Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 -

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την υγεία από την αγορά μεταχειρισμένων ρούχων



Τα μεταχειρισμένα ρούχα κρύβουν κάποιους κινδύνους για την υγεία μας και συγκεκριμένα για το δέρμα μας.

Το δέρμα είναι φυσικά επικαλυμμένο με εκατομμύρια βακτήρια, μύκητες και ιούς , γνωστά ως μικροβίωμα του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ρούχο που φοράμε έρχεται σε στενή επαφή με αυτά τα μικρόβια.

Αυτά περιλαμβάνουν τα βακτήρια Staphylococcus (που προκαλεί λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο), Streptococcus (το βακτήριο πίσω από τον στρεπτόκοκκο), μύκητες όπως Candida, και ιούς όπως τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (που προκαλεί τον HPV), όπως δείχνουν έρευνες.

Το μικροβίωμα του δέρματος κάθε ατόμου προσαρμόζεται και έτσι, ό,τι είναι φυσιολογικό και αβλαβές για ένα άτομο μπορεί να προκαλέσει ασθένεια σε άλλο.

 

Κίνδυνος μόλυνσης από μεταχειρισμένα ρούχα

Τα ρούχα είναι ένας πολύ γνωστός φορέας πολλών παθογόνων παραγόντων που προκαλούν ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρόβια από το δέρμα του αρχικού ιδιοκτήτη των ρούχων θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη, αυτόν δηλαδή που τα αγοράζει μεταχειρισμένα.

Μια έρευνα που εξέτασε τα μεταχειρισμένα ρούχα που πωλούνταν σε αγορά στο Πακιστάν, εντόπισε την παρουσία των βακτηρίων Bacillus subtilus και σταφυλόκοκκου σε πολλά από τα δείγματα που ελήφθησαν. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις του δέρματος και του αίματος.

Επίσης, σε second-hand ρούχα έχουν βρεθεί παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του δέρματος, όπως δερματίτιδα και ψώρα.

Τα μικρόβια του δέρματος μπορούν να ζήσουν με τα αμινοξέα του ιδρώτα, καθώς και το έλαιο που απελευθερώνεται από τους θύλακες των τριχών και τις πρωτεΐνες των κυττάρων του δέρματος, τα οποία μένουν σε αυτά που φοράμε.

Έρευνα έχει δείξει ότι πολλά παθογόνα μικρόβια – όπως το E coli και ο σταφυλόκοκκος – μπορούν να επιβιώσουν στα ρούχα για μήνες όταν διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα μικρόβια σε ρούχα από βαμβάκι ή μικτές ίνες παρέμειναν ζωντανά για έως και 90 ημέρες, ενώ σε πολυεστερικά υφάσματα, χαρακτηριστικό των ρούχων fast fashion, έζησαν έως και 200 ​​ημέρες.

Πως να τα πλένετε σωστά

Οι περιοχές του δέρματος που τείνουν να υγραίνονται – όπως οι μασχάλες, τα πόδια και οι περιοχές των γεννητικών οργάνων – τείνουν να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων.

Το ύφασμα που έχει έρθει σε επαφή με αυτές τις περιοχές είναι το πιο μολυσμένο. Εκτός από τα σωματικά υγρά, τα ρούχα μπορούν επίσης να μολυνθούν με ίχνη υπολειμμάτων τροφών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πλύσιμο των μεταχειρισμένων ρούχων είναι τόσο σημαντικό για την πρόληψη της ανάπτυξης μικροβίων και τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Μια μελέτη μεταχειρισμένων ρούχων που ήταν μολυσμένα με το παράσιτο της ψώρας διαπίστωσε ακόμη ότι το πλύσιμο των ρούχων εξαλείφει όλα τα παράσιτα που υπάρχουν.

Συνιστάται να πλένετε τα μεταχειρισμένα που αγοράσατε πρόσφατα με απορρυπαντικό σε θερμοκρασία περίπου 60°C . Αυτό όχι μόνο θα καθαρίσει τυχόν βρωμιά από τα ρούχα, αλλά θα αφαιρέσει και τα μικρόβια και τα παθογόνα.

Θα πρέπει να προσπαθήσετε αρχικά να πλένετε τα μεταχειρισμένα ρούχα χωριστά από τα κανονικά ρούχα για να μειώσετε τη μεταφορά μικροβίων από το ένα ρούχο στο άλλο.

Μπορείτε επίσης, πριν τα βάλετε στο πλυντήριο να τα μουλιάσετε σε έναν κουβά με ζεστό (όχι καυτό) νερό, ενώ το τελευταίο βήμα για να σκοτώσετε κάθε μικρόβιο είναι να τα σιδερώσετε με ένα σίδερο ατμού.