Τρίτη 01 Απριλίου 2025 -

Μενδώνη: Έργα άνω των 23 εκατ. ευρώ στους Δήμους Άργους και Ναυπλίου από το υπουργείο Πολιτισμού



Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Άργος και στο Ναύπλιο, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια υλοποιείται από το ΥΠΠΟ το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών, με έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 23.000.000 ευρώ.

Η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, το οποίο επεκτείνεται, εκσυγχρονίζεται και αποκτά νέα μόνιμη έκθεση, καθώς και στο υπό κατασκευή Επιγραφικό Μουσείο της πόλης, στο κτηριακό συγκρότημα των Στρατώνων του Καποδίστρια. Το έργο της αναβάθμισης και επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου υλοποιείται από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους στεγαζόταν, από τις αρχές τις δεκαετίας του 1960, σε κτηριακό συγκρότημα που αποτελείται από την ιστορική οικία του στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη και ένα σύγχρονο κτήριο που προσαρτήθηκε σε αυτή, στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Καλλέργη. Η Οικία Καλλέργη, κτισμένη το 1830, μετασκευάστηκε κατάλληλα για να μετατραπεί σε μουσειακό χώρο κατά το διάστημα 1956-1957, ενώ η προσθήκη του σύγχρονου κτηρίου, που κτίστηκε με έξοδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, εγκαινιάστηκε το 1961. Από το 2014 το Μουσείο παραμένει κλειστό για το κοινό.

Το έργο που υλοποιεί σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού, έχει συνολικό προϋπολογισμό 6.500.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που διαχειρίζεται το ΥΠΠΟ και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027», και εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025. Στο Μουσείο πρόκειται να φιλοξενηθούν, μεταξύ άλλων, ευρήματα από εμβληματικά μνημεία του Μυκηναϊκού πολιτισμού, από τις αρχαιολογικές έρευνες των Μυκηνών και της Λέρνας. Το εν εξελίξει έργο περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση και αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτηρίων, επέκταση, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και αποκατάσταση της στοάς, στην αυλή του Μουσείου, όπου έχουν ενσωματωθεί ψηφιδωτά του 6ου αι. μ.Χ. από το Άργος με παραστάσεις των δώδεκα μηνών, κυνηγιού και διονυσιακής σκηνής, καθώς και ψηφιδωτά του τέλους του 5ου αι. μ.Χ. από τη θέση Άγιος Ταξιάρχης με προσωποποιήσεις των τεσσάρων εποχών του έτους και της Απόλαυσης.

 

Το πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο εντάσσεται στον ιστό της σύγχρονης πόλης και σε άμεση γειτνίαση και συνέργεια με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Αργολίδας στη δυτική πτέρυγα του παρακείμενου ιστορικού κτηρίου των Στρατώνων του Καποδίστρια. Στα δύο αυτά Μουσεία προβάλλεται με σύγχρονο τρόπο επάξια η μακρά διαχρονική ιστορία του Άργους και της ευρύτερης περιοχής επιρροής του στην αρχαιότητα.

Στην ανατολική διώροφη πτέρυγα -εμβαδού περίπου 650 τ.μ.- του μνημειακού συγκροτήματος των Στρατώνων, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς το έργο της συνολικής δομικής της αναβάθμισης, προκειμένου να φιλοξενήσει το Επιγραφικό Μουσείο του Άργους. Το έργο, προϋπολογισμού άνω των 2.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτελείται από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με διασφάλιση προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους χώρους του νέου μουσειακού χώρου. Η ανάγκη δημιουργίας Επιγραφικού Μουσείου στο Άργος υπαγορεύθηκε από ένα μοναδικό εύρημα, δεκάδες χάλκινες ενεπίγραφες πινακίδες, που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο σωστικής ανασκαφής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, το 2000, το οποίο αποτελεί το επίσημο οικονομικό αρχείο της αρχαίας πόλης του Άργους. Τα κείμενα των πινακίδων αποτελούν απολογισμούς διαχείρισης των χρημάτων που ήταν κατατεθειμένα στο «θησαυρό», δηλαδή στα θησαυροφυλάκια του ιερού της Αθηνάς Πολιάδος, πολιούχου του Άργους.

Κατά την επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους και τις Ρωμαϊκές Θέρμες, η Λίνα Μενδώνη έδωσε οδηγίες προς την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων για άμεση έναρξη του έργου αποκατάστασης των Θερμών και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του χώρου, προκειμένου να διερευνηθεί αν είναι δυνατή η φιλοξενία εκδηλώσεων το καλοκαίρι.

 

Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Άργους με τον Δήμαρχο Ιωάννη Μαλτέζο και τους συνεργάτες του, με αντικείμενο έργα, δράσεις και παρεμβάσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού, που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στον Δήμο Άργους-Μυκηνών. Μετά τη σύσκεψη, η υπουργός δήλωσε:

«Είμαστε εδώ, σήμερα, με κλιμάκιο του ΥΠΠΟ, τον Γενικό Γραμματέα, την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και τους αρμόδιους Διευθυντές, προκειμένου να δούμε από κοντά την εξέλιξη των έργων, που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες μας και οι οποίες σταδιακά ολοκληρώνονται. Στόχος μας είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο να μπορέσει να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του Άργους μέσα στους πρώτους μήνες του 2026. Το ίδιο ισχύει και για το Επιγραφικό Μουσείο στην ανατολική πτέρυγα των στρατώνων του Καποδίστρια, που παραχωρήθηκε από το Δήμο. Οφείλουμε να τιμήσουμε την παραχώρηση και να ολοκληρώσουμε τη μουσειακή αυτή υποδομή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Με την ίδρυση του Επιγραφικού Μουσείου στους καποδιστριακούς στρατώνες -στη δυτική πτέρυγα των οποίων φιλοξενείται το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού- και με την αναβάθμιση, την επέκταση και την επανέκθεση του παρακείμενου Αρχαιολογικού Μουσείου, η πόλη του Άργους αποκτά πλήρως εκσυγχρονισμένες μουσειακές υποδομές, οι οποίες αναδεικνύουν τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής στη μεγάλη ιστορική διαχρονία και δημιουργούν έναν νέο αναπτυξιακό πόρο για την πόλη και την Αργολίδα. Η Αργολίδα είναι η μόνη περιφερειακή ενότητα της πατρίδας μας, που φιλοξενεί τρεις μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στον Δήμο σας ανήκει ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, στον οποίον η Εφορεία Αρχαιοτήτων ολοκληρώνει ένα ακόμη έργο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Πελοποννήσου- ΕΣΠΑ 2021-2027. Η μεγάλη εκκρεμότητα στο χώρο είναι η αποκατάσταση του παλαιού περιπτέρου του «Ξενία», μόνιμο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Το έργο της αποκατάστασης και της επανάχρησής του ως χώρου προβολής και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών και της ιστορίας των Ατρειδών, είναι στον άμεσο προγραμματισμό μας».