με τον γενετικό κίνδυνο μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης του ήπατος που σχετίζεται με το αλκοόλ.



Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» παραγωγών και εμπόρων αλκοολούχων ποτών

Με απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη ρυθμίζεται σειρά ζητημάτων που αφορούν στην υποχρεωτική καταχώριση στοιχείων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Επιτηδευματιών Αλκοολούχων και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών (LOTIFY).