Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Eξελίξεις για την Ουκρανική κρίση



Την ελπίδα ότι πολύ σύντομα οι εκκλησίες της Ουκρανίας θα ενωθούν κάτω από μία Αυτοκέφαλη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, εξέφρασε ο "Πατριάρχης" Κιέβου, Φιλάρετος, προσθέτοντας ότι σύντομα θα συγκληθεί το συμβούλιο των Αρχιεπισκόπων ώστε να εκλέξει τον ηγέτη που θα παραλάβει τον Τόμο της αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

"Πιστεύω ότι η διακασία ενοποίησης θα είναι πολύ γρήγορη. Θα συμφωνήσουμε πότε θα συγκαλέσουμε αυτό το συμβούλιο. Αλλά σχεδιάζω να το συγκαλέσω στο εγγύς μέλλον. Θα είναι ένα συμβούλιο Αρχιεπισκόπων με τη συμμετοχή των Αρχιεπισκόπων του Πατριαρχείου Κιέβου, των Αρχιεπίσκοπων της Αυτοκέφαλης εκκλησίας υπό την ηγεσία του μητροπολίτη Makary, αλλά και όσων Αρχιεπισκόπων από το Πατριαρχείο Μόσχας επιθυμούν"

Την ίδια ώρα σκληρή αναμένεται να είναι απάντηση της ρωσικής εκκλησίας στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προχωρήσει στη χορήγηση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία.

«Η απάντησή μας θα είναι αποφασιστική και σκληρή, ανάλογη με την τρέχουσα κατάσταση» δήλωσε ο Γραμματέας επί των Διορθόδοξων σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας «θα δώσει την κατάλληλη απάντηση σε ό,τι συνέβη» κατά τη συνεδρίασή της στις 15 Οκτωβρίου.

* Πληροφορίες από την συνέντευξη τύπου και από το κανάλι Ρωσία 24

Ωστόσο τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν χθες μετά την αναγνώριση του Παριάρχη Κιέβου από το οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν η σταγόνα που ξεχύλησε το ποτήρι

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου επανέφερε τον Πατριάρχη Φιλάρετο στην κανονικότητα της Εκκλησίας.

Επίσης η Ιερά Συνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου,  επανέφερε και τον  Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς, της λεγόμενης «Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε ανακοίνωση

Στη δημοσιότητα έδωσε πριν από λίγο το Οικουμενικό Πατριαρχείο τις αποφάσεις που έλαβε η υπό τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο Ιερά Σύνοδος σήμερα στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με το ουκρανικό εκκλησιστικό ζήτημα.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας κατά τάς ἡμέρας 9-11 τ.μ. Ὀκτωβρίου 2018.

Κατ᾿ αὐτήν ἐξητάσθησαν καί συνεζητήθησαν τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει περιλαμβανόμενα θέματα.

Τό ἱερόν σῶμα ἠσχολήθη ἰδιαιτέρως καί διά μακρῶν μέ τό ἐκκλησιαστικόν θέμα τῆς Οὐκρανίας, παρόντων καί τῶν Ἐξάρχων τῶν ἀποσταλέντων εἰς Οὐκρανίαν, ἤτοι τοῦ Πανιερ. Ἀρχιεπισκόπου Παμφίλου κ. Δανιήλ καί τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Edmonton κ. Ἱλαρίωνος, καί, κατόπιν διεξοδικῶν συζητήσεων, ἀπεφάσισε:

1) Νά ἀνανεώσῃ τήν ἤδη εἰλημμένην ἀπόφασιν ὅπως τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον χωρήσῃ εἰς τήν χορήγησιν αὐτοκεφαλίας εἰς τήν Ἐκκλησίαν τῆς Οὐκρανίας.

2) Νά ἀνασυστήσῃ τό ἐν Κιέβῳ τό γε νῦν Σταυροπήγιον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, ἕν ἐκ τῶν πολλῶν ἐν Οὐκρανίᾳ Σταυροπηγίων Αὐτοῦ ἐκ τῶν παρελθόντων αἰώνων.

3) Κατά τάς κανονικάς προνομίας τοῦ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως ὅπως δέχηται ἐκκλήτους προσφυγάς ἀρχιερέων καί ἄλλων κληρικῶν ἐκ πασῶν τῶν Αὐτοκεφάλων Ἐκκλησιῶν, νά δεχθῇ τάς σχετικάς αἰτήσεις τοῦ Φιλαρέτου Ντενισένκο καί τοῦ Μακαρίου Μαλετίτς καί τῶν σύν αὐτοῖς, οἵτινες εὑρέθησαν ἐν σχίσματι ὄχι διά δογματικούς λόγους, καί νά ἀποκαταστήσῃ αὐτούς μέν εἰς τόν ἀρχιερατικόν ἤ ἱερατικόν αὐτῶν βαθμόν, τούς δέ πιστούς αὐτῶν εἰς ἐκκλησιαστικήν κοινωνίαν.

4) Νά ἅρῃ τήν ἰσχύν τοῦ Συνοδικοῦ Γράμματος Ἐκδόσεως τοῦ ἔτους 1686, τοῦ ἐκδοθέντος διά τάς τότε περιστάσεις, διά τοῦ ὁποίου ἐδίδετο, κατ᾿ οἰκονομίαν, τό δικαίωμα εἰς τόν Πατριάρχην Μόσχας νά χειροτονῇ τόν ἑκάστοτε Μητροπολίτην Κιέβου, ἐκλεγόμενον ὑπό τῆς Κληρικολαϊκῆς Συνελεύσεως τῆς Ἐπαρχίας αὐτοῦ καί ὀφείλοντα νά μνημονεύῃ "ἐν πρώτοις" τοῦ ὀνόματος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου εἰς ἔνδειξιν κανονικῆς ἐξαρτήσεως.

5) Νά κάμῃ ἔκκλησιν πρός πάσας τάς ἐμπλεκομένας πλευράς νά ἀποφεύγουν καταλήψεις Ναῶν, Μονῶν καί ἄλλων περιουσιακῶν στοιχείων, ὡς καί πᾶσαν πρᾶξιν βίας καί ἐκδικητικότητος, εἰς ἐπικράτησιν τῆς εἰρήνης καί τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 11ῃ Ὀκτωβρίου 2018

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας

τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

 

Πατριαρχείο Μόσχας: ''Η Κωνσταντινούπολη ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές''

volkod

Ο Εκπρόσωπος τύπου του Πατριαρχείου Μόσχας π. Αλέξανδρος Βολκώφ μιλώντας πριν από λίγο στο Πρακτορείο TASS ανέφερε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την απόφασή του να επαναφέρει τον Πατριάρχη Φιλάρετο νομιμοποιεί το σχίσμα, κάτι που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες για την παγκόσμια ορθοδοξία»

«Αυτό είναι νομιμοποίηση του σχίσματος! Η Κωνσταντινούπολη με τις ενέργειες της, ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές και παραβιάζει την ενότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας» τόνισε ο π.Αλέξανδρος Βολκώφ.

 

 

Πατριαρχείο Μόσχας σε Βαρθολομαίο: «Ξεπέρασες την κόκκινη γραμμή και άνοιξες το δρόμο σε "κάτι τρομερό"»

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι αναγνωρίζει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, το πατριαρχείο Μόσχας κατηγορεί τον πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι «ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή» και άνοιξε το δρόμο σε «κάτι τρομερό».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου τονίζει σύμφωνα με το Sputnik ότι «η απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης νομιμοποιεί το σχίσμα. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει πάρει μια καταστροφική απόφαση για την ίδια αλλά και για την Οικουμενική Ορθοδοξία, έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή».

«Στην πραγματικότητα μπορούμε να περιγράψουμε την απόφαση του Πατριαρχείου ως νομιμοποίηση του σχίσματος. Δυστυχώς, τα καλέσματα μας απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου δεν εισακούστηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα το Πατριαρχείο πήρε καταστροφικές αποφάσεις, πρώτα για εκείνο και μετά για όλη της Ορθοδοξία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ρώσου Πατριάρχη χαρακτήρισε «εξωφρενική» την απόφαση για την άρση του αναθέματος στον Φιλάρετο, πατριάρχη Κιέβου που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του Κύριλλου υποστήριξε ακόμα ότι η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα εκφράσει την αξιολόγησή της για την ενέργεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

H Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις της Κωνσταντινούπολης θα αποτελέσουν ισχυρό πλήγμα, πρώτα από όλα για τους ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία.

Υπογράμμισε επίσης την εκτίμησή της ότι θα ξεκινήσει κάτι «τρομερό».

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι απολύτως πρωτόγνωρη και απολύτως καινούρια για όλους. Αυτή είναι μια ρήξη με την παράδοση και την αντίληψη της Εκκλησίας ως έννοιας. Βέβαια, όλα όσα κάνει τώρα η Κωνσταντινούπολη θα αποτελέσουν καταστροφικό πλήγμα, πρώτα απ' όλα για τους Ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία», τόνισε ο Βολκόφ μιλώντας στο θρησκευτικό τηλεοπτικό δίκτυο Spas, ενώ συμπλήρωσε ότι «κάτι τρομερό πρόκειται να ξεκινήσει».

Στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα τρεις ορθόδοξες εκκλησίες:

Το Πατριαρχείο του Κιέβου, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Φιλάρετο, το οποίο δεν αναγνωρίζει την εξουσία της Μόσχας, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, και η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία, η οποία αποσπάστηκε από τη Ρωσική τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.