Τρίτη 01 Απριλίου 2025 -

Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τον φονικό σεισμό ισούται 334 ατομικές βόμβες



Ο φονικός σεισμός έπληξε την Μιανμάρ την Παρασκευή και προκαλώντας το χάος και την απόλυτη καταστροφή. Οι νεκροί αναμένονται να είναι χιλιάδες, όπως και οι τραυματίες. Μέχρι στιγμής, οι καταγεγραμένοι από τις αρχές νεκροί είναι 1600.

Το Σάββατο άρχισαν να δημοσιεύονται οι πρώτες εικόνες από την καταστροφή στη Μανταλέι – την πρώην βασιλική πρωτεύουσα με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο, και την πλησιέστερη μεγάλη πόλη στο επίκεντρο του σεισμού.

Κάτοικοι της πόλης, γνωστής για τα βουδιστικά μοναστήρια και το μεγαλοπρεπές παλάτι της, περιέγραψαν στο CNN καταρρεύσεις σπιτιών, γραφείων, τεμενών και μονών, καθώς και δρόμους που κόπηκαν στα δύο από την ισχυρή δόνηση, η οποία, απελευθέρωσε ενέργεια ισοδύναμη με «334 ατομικές βόμβες» όπως τονίζουν γεωλόγοι.

Κάποιοι μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο για την απελπισμένη προσπάθεια να μεταφέρουν τραυματισμένους δικούς τους ανθρώπους για ιατρική βοήθεια ή για τη βασανιστική αναμονή ειδήσεων για φίλους και συγγενείς που αγνοούνται ή έχουν παγιδευτεί στα ερείπια.

Το CNN κατάφερε να επικοινωνήσει με μια γυναίκα που ζει στη Μανταλέι και θυμήθηκε με τρόμο τη στιγμή που συγγενής της θάφτηκε κάτω από συντρίμμια. Ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά της.

«Ήταν πολύ δυνατός και γρήγορος ο σεισμός», είπε. Ετοιμαζόταν να βράσει νερό για να ετοιμάσει γάλα για το μωρό της όταν σημειώθηκε η δόνηση μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, σε μικρή απόσταση από το σπίτι της στα ανατολικά της πόλης.

Μέρος του τοίχου του σπιτιού κατέρρευσε πάνω στη γιαγιά της, που καθόταν κοντά, θάβοντας τα πόδια της κάτω από χαλάσματα και μπάζα, όπως περιέγραψε. «Η πόρτα δεν άνοιγε γιατί είχε πέσει πάνω της ένα κομμάτι της περίφραξης. Φώναξα για βοήθεια και ο άντρας μου ήρθε από τον δρόμο. Πήδηξε πάνω στην πόρτα και κατάφερε να την ανοίξει».

 

Η στρατιωτική χούντα ζητά ανοικτά πλέον διεθνή βοήθεια, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία και οι ανθρωπιστικοί φορείς καλούνται να κινηθούν σε κατεστραμμένους δρόμους, να αντιμετωπίσουν ένα υγειονομικό σύστημα στα όριά του και συνεχιζόμενες συγκρούσεις.

Στον παιδικό σταθμό Bright Kids στην πόλη Κιάουκσε, νότια της Μανταλέι, τα παιδιά κοιμούνταν όταν ο σεισμός χτύπησε το απόγευμα της Παρασκευής. Το διώροφο κτήριο κατέρρευσε παγιδεύοντας δεκάδες παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών. Για ώρες, οι διασώστες έψαχναν απεγνωσμένα για επιζώντες στα χαλάσματα.

«Καθαρίζαμε το κτήριο με εκσκαφείς και διασώζαμε κόσμο με απλά εργαλεία», δήλωσε ο εθελοντής Θαρ Νγκε. Χρειάζονταν εξοπλισμό όπως κόφτες μετάλλου και γεννήτριες, αλλά χρησιμοποίησαν ό,τι είχαν στη διάθεσή τους. Ο Θαρ Νγκε βοήθησε να σωθεί ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, το οποίο τον παρακαλούσε διαρκώς να τη σώσει. Της κράτησε ένα μπουκάλι νερό στο στόμα μέχρι να απελευθερωθεί από τα ερείπια.

Το κορίτσι ήταν ανάμεσα στα 12 παιδιά που διασώθηκαν, μαζί με 4 δασκάλες. Άλλα 16 παιδιά και μία δασκάλα βρέθηκαν νεκροί. Ο Θαρ Νγκε δεν είχε καν χρόνο να νιώσει το βάρος της τραγωδίας.

Στη συνέχεια, η ομάδα των 11 εθελοντών του συνέχισε σε άλλες περιοχές της Κιάουκσε – μιας από τις πολλές περιοχές που επλήγησαν βαριά από τον σεισμό της Παρασκευής.

 

Παρόμοιες σκηνές διαδραματίζονται σε ολόκληρη την κεντρική Μιανμάρ, με ομάδες πολιτών να σκάβουν με τα χέρια τους ή να σέρνονται μέσα σε κατεστραμμένα κτίρια χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, προκειμένου να σώσουν όσους μπορούν.

Οι τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομεία που ήδη πριν τον σεισμό ήταν υπερφορτωμένα – και πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Στα κοινωνικά δίκτυα, εικόνες αποτυπώνουν την καταστροφή: Ιστορικά μοναστήρια, παγόδες και τζαμιά σε κεντρικές περιοχές έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ τα ξύλινα σπίτια πάνω σε πασσάλους γύρω από τη λίμνη Ίνλε στο Σαν έχουν ισοπεδωθεί. Υπάρχουν φωτογραφίες από πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και δρόμους που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

 

Ο ισχυρός και ρηχός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ την Παρασκευή, έχει προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή σε μεγάλο μέρος της χώρας. Στην γειτονική Ταϊλάνδη, συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν εργαζομένους που βρίσκονταν στον υπό κατασκευή πύργο που κατέρρευσε στην Μπανγκόκ.
Τεράστιοι γερανοί έχουν επιστρατευτεί για να απομακρύνουν το βουνό από μπάζα και μεταλλικά υπολείμματα, ύψους τεσσάρων ορόφων. Εκατοντάδες διασώστες έχουν κινητοποιηθεί. Δύο σοροί ανασύρθηκαν χθες, ενώ περισσότεροι από 70 εργάτες παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύο NDTV.