
Ο φονικός σεισμός έπληξε την Μιανμάρ την Παρασκευή και προκαλώντας το χάος και την απόλυτη καταστροφή. Οι νεκροί αναμένονται να είναι χιλιάδες, όπως και οι τραυματίες. Μέχρι στιγμής, οι καταγεγραμένοι από τις αρχές νεκροί είναι 1600.
Το Σάββατο άρχισαν να δημοσιεύονται οι πρώτες εικόνες από την καταστροφή στη Μανταλέι – την πρώην βασιλική πρωτεύουσα με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο, και την πλησιέστερη μεγάλη πόλη στο επίκεντρο του σεισμού.
Κάτοικοι της πόλης, γνωστής για τα βουδιστικά μοναστήρια και το μεγαλοπρεπές παλάτι της, περιέγραψαν στο CNN καταρρεύσεις σπιτιών, γραφείων, τεμενών και μονών, καθώς και δρόμους που κόπηκαν στα δύο από την ισχυρή δόνηση, η οποία, απελευθέρωσε ενέργεια ισοδύναμη με «334 ατομικές βόμβες» όπως τονίζουν γεωλόγοι.
Κάποιοι μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο για την απελπισμένη προσπάθεια να μεταφέρουν τραυματισμένους δικούς τους ανθρώπους για ιατρική βοήθεια ή για τη βασανιστική αναμονή ειδήσεων για φίλους και συγγενείς που αγνοούνται ή έχουν παγιδευτεί στα ερείπια.
Το CNN κατάφερε να επικοινωνήσει με μια γυναίκα που ζει στη Μανταλέι και θυμήθηκε με τρόμο τη στιγμή που συγγενής της θάφτηκε κάτω από συντρίμμια. Ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά της.
«Ήταν πολύ δυνατός και γρήγορος ο σεισμός», είπε. Ετοιμαζόταν να βράσει νερό για να ετοιμάσει γάλα για το μωρό της όταν σημειώθηκε η δόνηση μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, σε μικρή απόσταση από το σπίτι της στα ανατολικά της πόλης.
Η στρατιωτική χούντα ζητά ανοικτά πλέον διεθνή βοήθεια, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία και οι ανθρωπιστικοί φορείς καλούνται να κινηθούν σε κατεστραμμένους δρόμους, να αντιμετωπίσουν ένα υγειονομικό σύστημα στα όριά του και συνεχιζόμενες συγκρούσεις.
Στον παιδικό σταθμό Bright Kids στην πόλη Κιάουκσε, νότια της Μανταλέι, τα παιδιά κοιμούνταν όταν ο σεισμός χτύπησε το απόγευμα της Παρασκευής. Το διώροφο κτήριο κατέρρευσε παγιδεύοντας δεκάδες παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών. Για ώρες, οι διασώστες έψαχναν απεγνωσμένα για επιζώντες στα χαλάσματα.
«Καθαρίζαμε το κτήριο με εκσκαφείς και διασώζαμε κόσμο με απλά εργαλεία», δήλωσε ο εθελοντής Θαρ Νγκε. Χρειάζονταν εξοπλισμό όπως κόφτες μετάλλου και γεννήτριες, αλλά χρησιμοποίησαν ό,τι είχαν στη διάθεσή τους. Ο Θαρ Νγκε βοήθησε να σωθεί ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, το οποίο τον παρακαλούσε διαρκώς να τη σώσει. Της κράτησε ένα μπουκάλι νερό στο στόμα μέχρι να απελευθερωθεί από τα ερείπια.
Το κορίτσι ήταν ανάμεσα στα 12 παιδιά που διασώθηκαν, μαζί με 4 δασκάλες. Άλλα 16 παιδιά και μία δασκάλα βρέθηκαν νεκροί. Ο Θαρ Νγκε δεν είχε καν χρόνο να νιώσει το βάρος της τραγωδίας.
Στη συνέχεια, η ομάδα των 11 εθελοντών του συνέχισε σε άλλες περιοχές της Κιάουκσε – μιας από τις πολλές περιοχές που επλήγησαν βαριά από τον σεισμό της Παρασκευής.
Παρόμοιες σκηνές διαδραματίζονται σε ολόκληρη την κεντρική Μιανμάρ, με ομάδες πολιτών να σκάβουν με τα χέρια τους ή να σέρνονται μέσα σε κατεστραμμένα κτίρια χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, προκειμένου να σώσουν όσους μπορούν.
Οι τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομεία που ήδη πριν τον σεισμό ήταν υπερφορτωμένα – και πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.
Στα κοινωνικά δίκτυα, εικόνες αποτυπώνουν την καταστροφή: Ιστορικά μοναστήρια, παγόδες και τζαμιά σε κεντρικές περιοχές έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ τα ξύλινα σπίτια πάνω σε πασσάλους γύρω από τη λίμνη Ίνλε στο Σαν έχουν ισοπεδωθεί. Υπάρχουν φωτογραφίες από πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και δρόμους που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.
Ο ισχυρός και ρηχός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ την Παρασκευή, έχει προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή σε μεγάλο μέρος της χώρας. Στην γειτονική Ταϊλάνδη, συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν εργαζομένους που βρίσκονταν στον υπό κατασκευή πύργο που κατέρρευσε στην Μπανγκόκ.
Τεράστιοι γερανοί έχουν επιστρατευτεί για να απομακρύνουν το βουνό από μπάζα και μεταλλικά υπολείμματα, ύψους τεσσάρων ορόφων. Εκατοντάδες διασώστες έχουν κινητοποιηθεί. Δύο σοροί ανασύρθηκαν χθες, ενώ περισσότεροι από 70 εργάτες παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύο NDTV.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής γεωλογίας και φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, συνοψίζει τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπογραμμίζοντας πως πολλά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν μαζί με τον σεισμό συνετέλεσαν στο ολέθριο αυτό αποτέλεσμα.
«Λόγω της γνώσης μας στην περιοχή μπορούμε να υποθέσουμε ότι εκτός από τη μεγάλη σεισμική δόνηση η οποία ήταν τεράστια, 7,7, και το μικρό εστιακό βάθος, στην περιοχή θα εκδηλωθούν φαινόμενα ρευστοποιήσεων μέσα στα μεγάλα ποτάμια», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων εξηγώντας πως με τον όρο ρευστοποίηση εξηγούμε το φαινόμενο ενός σταθερού πετρώματος που εξαιτίας ενός σεισμού μετατρέπεται σε υγρό κι έτσι «καταπίνει» όλες τις κατασκευές που είναι θεμελιωμένες πάνω του.
«Αυτό είναι το πρώτο φαινόμενο το οποίο σίγουρα έχει εκδηλωθεί στην περιοχή», συνόψισε.
«Το δεύτερο φαινόμενο είναι οι μεγάλες κατολισθήσεις που τις βλέπουμε αλλά δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθός τους. Φανταζόμαστε ότι λόγω της μορφολογίας θα είναι εκτεταμένες», πρόσθεσε.
Το τρίτο και σημαντικότερο, κατά τον κύριο Λέκκα, είναι ότι το μήκος του ρήγματος, που περνάει από μεγάλες πόλεις, πόλεις της τάξεως των 500.000 και 1.000.000 πολιτών, είναι πολύ μεγάλο και υπολογίζεται στα 120 χλμ.
Οπως εξήγησε παρουσιάζοντας έναν σχετικό χάρτη της περιοχής στον οποίο και έχει αποτυπωθεί η έντονη σεισμικότητα, μια ενδο-ορεινή κοιλάδα, όπου και βρίσκονται οι μεγάλες πόλεις, διατρέχει το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε και υπολογίζεται στα 130 χλμ.
«Στη συνέχεια, μέσα στην κοιλάδα αυτή, αναπτύσσονται φαινόμενα, ουσιαστικά εγκλωβισμού σεισμικών κυμάτων», τόνισε αναφέροντας πως οι εκατέρωθεν,του ρήγματος, περιοχές είναι ορεινές και αραιοκατοικημένες για τις οποίες μάλιστα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το τι έχει συμβεί.
Ως εκ τούτου, ο αριθμός των 1.644 νεκρών που δίνεται μέχρι στιγμής επισήμως είναι τελείως πλασματικός και αναμφίβολα μικρός αφού, σύμφωνα με τον κύριο Λέκκα, έχουμε μια περιοχή που στα πρώτα 100 χλμ από το επίκεντρο κατοικούν 5 με 6 εκατομμύρια άνθρωποι τουλάχιστον.
«Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες», τόνισε αναφέροντας πως πέρα από το συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα θα πρέπει να υπολογίσουμε και τη σημαντική παράμετρο της τρωτότητας των κατασκευών αφού τα κτίρια εκεί είναι σε άθλια κατάσταση, γεγονός που καταμαρτυράται εξάλλου και από το ότι οι καταρρεύσεις που βλέπουμε, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, εντός εισαγωγικών, θεαματικές.
Παράλληλα έκανε λόγο για μια τελείως διαφορετική κατάσταση στην Ταϊλάνδη αφού εκεί βλέπουμε φαινόμενα εγγύς πεδίου.
Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα της επιστημονικής κοινότητας είναι πως οι επιπτώσεις του φονικού σεισμού θα είναι μεγάλες αφού σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι νεκροί ξεπέρασαν τους 50.000.
Ο κος Λέκκας, εκτός των άλλων, παρατήρησε πως ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε αμέσως μετά αυτού των 7, 7 Ρίχτερ δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλος μετασεισμός αφού για να λέγαμε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε συντελεστεί η σεισμική δόνηση της τάξης των 7,3 ή 71,1 βαθμών.
Αναμφισβήτητα ένας τέτοιος σεισμός θα έχει επιπτώσεις στα ήδη τρωτά κτίρια.
Εκείνο όμως που φοβάται περισσότερο η επιστημονική κοινότητα είναι το εξής:
Καθώς δεν πρόκειται για ρήγμα οριζόντια ολίσθησης, δηλαδή δεν είναι ένα κατακόρυφο ρήγμα, κανονικό ή ανάστροφο, όπως λέγεται συνήθως, αλλά εκτείνεται σε μεγάλη περιοχή, πιθανότατα οι τάσεις που απελευθερώθηκαν από τον μεγάλο σεισμό να μετακινηθούν κυρίως προς τον Νότο δίνοντας έναν ακόμη μεγάλο σεισμό και πλήττοντας ακόμη περισσότερο την πρωτεύουσα της χώρας.
Πρόκειται για το γνωστό «φαινόμενο ντόμινο».
Ένα ακόμη βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας το Σάββατο, στο οποίο φαίνεται το νερό μίας πισίνας στην ταράτσα ενός πολυόροφου κτιρίου να χύνεται εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στην Μιανμάρ, προκαλώντας πανικό στους τουρίστες.
Το βίντεο, δείχνει ανθρώπους να χαλαρώνουν σε μια πισίνα στον τελευταίο όροφο καθώς ο σεισμός έκανε το νερό να κινείται πέρα δώθε πριν χυθεί με δύναμη πάνω από την άκρη του κτιρίου.
Το πλάνα CCTV δείχνουν τους ανθρώπους στην πισίνα να φαίνονται ξαφνικά σε κατάσταση πανικού και να προσπαθούν να βγουν πριν πέσουν στο κενό μαζί με τα νερά που εκτοξεύονται και υπερχειλίζουν.
Σε άλλο βίντεο απεικονίζεται ένας άνθρωπος να βρίσκεται κυριολεκτικά «γαντζωμένος» στα μισά ενός ουρανοξύστη στην Μπανγκόγκ (άγνωστο το πως βρέθηκε εκεί) και τα νερά από την πισίνα της ταράτσας κυριολεκτικά να πέφτουν από πάνω του.
Επίσης σε άλλο κτήριο στην άλλος ένας τουρίστας κολυμπούσε στην πισίνα αμέριμνος και μάλιστα τον βιντεοσκοπούσε η γυναίκα του όταν ξαφνικά ξέσπασε ο σεισμός.
Το κτίριο αρχίζει να πάλλεται, και η πισίνα μετατρέπεται σε μια ορμητική μάζα νερού. Μεγάλα κύματα ξεσπούν από τις πλευρές, καθώς ο άνδρας προσπαθεί να παραμείνει όρθιος και να αποφύγει την παράσυρση από το κύμα.
Η σύντροφός του, που καταγράφει το σκηνικό είναι σε κατάσταση σοκ, φοβούμενη πως τα κύματα θα τον ρίξουν από την πισίνα του ρετιρέ.
«Τη μια στιγμή ζεις τις καλύτερες στιγμές της ζωή σου και την επόμενη είσαι κολλημένος στην κορυφή ενός ουρανοξύστη κατά τη διάρκεια ενός σεισμού», έγραψε η γυναίκα που ανέβασε το βίντεο.