Ο αρχειακός «θησαυρός» εντοπίστηκε σε ένα κλειστό -για δεκαετίες- μικρό καμαράκι, πίσω από την αίθουσα τα Γερουσίας, μεταξύ του δεύτερου και τρίτου ορόφου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, σε έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε, ανέφερε πως ο εντοπισμός του άγνωστου αυτού αρχείου, έγινε πριν από 8 με 10 μήνες, στο πλαίσιο των εργασιών για την τοποθέτηση του συστήματος πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας του κτιρίου. Ήταν ένα δωμάτιο που όλα αυτά τα έγγραφα και οι φάκελοι ήταν στοιβαγμένα, πολλά από αυτά μουχλιασμένα από την υγρασία και γεμάτα με κουτσουλιές, καθώς φαίνεται ότι από ένα σπασμένο παράθυρο είχαν εισχωρήσει περιστέρια.
Σύμφωνα με την πρώτη φυλλομέτρηση που έχει γίνει, περίπου τα μισά από τα τεκμήρια, τα οποία έχουν καταγραφεί, περιέχουν υλικό του Υπουργικού Συμβουλίου της επτάχρονης Χούντας, τότε που τα θέματα της χώρας ρυθμίζονταν με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις.
Πάντως, ερωτηθείς ο Νίκος Βούτσης, διευκρίνησε πως είναι έγγραφα τα οποία οι γράφοντες ήταν… προσεκτικοί -για προφανείς λόγους- στις διατυπώσεις τους και με φίλτρο, χωρίς να εκθέτονται διενέξεις, ενώ ενδέχεται και να υπάρχουν έγγραφα εκείνης της περιόδου που -εκ των υστέρων- κάποιοι να έχουν αφαιρέσει. Επίσης, υπάρχει και υλικό που αφορά και σχετικά με τους φακέλους πολίτικων φρονημάτων που τηρούσε η Χούντα.
Σε αυτό το σπάνιο αρχειακό υλικό που εντοπίστηκε, βρέθηκαν επίσης χειρόγραφες σημειώσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου, τις οποίες κρατούσε ο ίδιος από τα Υπουργικά Συμβούλια στα οποία ως Πρωθυπουργός προήδρευε.
‘Ολο αυτό το υλικό, είπε ο πρόεδρος της Βουλής, ότι είναι ένα σημαντικό υλικό για την επιστημονική κοινότητα και τους μελετητές που έρχεται να συμπληρώσει το -ήδη πολύ μεγάλο- αρχειακό υλικό που έχει η Βουλή των Ελλήνων διαχρονικά. Και αφού σταχυολογηθεί επεξεργαστεί , συντηρηθεί και ψηφιοποιηθεί θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Η απάντηση Βούτση που προκάλεσε αίσθηση
Αίσθηση πάντως, σε πολιτικό επίπεδο προκάλεσε, η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν ρωτήθηκε «εάν η Βουλή είναι έτοιμη να συζητήσει για τους λόγους και τις συνθήκες με τις οποίες υπαχθήκαμε στα Μμηνόνια».
Ο κ. Νίκος Βούτσης απάντησε πως: «Το να υπάρξει αντικειμενική και ενιαία κρίση για την οχτάχρονη περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα θα ήταν πρόχειρο να γίνει τώρα… Βρισκόμαστε σε περίοδο που η κοινωνία επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες και επουλώνει τις πληγές της, σε μια εποχή του γίγνεσθαι σε σχέση με τα γεγονότα της περιόδου και δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα να πούμε ότι θα υπάρξει ακριβής και αμερόληπτη εκτίμηση των γεγονότων…».