Δικάστηκε την Τρίτη η έφεση του αρχαιολόγου της Κοζάνης, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια κάθειρξη για υπεξαίρεση αρχαιοτήτων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση στις περιοχές της Κοζάνης, τη Φλώρινας και της Ημαθίας. Ο κατηγορούμενος αρχαιολόγος-αρχαιοκάπηλος οδηγήθηκε στις φυλακές των Γρεβενών μετά την επιβολή της κακουργηματικής ποινής για δέκα χρόνια κάθειρξη χωρίς εξαγορά και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για δύο χρόνια.
Από το 1999 έως το 2014 ο επαγγελματίας αρχαιοκάπηλος της Κοζάνης μάζευε αρχαιότητες καθιστώντας το σπίτι του ένα μικρό μουσείο μεγάλης αξίας. Στις 17 Ιουνίου 2015 το απόγευμα, στην Κοζάνη, συνελήφθη ο αρχαιοκάπηλος μαζί με τη σύζυγό του στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, για παράνομη κατοχή πλήθους αρχαίων αντικειμένων της προϊστορικής, ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου.
Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Η γυναίκα του αθωώθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» από τις 1.188 σακούλες με αρχαία αντικείμενα, οι οποίες βρέθηκαν στην κατοχή του αρχαιολόγου, οι 533 ήταν από ανασκαφές, ενώ οι υπόλοιπες από λαθρανασκαφές(επιφανειακές ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους). Ο αρχαιοκάπηλος όπως δήλωσε ανέφερε ότι από το 1993 έσκαβε μόνος του! συγκεντρώνοντας και συντηρώντας πολλά αρχαιολογικά αντικείμενα. Τα συντηρημένα αντικείμενα , τα εργαλεία συντήρησης , το χρώμα που βρέθηκε στο σπίτι του αποδεικνύουν ότι είχε την πρόθεση να τα διαθέσει στις αγορές σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στις μαρτυρίες .
Η αξία των κατασχεμένων αντικειμένων σύμφωνα με την εκτιμητική επιτροπή ανέρχεται στις 611.167 ευρώ και δεν προσβλήθηκε από τον κατηγορούμενο, ο οποίος εργαζόταν ως έκτακτος στις ανασκαφές. Ήταν άτομο υπεράνω υποψίας, χαμηλότονος και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ανασκαφές και τα ευρήματα με τη διαφύλαξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς. Βεβαίως έδειχνε σημάδια μη συστηματικής δουλειάς μιας και δεν κατέγραφε όλες τις αρχαιότητες, κάτι που ερμηνευόταν σύμφωνα με τις μαρτυρίες λόγω του όγκου της δουλειάς.
Μεταξύ άλλων βρέθηκαν : δύο μεγάλα πήλινα αγγεία προϊστορικών χρόνων, ενεπίγραφες μαρμάρινες στήλες, πήλινα και λίθινα τμήματα ή ακέραια ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, όστρακα, τμήματα αγγείων και ακέραια πήλινα αγγεία, πλήθος λίθινων εργαλείων, υφαντικά βάρη (σφονδύλια, αγνύθες κ.ά.), χάλκινη αιχμή δόρατος, πλήθος μεταλλικών αντικειμένων (σιδερένια καρφιά, χάλκινα-σιδερένια κοσμήματα, χάλκινα νομίσματα κ.ά.), οστέινα εργαλεία, κοσμήματα από λίθο ή όστρεο, οστά ζώων, καθώς και ανθρωπολογικό και οστεολογικό υλικό.