Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

44 χρόνια Αισχύλεια



Το Φεστιβάλ Αισχύλεια, ένα από τα μακροβιότερα και πλέον συνεπή πολιτιστικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, που έχει τιμηθεί με ευρωπαϊκή διάκριση ως ένα από τα καλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης, επανέρχεται ακόμα πιο πολυδιάστατο στην 44η διοργάνωση του. Το Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας, αναγνωρίζοντας τη δυναμική του και την επιδραστικότητα του στην πόλη, αλλά και έξω από αυτήν, συνεχίζει να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα πολιτισμού και μάλιστα σε μια εποχή που η Ελευσίνα, έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμα της, προς τη μετάβασή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο, ένα χώρο, που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια, έχει αγαπήσει το φιλότεχνο κοινό, που φτάνει στην πόλη από διάφορους δήμους της Αττικής, προκειμένου να ζήσει την εμπειρία της παρακολούθησης μιας παράστασης με φόντο την παραλία της Ελευσίνας. Είναι η άλλη εικόνα της πόλης που συνδέεται με τον πολιτισμό της και τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ισχυρή στη συνείδηση του κοινού. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Πολιτισμός είναι για την Ελευσίνα τρόπος ζωής.

Ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Τσουκαλάς και η Κέλλυ Διαπούλη καλλιτεχνική διευθύντρια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας   συνεργάζονται ήδη από το 2016 καθώς τα Αισχύλεια αποτέλεσαν και αποτελούν ένα κομβικό σημείο της πολιτιστικής δραστηριότητας της πόλης. Στα ευχάριστα των ανακοινώσεων αυτά που αφορούν τις υποδομές και τα εμβληματικά κτίρια στην Ελευσίνα. Η Εθνική τράπεζα με παραχώρηση του χώρου του Ελαιουργείου διευκολύνει την έναρξη των έργων υποδομής ώστε ο χώρος να γίνει επισκέψιμος καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης παραχωρούνται από τον ΟΑΕΕ οι χώροι των διατηρητέων κτισμάτων των εργοστασίων IRIS, τα οποία θα μετατραπούν σε εκθεσιακό χώρο, ενώ το ΥΠΠΟΑ παραχωρεί τους χώρους του παλιού δημαρχείου. Η Ελαιουργική θα γίνει η νέα θεατρική σκηνή της πόλης, ενώ έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την μετατροπή σε Hub της κλινικής Ρόκα.

 
 

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2018 φιγουράρουν σημαντικοί τραγουδιστές και συνθέτες, όπως ο Θάνος Μικρούτσικοςμε τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη, τον Γιώργο Μεράντζα και τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Στέφανος Κορκολής, ο Χρήστος Θηβαίος με τη Μαρία Παπαγεωργίου, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Φοίβος Δεληβοριάς με τη Μαρίνα Σάττι κ.ά.

Επίσης παραστάσεις που αναμένεται να συζητηθούν το φετινό καλοκαίρι, όπως ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα, ο Ορέστης του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, ο Αγαμέμνονας του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, οι Βάτραχοιτου Αριστοφάνη, με τον Λάκη Λαζόπουλο, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου κ.α.

Μοναδική και ειδικά δημιουργημένη για το Παλαιό Ελαιουργείο, είναι η εικαστική εγκατάσταση Τιτανομαχία πέτρες και κόκκαλα από τη Μαρία Παπαδημητρίου, μια παραγωγή της Ελευσίνα 2021, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια.  

Η εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας Τιτανομαχία Πέτρες και Κόκκαλα της Μαρίας Παπαδημητρίου καταπιάνεται με την ιδιαίτερη συνύπαρξη της αρχαιολογικής παράδοσης και της βιομηχανίας (παραγωγή τσιμέντου και άλλων οικοδομικών υλικών) στην Ελευσίνα, η οποία συνθέτει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης.

Τέλος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ εκδίδεται το φωτογραφικό λεύκωμα "Τροτύλη", με παράλληλη έκθεση, του Βαγγέλη Γκίνη με κεντρικό θέμα το εργοστάσιο της Πυρκάλ με το βλέμμα στραμμένο στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί σίγουρα ένα πολύτιμο τεκμήριο για την πρόσφατη ιστορία του τόπου της Ελευσίνας.

 Μέσα από τη διαδικασία της φωτογράφισης και την αγωνία για την καλύτερη απόδοση της ατμόσφαιρας των μισο-εγκαταλελειμμένων χώρων ο καλλιτέχνης συνέλαβε την ιδέα να στραφεί προς τη φωτογραφική αποτύπωση ανθρώπων που βίωσαν αυτούς τους χώρους εργασίας. Έτσι, η φωτογραφική καταγραφή έχει αποδώσει πέραν των υλικών τεκμηρίων και άυλα ανθρώπινα συναισθήματα και έχει μετατραπεί σε μια ζωντανή αφήγηση. Επιμελήτρια: Λουίζα Καραπιδάκη.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Πιο συγκεκριμένα οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 26 Αυγούστουμε τον Στέφανο Κορκολή στο πιάνο και τη Σοφία Μανουσάκη να τραγουδά τους ποιητές μας στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Μια βραδιά γεμάτη συμβολισμούς σε έναν ιδιαίτερο χώρο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε μια πάγια προσπάθεια του Δήμου Ελευσίνας, ο πολιτισμός να ανήκει σε όλους.

Η θεατρική αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει στις 27 Αυγούστου με τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου (Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου / Φεστιβάλ Αισχύλεια/ Baumstrasse Δρόμος με δέντρα) σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα με τους Νίκο Καραθάνο (Προμηθέα), Κόρα Καρβούνη (Ιώ), Γιώργο Βουρδαμή Μαυρογένη (Κράτος και Βία), Κώστα Βασαρδάνη (Ήφαιστο, Ερμή), Μιχάλη Πανάδη (Ωκεανό).

Ακολουθεί στις 29 Αυγούστου ο Ορέστης του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη. Είσοδος ελεύθερη με πρόσκληση από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

 

Στις 31 Αυγούστου το λόγο παίρνει η παράδοση μέσα από τον ανατρεπτικό και πολύ διαφορετικό τρόπο των ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC που φέρνουν την Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια τους στο Φεστιβάλ Αισχύλεια 2018.  

Στις 2 Σεπτεμβρίου έρχεται ο Πλούτος του Αριστοφάνη, από τον θίασο του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Nikita Milivojevic, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο ρόλο στον κεντρικό ρόλο του Πλούτου.

Τα Αισχύλεια δεν θα μπορούσαν να ξεχάσουν τους μικρούς τους φίλους. Έτσι στις 4 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσιάζεται η παράσταση Χένσελ και Γκρέτελ σε μια εμπνευσμένη διασκευή της Κάρμεν Ρουγγέρη, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Είσοδος ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Στις 5 Σεπτεμβρίου το κλίμα αλλάζει και στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου ανεβαίνει ο κατεξοχήν συναυλιακός καλλιτέχνης, ο άνθρωπος που ξέρει περισσότερο από κάθε άλλον να ξεσηκώνει το κοινό, ο μοναδικός Βασίλης Παπακωνσταντίνου, που έρχεται για να μας πει «Κράτα ρε φίλε γερά». Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Sober on Tuxedos.

Δύο μέρες αργότερα στις 7 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, Αγαμέμνων, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. Μαζί του ένας σημαντικός θίασος με επικεφαλής τους: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννη Στάνκογλου, Αργύρη Πανταζάρα, Ιώβη Φραγκάτου και Θοδωρή Κατσαφάδο.

Ο ημιμαραθώνιος «Στα ίχνη της Ιεράς Οδού»  επανέρχεται ακόμα πιο δυναμικά με την τέταρτη διοργάνωση του, στις 9 Σεπτεμβρίου για να προσελκύσει όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις κάνοντας την διαδρομή 21 χιλιομέτρων από την  Αθήνα μέχρι την Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού.

Στις 10 Σεπτεμβρίου έρχεται η Ηλέκτρα του Σοφοκλή, από τον θίασο του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου.Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Αλεξία Καλτσίκη, της Κλυταιμνήστρας η Μαρία Ναυπλίωτου, του Ορέστη ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος και του Αιγίσθου ο Χρήστος Λούλης.

Ο πολύ δημοφιλής και αγαπητός στο ευρύ κοινό  Κωστής Μαραβέγιας σχεδιάζει το μεγαλύτερο party της χρονιάς, σε μια συναυλία που θα απογειώσει τους  θαυμαστές του στο Παλαιό Ελαιουργείο στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ξεκαρδιστικοί Βάτραχοι του Αριστοφάνη στις 13 Σεπτεμβρίου με τους Λάκη Λαζόπουλο, Σοφία Φιλιππίδου και Δημήτρη Πιατά, στους κεντρικούς ρόλους, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος συναντά τη Μαρία Παπαγεωργίου, την πιο ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς, στις 14 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο, σε ένα πραγματικά κοινό πρόγραμμα με σκηνές από το παρελθόν και το μέλλον της προσωπικής τους διαδρομής.

Στις 16 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει η παράσταση «Κάτω από τον Ίσκιο του Βουνού» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Νάνας Παπαδάκη.   

Ο Θάνος Μικρούτσικος, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από δυο και περισσότερες γενιές στις 17 Σεπτεμβρίου, έχοντας στο πλευρό του τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαϊδη, Γιώργο Μεράντζα και Μίλτο Πασχαλίδη. Ο Σταυρός του Νότου είναι εδώ μαζί με τον Γουίλι και τους 7 Νάνους. Η Πιρόγα θα συναντήσει το Ημερολόγιο, η Σωτηρία της ψυχής τις Περικοπές, η Μικρή Πατρίδα την Ρόζα και τον Άμλετ της Σελήνης.

Στις 19 Σεπτεμβρίου ο Φοίβος Δεληβοριάς δημιουργεί ένα “flea market» ιδιαίτερο και μοναδικό έτσι όπως μόνο εκείνος ξέρει. Κι επειδή κάθε σωστό “flea market” οφείλει να έχει στην πραμάτεια του εξωτικά αρώματα και εντόπια ζεστασιά, ο Φοίβος καλεί τη Μαρίνα Σάττι και τις υπέροχες Fonέs της για να μας πουν τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια ως την παλιά Αμερική κι από την Αραβία ως τη μεσαιωνική Γαλλία. Συμμετέχει η Νεφέλη Φασούλη.

 

Στις 23 Σεπτεμβρίου το λόγο έχει η Θεατρική Σκηνή του Δήμου Ελευσίνας που συμπληρώνει φέτος 12 δημιουργικά θεατρικά χρόνια με παραστάσεις στην Ελευσίνα, Δήμους της Αττικής, τη Βοιωτία, Φωκίδα και Κρήτη. Φέτος παρουσιάζει  τους Παλαιστές του Στρατή Καρρά χρησιμοποιώντας τη σάτιρα και την ειρωνεία, με το θεατρικό υλικό της ηθογραφίας και τη φιλοσοφία του θεάτρου του παραλόγου. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Θεοδώρου, η μουσική του Δημήτρη Μαραμή, η μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Ανδρώνη.Είσοδος ελεύθερη.

 

Κινηματογραφικό πρόγραμμα

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος οι οποίες προβάλλονται από τις 30 Αυγούστου ως τις 18 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας με είσοδο μόλις 5 ευρώ.

Η έναρξη γίνεται στις 30/8 με την ταινία Άφτερλωβ σε σκηνοθεσία Στέργιου Πάσχου. Ακολουθεί την 01/09 Ο Γιός της Σοφίας, σε σκηνοθεσία Ελίνας Ψύκου. Στις 3/9 προβάλλεται το ΤελευταίοΣημείωμα σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, στις 11/9 το Suntanτου Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, στις 15/9 Ο Θάνατος του ιερού ελαφιού του Γιώργου Λάνθιμου και η κινηματογραφική αυλαία πέφτει στις  18/09, με προβολή ταινιών μικρού μήκους.