Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 -

Νερό: Πόσο επικίνδυνα είναι τα πλαστικά μπουκάλια;



Πίνοντας νερό από πλαστικά μπουκάλια λαμβάνετε παράλληλα και ορισμένα σωματίδια πιθανώς επιβλαβή για την υγεία.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν και που κάνουν τη συζήτηση σχετικά με την ασφάλειά τους να έρχεται στο προσκήνιο ξανά και ξανά.

 
 Μικροπλαστικά στο νερό

Τα μικροπλαστικά είναι οι κύριοι ένοχοι που προκαλούν ανησυχίες για την υγεία μας. Έρευνα στον Καναδά, έδειξε ότι όσοι πίνουν νερό από πλαστικά μπουκάλια, πίνουν μαζί και περίπου 130.000 σωματίδια μικροπλαστικού κάθε χρόνο. Μέσω του νερού βρύσης, η αντίστοιχη ποσότητα είναι 4.000 σωματίδια.

Ουσίες που μπορούν να μεταναστεύσουν από το τοίχωμα του πλαστικού στα τρόφιμα και στο νερό μπορούν να μεταφερθούν στον ανθρώπινο οργανισμό και μακροχρόνια να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας λόγω της τοξικολογικής ή και πιθανής καρκινογόνου δράσης τους.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από την κατάποση μικροπλαστικών ωστόσο είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Το είδος πλαστικού που αποτελεί τη βασική ύλη για φιάλες πόσιμων ειδών λέγεται PET και ενώ θεωρείται γενικά ασφαλές, ορισμένες χημικές ουσίες μπορούν να διαρρεύσουν στο νερό, ειδικά όταν τα μπουκάλια εκτίθενται σε θερμότητα ή ηλιακό φως.

Γενικά, χρειάζεται προσοχή καθώς όταν τα πλαστικά μπουκάλια εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ή επαναχρησιμοποιούνται, μπορεί να αποικοδομηθούν πιο γρήγορα και να απελευθερώσουν επιπλέον χημικές ουσίες στο νερό.

Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον κίνδυνο έκθεσης σε επιβλαβείς ουσίες και να αυξήσει τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.

Κίνδυνοι για την υγεία

Αναπαραγωγικά προβλήματα

Πολλά πλαστικά μπουκάλια μπορούν να λειτουργήσουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, επηρεάζοντας το ορμονικό σύστημα. Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα και την αναπαραγωγική υγεία. Στους άνδρες, η έκθεση σε ουσίες των πλαστικών έχει συνδεθεί με μειωμένη ποιότητα σπέρματος και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Στις γυναίκες, μπορεί να συμβάλλει στη δυσλειτουργία των ωοθηκών.

Αναπτυξιακά ζητήματα

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στις χημικές ουσίες από πλαστικά δοχεία και μπουκάλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, οδηγώντας δυνητικά σε αναπτυξιακές καθυστερήσεις και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Καρκίνος

Η μακροχρόνια έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες που συνδέονται με την κατανάλωση πλαστικού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο για κάποιες μορφές καρκίνου όπως του μαστού και του προστάτη.

Προβλήματα του νευρικού συστήματος

Τα πλαστικά περιέχουν διάφορα πρόσθετα συστατικά, τα οποία μπορούν να διαρρεύσουν στο νερό. Ορισμένα από αυτά μπορεί να συμβάλλουν σε προβλήματα υγείας που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, οδηγώντας δυνητικά σε γνωστικές βλάβες και νευρολογικές διαταραχές.

Επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η έκθεση σε πλαστικά μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας τα άτομα πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις και αυτοάνοσα νοσήματα.

Επιλέξτε εναλλακτικές

Για να ελαχιστοποιήσετε τους πιθανούς κινδύνους και να μειώσετε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξετάστε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις:

Επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού

Προτιμήστε μπουκάλια από ανοξείδωτο χάλυβα, γυαλί ή αλουμίνιο. Είναι ανθεκτικά, επαναχρησιμοποιούμενα και απαλλαγμένα από χημική έκπλυση. Φροντίστε ωστόσο να τα πλένετε τακτικά.

Φίλτρα νερού

Επενδύστε σε ένα φίλτρο νερού για το σπίτι σας για να βελτιώσετε την ποιότητα του νερού και να μειώσετε την ανάγκη για εμφιαλωμένο νερό.

Συμπερασματικά, δεν χρειάζεται πανικός αλλά ούτε εφησυχασμός. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση και εφαρμογή των κανόνων, δηλαδή σωστή και όσο το δυνατόν μειωμένη χρήση των πλαστικών στην καθημερινότητα.