Tο πρωί της Δευτέρας άρχισαν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στο Κολυμπάρι της Κρήτης παρουσία των 10 Προκαθημένων εκκλησιών και παρατηρητών και από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.
Οι πικρίες και τα μηνύματα για ενότητα δεν έλειψαν από τις ομιλίες των προκαθημένων με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας να είναι βαθιά θεολογικός στον χαρακτήρα του μηνύματός του.
Αποστολή Κρήτη Μαρία Γιαχνάκη
Οι δέκα προκαθήμενοι των Ορθοδόξων εκκλησιών που βρίσκονται στις εργασίες της Συνόδου μαζί με τις αντιπροσωπίες τους, απεύθυναν μηνύματα ενότητας κατά την διάρκεια της έναρξης μιλώντας για τις ιστορικές στιγμές της Ορθοδοξίας που διαδραματίζονται στην Κρήτη.
Η απουσία των τεσσάρων εκκλησιών, Ρωσίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Αντιοχείας απασχόλησαν την Σύνοδο με πρώτο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο, να κάνει ειδική αναφορά στην ομιλία του για αυτήν την απουσία.
«Η εκκλησία δεν είναι Ομοσπονδία ,είναι ένα σώμα και μία εκκλησία», τόνισε αφήνοντας αιχμές για την απουσία των τεσσάρων εκκλησιών.
Στις ομιλίες τους, όλοι οι Προκαθήμενοι ,απεύθυναν μηνύματα για ένωση και σύμπνοια ενώ και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κκ Ιερώνυμος τόνισε την ανάγκη για ενότητα και τάχθηκε εναντίον των απολυτοποιήσεων της γνώμης μεμονωμένων εκκλησιών και προσώπων. Δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς την θέση που θα έχει στις συζητήσεις η οποία θα είναι καθαρά παραδοσιακή, ζητώντας απλώς να μιλήσουν με σύγχρονη γλώσσα.
Σημαντικό και καθαρά θεολογικό το νόημα των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
« Είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε την ταυτότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα , παραμένει αισθητό ένα σημείο της συνόδου, δεν είμαστε αντίγραφο οικουμενικής συνόδου ούτε είμαστε ένα φαξ, είμαστε κάτι ιδιαίτερο. Ελπίζω ότι και οι απόντες παρακολουθούν και προσεύχονται για τις εργασίες της Συνόδου.»
Τα θέματα τα οποία θα συζητήσουν οι προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπίες τους αφορούν:
-Τη θέση της εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο( ποια θα είναι δηλαδή η διακονία και συμπεριφορά τους)
-Το αυτόνομο και ο τρόπος ανακηρύξεως του (πως θα αυτοδιοικούνται δηλαδή οι εκκλησίες και ποιος θα αποφασίζει για το αυτόνομο. Σε αυτό το σημείο ενδέχεται να υπάρξουν επίσης εντάσεις μιας και ήδη η Ουκρανία έχει ζητήσει να αυτονομηθεί κάτι που εναντιώνεται στην εκκλησία της Ρωσίας. Το αυτόνομο ως τώρα το δίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης , η Ρωσία δεν ήρθε στη Σύνοδο άρα αν αναλογιστεί κανείς το παρασκήνιο θα είναι εύκολο να καταλάβει ότι θα υπάρξουν παραπέρα ένταση στις σχέσεις των δύο εκκλησιών αν τελικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίσει ως αυτόνομη την Ουκρανική εκκλησία.)
- Η σημασία της νηστείας και η σύγχρονη θεώρησή της ( Αυτό το σημείο είναι ένα από τα άρθρα που αρχικά είχε απασχολήσει τις εκκλησίες για τα οποία μάλιστα υπήρχαν και διαφωνίες μεταξύ κάποιων εκκλησιών. Εδώ σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν κάποιες τροπολογίες που ενδεχομένως να φέρουν σε ρήξη κάποιες από τις εκκλησίες που ο τρόπος της νηστείας τους διαφέρει από τις άλλες.)
- Ο θεσμός του γάμου και τα κωλύματα αυτού( αφορά τη διασπορά και τους μικτούς γάμους )
-Η παρουσία της Ορθόδοξης εκκλησίας σε μη ορθόδοξες χώρες ( ζήτημα διασποράς. Θ απασχολήσει έντονα το θέμα που έχει τεθεί στο τραπέζι για την παρουσία των Επισκόπων στις χώρες που δεν είναι ορθόδοξες. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχουν σε αυτές τις χώρες Επίσκοποι και από τις 14 εκκλησίες; Για το θέμα αυτό έχει πιέσει το Οικουμενικό, η Δύση προκειμένου να αποφορτιστεί από την παρουσία τόσων Ορθοδόξων εκπροσώπων ειδικά των Ρώσων)
-Η σχέση της Ορθόδοξης εκκλησίας με τις άλλες εκκλησίες και ομολογίες( Αφορά κυρίως την σχέση και τις συνομιλίες της Ορθόδοξης εκκλησίας με την Ρωμαιοκαθολική. )
Η Σύνοδος θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουνίου κεκλεισμένων των θυρών ενώ στην Κρήτη έχουν καταφθάσει δημοσιογράφοι και παρατηρητές από όλο τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι στην Σύνοδο μεγάλο μέρος των παρατηρητών είναι καθολικοί.
Μαρία Γιαχνάκη, newsbomb