Το βράδυ της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου 2016 ο Γιώργος Κατσαρός και το έργο του είχαν την τιμητική τους, στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί προ πολλού, τόσο για τη Δευτέρα, όσο και γι’ απόψε.
Οι λόγοι πολλοί. Ο Γιώργος Κατσαρός μετράει πάνω από 50 χρόνια λαμπερής καλλιτεχνικής πορείας, κατά τη διάρκεια της οποίας συμπορεύτηκε με σημαντικούς ερμηνευτές και άλλους δημιουργούς. Κάποιοι απ’ αυτούς, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Ηλίας Κλωναρίδης, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρινέλλα, ο Μίμης Πλέσσας, ο Κώστας Χατζής και ο Νίκος Ιγνατιάδης, ήταν εκεί για να τον τιμήσουν με την παρουσία και τις ερμηνείες τους. Παράλληλα, μέρος των εσόδων θα διατεθούν από το ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM προς ενίσχυση της αγοράς ηλεκτροεγκεφαλογράφου του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.
Ο Γιώργος Κατσαρός, που εκτός από χαρισματικός συνθέτης είναι και δεξιοτέχνης στο σαξόφωνο, εμφανίστηκε περνώντας μέσα από το κοινό, παίζοντας το σαξόφωνό του, ξεκινώντας τη συναυλία με εντυπωσιακό τρόπο. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος, σε ρόλο παρουσιαστή, προλόγισε έναν έναν τους καλεσμένους ερμηνευτές και συνθέτες – οι οποίοι πρέπει να σημειωθεί πως συμμετείχαν με δικά τους τραγούδια, σύμφωνα με την επιθυμία του Γιώργου Κατσαρού – διηγούμενος ενδιαφέρουσες, μικρές ιστορίες πίσω από τη γνωριμία τους με τον Κατσαρό. Πρώτος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Μπάσης και ακολούθησε η Μελίνα Ασλανίδου, καθένας με τέσσερα τραγούδια σε στίχους Πυθαγόρα, για να πάρει σειρά ο πρώτος από τους ομότεχνους του συνθέτη, Νίκος Ιγνατιάδης, που κάθισε στο πιάνο προσφέροντας στο κοινό αυτοσχεδιασμούς πάνω στο δικό του «Κόκκινο γαρύφαλλο», συνοδεία Γιώργου Κατσαρού. Ακολούθησε ο Μανώλης Λιδάκης, που σε μοναδική φόρμα ερμήνευσε τέσσερα τραγούδια σε στίχους Ηλία Λυμπερόπουλου, όλα πρωτοερμηνευμένα από το Δημήτρη Μητροπάνο στους δίσκους «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» & «Τσιμεντένια πρόσωπα».
Πιο πριν, ο Σπύρος Παπαδόπουλος μας θύμισε πώς έγινε το ξεκίνημά του στο τραγούδι, μέσω του «Να η ευκαιρία» & του Γιώργου Κατσαρού. Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων τραγούδησε «Κέρκυρα Κέρκυρα» με το συνθέτη να καταχειροκροτείται λόγω της κερκυραϊκής καταγωγής του κι ύστερα ήταν η σειρά του Ηλία Κλωναρίδη, απ’ τον οποίο ακούσαμε μια σπουδαία ερμηνεία του «Αυγερινού». Ο Κώστας Χατζής, με το χιούμορ και την ιδιότυπη γοητεία του, συνόδευσε με την κιθάρα του το σαξόφωνο του Γιώργου Κατσαρού στο «Απ’ τ’ αεροπλάνο» – και απέσπασε δυνατό χειροκρότημα. Το δεύτερο μέρος της παράστασης ξεκίνησε μετά από ολιγόλεπτο διάλειμμα, με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και το «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα», για ν’ ακολουθήσει ο Γιάννης Πάριος, «παιδί» του Γιώργου Κατσαρού, καθώς, όπως εξήγησε ο Σπύρος Παπαδόπουλος, σ’ εκείνον οφείλεται το ξεκίνημα του Πάριου, ως τραγουδιστή.
Ο Γιάννης Πάριος τραγούδησε μόνος του πέντε τραγούδια και δύο ακόμα παρέα με τη Μελίνα Ασλανίδου. Ο Μίμης Πλέσσας έδωσε κυριολεκτικά «ρέστα» με την ιστορία που αφηγήθηκε σχετικά με το πώς γνώρισε τη σύζυγό του, Λουκίλα Καρρέρ, δουλεύοντας μαζί με το Γιώργο Κατσαρό και στη συνέχεια, αγκαλιάζοντας τη μαυρόασπρη ερωμένη του, όπως αποκαλεί το πιάνο του, έπαιξε το κομμάτι «Η πρώτη μας νύχτα». Κάπου εκεί, ήρθε η σειρά της Μαρινέλλας, που ακμαιότατη κι εντυπωσιακή, τραγούδησε οκτώ κομμάτια του Γιώργου Κατσαρού, με πιο σημαντικές στιγμές το «Οι άνδρες δεν κλαίνε» και φυσικά, τα «Έφεδρος», «Γράμμα απ’ το μέτωπο» & «Μάνα μου κρύψε το σπαθί» από το δίσκο «Αλβανία» του 1973, σε στίχους Πυθαγόρα, που χαρακτήρισε με τη φωνή της. Το φινάλε έγινε με φανερή συγκίνηση και όλους τους συμμετέχοντες επί σκηνής να τραγουδούν «Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε» και για encore «Ο Σταμούλης ο λοχίας».
Να σημειωθεί πως ο συνθέτης και οι ερμηνευτές συνέπραξαν με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού, ενώ τη χορωδία διεύθυνε ο Σταύρος Μπερής. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος είχε ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου. Μεταξύ των παραβρισκόμενων διακρίναμε το Χρήστο Νικολόπουλο & τον Τάκη Ζαχαράτο. Εντυπώσεις