Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 -

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον εορτασμού του θαυματουργού Πανορμίτη της Σύμης (Φωτό)



Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Μοναστήρι του Ταξιάρχη, αλλά και σε ολόκληρο  το νησί της Σύμης για τον εορτασμό του προστάτη του, του "Πανορμίτη" Αρχάγγελου Μιχαήλ, ο οποίος  πήρε το όνομά του από την ονομασία του όρμου, του Πανόρμου, όπου βρίσκεται χτισμένο το Μοναστήρι.

της Πέπης Οικονομάκη

Αποστολή Σύμη

BriefingNews.gr

 

 

 

  Εθελοντές νησιώτες βοηθούν στον σημαιοστολισμό στο λιμάνι και το προαύλιο του Πανορμίτη, οι μικροπωλητές στήνουν τους πάγκους τους και τα παραδοσιακά καφενεία βγάζουν όσα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα μπορούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

 

         

          Αν και η πιο ξεχωριστή ημέρα για την Μονή και τη Σύμη είναι ανήμερα των Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου, χιλιάδες προσκυνητές συγκεντρώνονται αρκετά νωρίτερα  απ' όλα τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Κάποιοι μάλιστα έχουν κάνει τάμα και διανύουν με τα πόδια τα 23 χιλιόμετρα- πολλά από τα οποία ανηφορικού δρόμου- που χωρίζουν το κατοικημένο τμήμα του νησιού και το Μοναστήρι.

 

 

          Εκεί, επί ώρες σχηματίζουν μία ατελείωτη σειρά, προκειμένου να βρεθούν μπροστά στη μεγάλη ασημοστόλιστη Εικόνα Του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που ξεπερνά σε ύψος τα δυο μέτρα, για να καταθέσει ο καθένας με την προσευχή του τα προβλήματα και τις αγωνίες του...

 

 

         Σ’ αυτήν ο Αρχάγγελος εικονίζεται ολόσωμος, επιβλητικός και θριαμβευτής, έχοντας αποτυπωμένη στην μορφή Του μία ουράνια γαλήνη και υπερκόσμια γλυκύτητα. Η συγκίνηση, η ευλάβεια και η κατάνυξη των επισκεπτών περισσεύουν· άλλωστε για τα θαύματα του Αρχαγγέλου μπορούν να γραφούν βιβλία.

Αποκορύφωμα του εορτασμού αποτελούν ο Εσπερινός της παραμονής και η Θεία Λειτουργία την  ημέρας της εορτής, μετά την οποία ακολουθεί η Λιτάνευση της Εικόνας του Ταξιάρχη. Σε όλες αυτές τις λατρευτικές συνάξεις προΐσταται ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης, Χρυσόστομος,  συμπαραστατούμενος από τον Ηγούμενο και άλλους Ιερείς.

Κατόπιν ανοίγει τις Πύλες της η Μεγάλη Τράπεζα της Μονής, και παραθέτει σε όλους τους προσκυνητές πλούσιο εορταστικό γεύμα-συνήθως κρέας αρνιού ή κατσικιού και κριθαράκι βρασμένο στο ζωμό του κρέατος, με ντομάτα. Σαλάτες, παστό ψάρι, άρτος αλλά και τα παραδοσιακά ακούμια  (τεράστιοι λουκουμάδες), συνοδεύουν το κυρίως πιάτο.

Όσοι βρίσκονται αυτό το διάστημα στον Πανορμίτη, δηλαδή από την 1η έως τις 8 Νοεμβρίου, δεν πληρώνουν για την διαμονή τους, καθώς αυτό αποτελεί μια πολύ παλιά απόφαση της Εφορίας της Μονής. Υπολογίζεται ότι τις ημέρες της γιορτής του Πανορμίτη, εξυπηρετούνται γύρω στα 800-1000 άτομα, (στα δωμάτια που υπάρχουν, αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους που μετατρέπονται σε υπνοδωμάτια).

Τα τελευταία χρόνια, οι προσκυνητές, πολυήμεροι και μονοήμεροι επισκέπτες, ξεπερνούν τους 7.000, αριθμός που φέτος αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ, λόγω των ιδανικών καιρικών συνθηκών αλλά και της πολύ καλής ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης με τα γύρω νησιά.