Μέσα σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων Της Λυκίας Του Θαυματουργού, στην ομώνυμη Ιερά Μονή στο Πόρτο Λάγος, η οποία αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, πλαισιούμενος από Βατοπαιδινούς πατέρες και ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης.
Πλήθος πιστών από διάφορα μέρη της Ελλάδος και του Εξωτερικού βρέθηκαν στο Βατοπαιδινό μετόχι κατά τη διάρκεια του εσπερινού, ενώ το παρόν έδωσαν Αξιωματικοί των Σωμάτων του Στρατού, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.
Τους ύμνους απέδωσαν ιεροπρεπώς ο χοράρχης της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου μαζί με μέλη της χορωδίας.
Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου
Η Μονή Αγίου Νικολάου είναι μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Το μοναστηριακό συγκότημα είναι κτισμένο επάνω σε δύο μικρά νησάκια που βρίσκονται μέσα στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος. Μία ξύλινη πεζογέφυρα συνδέει τα δύο νησάκια και μία δεύτερη συνδέει το πρώτο νησάκι με τη στεριά.
Στο πρώτο νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (του «νοικοκύρη»), ενώ στο δεύτερο βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Παναγίας της Παντάνασσας όπου υπάρχει και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
Σύμφωνα με την παράδοση, στην περιοχή του Πόρτο Λάγος, η οποία τα χρόνια της τουρκοκρατίας ανήκε σε έναν μπέη, μόναζε κάποιος άγιος Ασκητής. Όταν η κόρη του μπέη αρρώστησε, θεραπεύτηκε με τη βοήθεια του Ασκητή. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, ο μπέης δώρισε την περιοχή στη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με άλλη παλαιότερη παράδοση το μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο υπό την παρουσία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου. Ο αυτοκράτορας αφιέρωσε την περιοχή για να ευχαριστήσει την Παναγία που τον έσωσε όταν ναυάγησε στο πέλαγος, καθώς επέστρεφε από την Ρώμη.
Στην περιοχή προϋπήρχε ο ναός των Αγίων Θεοδώρων (ερείπια του σώζονται έξω από το Πόρτο Λάγος) και αυτός είναι ο λόγος που στο τέμπλο της μονής υπάρχει η εικόνα των Αγίων Θεοδώρων.
Κατά την παράδοση εμφανίστηκε ο Άγιος Νικόλαος και είπε ότι «εγώ θα είμαι ο προστάτης ως θαλασσινός άγιος» και έτσι μετονομάσθηκε ο ναός στη μνήμη του Αγίου Νικολάου. Το σημερινό κτίσμα χτίστηκε το 1904, πάνω σε προγενέστερους ναούς, που το αποδεικνύουν οι εικόνες του τέμπλου που είναι του 18ου αιώνα (περίπου το 1850). Παλιότερα δεν υπήρχε γέφυρα που να συνδέει το νησάκι με τη στεριά. Ο κόσμος πηγαινοερχόταν με βάρκα. Ούτε το εκκλησάκι της Παναγίας της Παντάνασσας, όμως δεν υπήρχε και η γέφυρα προς αυτό. Το εκκλησάκι της Παναγίας Παντάνασσας χτίστηκε εδώ και 18 χρόνια. Ο Γέροντας – μακαριστός Ιωσήφ, το έφτιαξε και μετέφερε από το Άγιο Όρος την θαυματουργή εικόνα της Παντανάσσης.
Οι επισκέπτες εκτός από το μοναστήρι και το παρεκκλήσι μπορούν να απολαύσουν και την υπέροχη θέα προς το Θρακικό πέλαγος. Καθημερινά συγκεντρώνει πλήθος πιστών. Τo κоντινότερo χωριό είναι τо λιμάνι τoυ Πόρτо Λάγoς кαι τо χωριό Φανάρι (Ρoδόπης).
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης
ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr