Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 -

Μπορέλ: «Η ειρηνευτική προσπάθεια πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία αλλά όχι με τους όρους του Πούτιν»



Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε στις 22 Ιουλίου ότι οι μελλοντικές ειρηνευτικές προσπάθειες πρέπει να περιλαμβάνουν τη Ρωσία, αλλά όχι με τους όρους του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά όχι υπό τους όρους που επιβάλλει η Μόσχα.

Αν και η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στην πρώτη ειρηνευτική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο, οι Ουκρανικές αρχές επιθυμούν να καλέσουν έναν Ρώσο εκπρόσωπο στην επόμενη σύνοδο​​.

Η Ρωσία αρχικά απέρριψε αυτήν την πιθανότητα, αλλά αργότερα αναθεώρησε τη θέση της, υποδεικνύοντας την ανάγκη να κατανοηθεί πρώτα τι εννοεί ο Ζελένσκι.

Ο Μπορέλ επεσήμανε ότι «οι επόμενες κινήσεις απαιτούν τη συμμετοχή της Ρωσίας, αλλά όχι με τις προϋποθέσεις που θέτει ο Πούτιν».

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε συνομιλίες μόνο με βάση τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του 2022.