Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Μανδελικό οξύ: Το σούπερ συστατικό για την αντιμετώπιση της ακμής



Αν έχετε πρόβλημα ακμής και έχετε ήδη καταφύγει στις βασικές θεραπείες για την αντιμετώπισή της όπως υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, ρετινόλη και σαλικυλικό και συνεχίζετε να έχετε ξεσπάσματα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το συστατικό σούπερ σταρ που δρα αποτελεσματικά κατά της ακμής.

Αυτό, σύμφωνα με το Bustle, δεν είναι άλλο από το μανδελικό οξύ.

Τι ακριβώς είναι το μανδελικό οξύ;

Το μανδελικό οξύ είναι ένα άλφα-υδροξύ οξύ (AHA) που προέρχεται από τα πικρά αμύγδαλα και λειτουργεί για την απολέπιση του δέρματος, λέει η δερματλόγος Dr. Lauren Penzi από την MDCS Dermatology. Σε σύγκριση με άλλα χημικά απολεπιστικά και AHA, έχει μεγαλύτερο μέγεθος μορίου, το οποίο λειτουργεί υπέρ σας γιατί ουσιαστικά είναι πιο απαλό και έχει πιο αργή, ρηχή διείσδυση.

Ως απολεπιστικό, προσφέρει ένα σωρό οφέλη για το δέρμα. Πρώτον, βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολικής υφής και του τόνου του δέρματος, λέει η δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη Marisa Garshick.

«Το μανδελικό οξύ βοηθά επίσης να φωτίσει το δέρμα, να μειώσει την υπερμελάγχρωση, να βελτιώσει τη θαμπάδα και αφήνει το δέρμα να αισθάνεται πιο λείο και να φαίνεται πιο λαμπερό», εξηγεί στο Bustle.

Εκτός από όλα αυτά τα προνόμια, μπορεί να λειαίνει και να γεμίζει την επιδερμίδα σας. «Το μανδελικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι έχει αποτελέσματα ενίσχυσης του κολλαγόνου, βελτιώνοντας τις λεπτές γραμμές και την ελαστικότητα του δέρματος», λέει η δερματολόγος Dr. Teresa Song.

Γιατί είναι το μανδελικό οξύ θεωρείται συστατικό σούπερ σταρ για την καταπολέμηση της ακμής

Παρά την εντυπωσιακή λίστα των πλεονεκτημάτων που βελτιώνουν το δέρμα, είναι τα αποτελέσματα του μανδελικού οξέος κατά της ακμής που το καθιστούν συστατικό σούπερ σταρ. Όπως εξηγεί η διάσημη facialist Sofie Pavitt, τρεις κύριοι παράγοντες οδηγούν σε ένα ξέσπασμα: ο πρώτος είναι ότι το δέρμα σας αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος πιο γρήγορα από το συνηθισμένο (γνωστός και ως υπερκεράτωση κατακράτησης), ο δεύτερος είναι η αυξημένη παραγωγή ελαίων και ο τρίτος είναι η παρουσία βακτηρίων που προκαλούν ακμή.

Η χρήση του σωστού απολεπιστικού μπορεί να βοηθήσει. «Αν θέλετε να διατηρήσετε και να ηρεμήσετε την ακμή σας, θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο την απολέπιση, ώστε να βοηθήσετε το δέρμα σας να αποβάλει αυτά τα νεκρά κύτταρα», λέει η Pavitt. «Με αυτόν τον τρόπο, το έλαιο έχει κάπου να πάει επειδή ο πόρος είναι ανοιχτός, και στη συνέχεια τα βακτήρια δεν έχουν πηγή τροφής αφού τα νεκρά κύτταρα του δέρματος έχουν φύγει».

Και επειδή το μανδελικό οξύ είναι ένα AHA με μεγάλο μέγεθος μορίου, δεν διεισδύει εξαιρετικά γρήγορα στο δέρμα, οπότε κάθεται στην επιφάνεια του δέρματος, διαλύοντας απαλά τη συσσώρευση. «Είναι επίσης αντιβακτηριδιακό, οπότε βοηθά στην εξάλειψη και την πρόληψη της εμφάνισης των κακών βακτηρίων», συμπληρώνει η Pavitt.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Μπορείτε να εφαρμόσετε έναν ορό με βάση το μανδελικό οξύ μία ή δύο φορές την ημέρα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Απλά μην τον καλύψετε με άλλους παράγοντες απολέπισης, όπως τα ρετινοειδή, λέει η Song, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό.

Για να στοχεύσετε περαιτέρω τα σπυράκια, η Pavitt συνιστά τη χρήση ενός ορού με μανδελικό οξύ το πρωί και στη συνέχεια τη χρήση μιας φόρμουλας με βάση το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ως μάσκα το βράδυ. «Αντιμετωπίστε τοπικά τις περιοχές με ακμή, αφήστε το για μισή ώρα, στη συνέχεια ξεπλύνετε το και ενυδατώστε», λέει.