Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 -

Κίνδυνος πνευμονικής εμβολής για όσους βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση



Τα άτομα που περνάνε ώρες ατελείωτες μπροστά στηντηλεόραση ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιας και θανατηφόρου απόφραξης κάποιας πνευμονικής αρτηρίας, προειδοποιούν ιάπωνες ερευνητές. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Λονδίνο, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οσάκα, με επικεφαλής τον Δρ Τορου Σιρακαβα προειδοποιεί για τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής συνέπεια της καθιστικής συμπεριφοράς. 

Η πνευμονική εμβολή είναι μια σοβαρή, και μερικές φορές, πνευμονική αγγειακή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως η στηθάγχη και η δύσπνοια. 

Η πνευμονική εμβολή προκαλείται από την απόφραξη των πνευμονικών αρτηριών από θρόμβους αίματος που έχουν αρχικά σχηματιστεί στα αγγεία των κάτω άκρων. 

Οι επιστήμονες έχουν εδώ και χρόνια παρατηρήσει ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι υψηλότερος μεταξύ των καρκινοπαθών και των γυναικών που κάνουν χρήση ορμονικής αντισύλληψης. Αλλά έχει επίσης σχετιστεί με καταστάσεις που συνεπάγονται πολύωρη ακινησία, όπως οι υπερατλαντικές αεροπορικές πτήσεις και η κατάκλιση. 

Ωστόσο, οι ιάπωνες ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν μια περίοδο 18 ετών και περισσότερα από 86.000 άτομα, 40-79 ετών. Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τις συνήθειες τους ως προς την τηλεόραση το διάστημα 1988-90, ενώ είχαν καταγραφεί και σημαντικά περιστατικά υγείας έως και το 2009.

Εν τέλει, εκείνοι που παρακολουθούσαν τουλάχιστον πέντε ώρες ή και περισσότερο τηλεόραση καθημερινά είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής. 

Συγκεκριμένα, η συστηματική και παρατεταμένη τηλεθέαση διπλασίαζε τον κίνδυνο μοιραίας πνευμονικής εμβολής, συγκριτικά με άτομα που έβλεπαν τηλεόραση λιγότερο από 2,5 ώρες καθημερινά. 

Μετά τον συνυπολογισμό της ηλικίας, του φύλου, της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ, του ύψους, του βάρους και της σωματικής άσκησης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης συσχετιζόταν με ακόμα υψηλότερο κίνδυνο εμβολής. 

Όταν η ανάλυση επικεντρώθηκε σε άτομα κάτω των 60 ετών, ο κίνδυνος αυξανόταν εκθετικά, με τις πέντε ώρες τηλεθέασης ημερησίως να σχετίζονται με εξαπλάσιο κίνδυνο, συγκριτικά με τις 2,5 ώρες τηλεθέασης. Πάντως και όσοι έβλεπαν τηλεόραση μεταξύ 2,5 και πέντε ωρών, είχαν τριπλάσιο κίνδυνο. 

«Η ακινησία των κάτω άκρων όταν παρακολουθούμε τηλεόραση εν μέρει εξηγεί τα αποτελέσματα της μελέτης μας. Για την πρόληψη της πνευμονικής εμβολής, καλό είναι να σηκωνόμαστε ανά τακτά διαστήματα, να περπατάμε λιγάκι, να πίνουμε νερό και μετά να ξανακαθόμαστε», συμβουλεύει ο Δρ Σιρακαβα.