Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 -

Μαντά: Τα σίριαλ παραποίησαν τα βιβλία μου



Η Λένα Μαντά είναι μία από τις πιο διαβασμένες Ελληνίδες συγγραφείς και κάθε της βιβλίο γίνεται talk of the town.

Με αφορμή την κυκλοφορία από τις εκδόσεις Ψυχογιός της σειράς Vintage με νέο εξώφυλλο στα βιβλία της, μιλήσαμε με την κ. Μαντά σε μία προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουμε τι κρύβεται πίσω από τη μεγάλη της επιτυχία. Μας μίλησε για την αγωνία που νιώθει κάθε φορά που κυκλοφορεί ένα βιβλίο της, αλλά και για το πώς δίνει σε αυτά το καλύτερο κομμάτι της ψυχής της.

Αναφερόμενη στα σίριαλ που βασίστηκαν σε βιβλία της έκανε λόγο για «παραποίηση» και εκτιμά ότι ήταν λάθος, ενώ όσον αφορά τις κακοπροαίρετες κριτικές σημείωσε ότι όταν τις διαβάζει, χαμογελάει...

Οι ηρωίδες των βιβλίων σας είναι δυναμικές γυναίκες, με τις οποίες έχετε αποκαλύψει πως αναπτύσσετε ιδιαίτερους δεσμούς. Με ποια από όλες θα λέγατε πως έχετε «δεθεί» περισσότερο;

 

Η πρώτη ήταν η Ελπίδα από το Βαλς με δώδεκα θεούς. Αυτή η γυναίκα με ξετρέλαινε. Ήταν σκληρή, αγαπούσε και δεν δίσταζε να πονέσει τους αγαπημένους της για το καλό τους. Ήταν αληθινή φίλη. Κατόπιν λάτρεψα την Ντάτα. Το πλάσμα μου αυτό, με τον δικό της κώδικα τιμής, με καθήλωσε. Δεν την ξεπέρασα ποτέ.

Έχετε δηλώσει πως δεν διαβάζετε ξένη λογοτεχνία, αλλά είστε θαυμάστρια της ελληνικής. Ποιοι Έλληνες συγγραφείς είναι τα πρότυπα σας;
Πρότυπα; Όχι… Δεν θα το έλεγα. Αλλά δεν ξέρω και ποιον να πρωτοαναφέρω απ’ όσους αγαπώ να διαβάζω. Πρώτη για μένα ήταν η αξεπέραστη Καίτη Οικονόμου που έφυγε από κοντά μας τόσο νωρίς. Αγαπώ τα ιστορικά μυθιστορήματα των Πολυράκη, Παπαθεοδώρου και Τσαμαδού. Ξεχνιέμαι με την Θεοδωρίδου και την Βόικου. Απολαμβάνω ιδιαίτερα τις μυθοπλασίες της Δήμητρας Ιωάννου και τελευταία ανακάλυψα δύο νέες συγγραφείς, την Κλαίρη Θεοδώρου και την Πηνελόπη Κουρτζή που δείχνουν εξαιρετικά ταλαντούχες! Εννοείται ότι όποτε κυκλοφορεί βιβλίο της Έλενας Ακρίτα το αποκτώ, όπως επίσης και της Ευαγγελίας Ευσταθίου…. Έχω και άλλα στο μυαλό μου, αλλά δεν θα μας φτάσει ο χώρος πλέον!    

Τα βιβλία σας κάνουν πάταγο και πάρα πολλοί αναγνώστες είναι φανατικοί θαυμαστές σας. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της τεράστιας επιτυχίας σας;
Αυτή η ίδια ερώτηση πάντα τελικά! Δεν υπάρχει μυστικό! Αν υπήρχε, μπορείτε να φανταστείτε πως σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα γινόταν μια πατέντα που θ’ ακολουθούσαν όλοι και τότε ο κόσμος θα ήταν πολύ, μα πολύ μονότονος!

Υπήρξαν στιγμές στη ζωή σας για τις οποίες η συγγραφή υπήρξε καταφύγιο;
Πάντα ήταν καταφύγιο η συγγραφή, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σαν παιδί ήταν ένα χαρτί και ένα μολύβι το καράβι μου, τώρα πια ο υπολογιστής μου. Όλα τα δύσκολα, παραγκωνίζονται, τίποτα δεν πονάει τις στιγμές που αφιερώνω σε αυτό που γράφω. Και όσο πιο δύσκολα, τόσο περισσότερες οι ώρες. Λέω πάντα, πως δεν υπάρχει καλύτερο ταξίδι μυαλού και ψυχής από ένα βιβλίο. Τόσο όταν το διαβάζεις, πολύ δε περισσότερο, όταν το γράφεις!
  
Μετά από συνεχείς επιτυχίες και την τόση αγάπη του κοινού σας έχετε άγχος πριν την κυκλοφορία κάθε νέου σας βιβλίου;
Όχι πριν… Μετά! Μόλις βγει. Μέχρι να διαβάσω τις πρώτες κριτικές για να καταλάβω πώς το υποδέχθηκε ο κόσμος. Αν το αγάπησε όσο εγώ όταν το δημιουργούσα. Αμέσως μετά το ξεχνάω κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ ούτε να εξηγήσω, ούτε ν’ αντιληφθώ για ποιο λόγο γίνεται. Απλώς το διαγράφω από την μνήμη μου και ξεκινώ το επόμενο, σαν να είναι το πρώτο! Και μέχρι να πάρω την έγκριση από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται κάτι τέτοιο, έχω την ίδια αγωνία! 

Σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, όπως αυτή που διανύει η χώρα μας, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι οι Έλληνες σπεύδουν να αγοράσουν κάθε νέο σας βιβλίο;
Αυτό δεν σηκώνει κανέναν σχολιασμό! Μόνο ένα τεράστιο ευχαριστώ για τους αναγνώστες που αγαπούν την δουλειά μου και μένα την ίδια. Νιώθω ευλογημένη από αυτή την αγάπη και προσπαθώ να την ανταποδίδω με κάθε τρόπο. Παρουσιάσεις, απαντήσεις και συμμετοχή στα social media, και φυσικά μέσα από κάθε βιβλίο μου, δίνω το καλύτερο κομμάτι της ψυχής μου.

Δύο από τις ιστορίες σας «Το βαλς με δώδεκα θεούς» και «Τα πέντε κλειδιά» έχουν μεταφερθεί στη μικρή οθόνη. Θα σας ενδιέφερε να δείτε κάποιο από τα βιβλία σας και στον κινηματογράφο και αν ναι ποιο θα επιλέγατε;
Οι σειρές που αναφέρατε, το μόνο που κατάφεραν, για μένα τουλάχιστον, ήταν να παραποιήσουν τα βιβλία μου. Δεν παραπονιέμαι, αναπόφευκτο, αφού προορίζονταν για καθημερινές σειρές, κάτι που ήταν λάθος τελικά. Ο κινηματογράφος όμως, είναι μια άλλη υπόθεση, αντιστρόφως ανάλογη από ένα σήριαλ. Σε μια ταινία συμπυκνώνεις, σ’ ένα σήριαλ απλώνεις. Θα ήθελα πολύ λοιπόν, να γινόταν κάτι, ένα θαύμα ας πούμε, και να έβλεπα το  Έρωτας σαν βροχή  στην μεγάλη οθόνη.

Παρά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία σας, δεν λείπουν και οι αρνητικές κριτικές; Σας πληγώνουν; Πώς αντιδράτε;
Φυσικά και δεν λείπουν, είναι αναμενόμενο όταν εκτίθεσαι με την δουλειά σου να έρχεται και η κριτική. Επίσης μετά από 17 χρόνια στα εκδοτικά δρώμενα, θα ήμουν ανόητη, αν δεν είχα αποδεχτεί, πως δεν μπορεί όλα ν’ αρέσουν σε όλους. Ο τρόπος που θα εκφραστεί η κριτική, κάνει την διαφορά. Μια αρνητική κριτική που είναι τεκμηριωμένη και δεν καθοδηγείται από εμπάθεια για τις πωλήσεις σου, μπορεί να φανεί χρήσιμη και εποικοδομητική. Οι κακοπροαίρετες, απλώς δεν με απασχολούν. Μη σας πω ότι χαμογελάω όταν τις διαβάζω! 

Το ραντεβού σας με τους αναγνώστες ανανεώνεται σε ετήσια βάση, γεγονός που σημαίνει πως βρίσκεστε σε κατάσταση... διαρκούς συγγραφής. Σας έχει κουράσει ή πιέσει το γεγονός αυτό;
Εξωτερικά έτσι φαίνεται, αλλά δεν είναι! Πριν την συνεργασία μου με τις εκδόσεις Ψυχογιός, είχα ένα σωρό απορρίψεις, παρ’ όλο που είχε εκδοθεί το πρώτο μου βιβλίο από άλλο εκδότη. Αυτό δεν μ’ εμπόδισε να συνεχίσω να γράφω γιατί για μένα, σημασία είχε να γράψω όσα είχα μέσα μου και όχι να εκδοθώ. Όταν λοιπόν το 2005 εκδόθηκε το Βαλς με δώδεκα θεούς, εγώ είχα ήδη ολοκληρώσει το επόμενο που ήταν η Θεανώ. Έτσι και συνεχίστηκε η ιστορία. Προηγούμαι κατά ένα βιβλίο και αυτό μου δίνει άπλετο χρόνο να ξεκουραστώ και μετά ν’ αναζητήσω το θέμα του επόμενου και να γράψω! 
 
Τον Μάιο του 2018 αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο σας βιβλίο. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάτι για την υπόθεση του;
Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο για μένα βιβλίο. Το 2016, έχασα την μητέρα μου. Η σχέση μου μαζί της ήταν θυελλώδης και αποφάσισα, να γράψω την βιογραφία της και μαζί να εκθέσω τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Όλα όσα έζησα και με έκαναν την Λένα που είμαι. Όπως έγραψα και στην εισαγωγή, αυτό το βιβλίο μου ήταν ο τρόπος για να της πω οριστικά αντίο, ένα μνημόσυνο στην μνήμη της, αλλά επ’ ουδενί μια αγιογραφία! Ο τίτλος είναι Ζωή σε πόλεμο και θα κυκλοφορήσει, όπως πάντα, από τις εκδόσεις Ψυχογιός στις 3 Μαΐου.
 
Και μία γεύση από τα αγαπημένα σας:
Βιβλίο: Λωξάνδρα της Μαρίας Ιορδανίδου
Μυρωδιά: Του χώματος, την ώρα που δέχεται την πρώτη βροχή μετά από το καλοκαίρι.
Ταινία: Όσα παίρνει ο άνεμος
Δρόμος της Αθήνας: Η Ερμού τα Χριστούγεννα!
Τραγούδι: Κόκκινη γραμμή, Νατάσσα Θεοδωρίδου
Προορισμός διακοπών: Κέρκυρα για καλοκαίρι, Πάπιγκο για χειμώνα