Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό



Το αντηλιακό όλοι μας ξέρουμε πως μας προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα και μας προφυλάσσει από τον καρκίνο του δέρματος, ειδικά όταν πηγαίνουμε για το καλοκαιρινό μας μπάνιο.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας κάνουμε ορισμένα λάθη με τη χρήση του.

 
 Τα αντηλιακά διατίθενται σε διάφορες μορφές (κρέμες, λοσιόν, στικ, σπρέι), περιέχοντας διάφορα συστατικά, τα οποία δρουν ως φίλτρα για να μας προστατεύσουν από τον ήλιο, όπως: οργανικά χημικά συστατικά που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου, ανόργανα σωματίδια που αντανακλούν, διασκορπίζουν και απορροφούν την UV, καθώς και οργανικά σωματίδια που απορροφούν το φως.

Τι πρέπει να ξέρετε:

Δεν διαβάζετε την ετικέτα

Προμηθευτείτε αντηλιακά ευρέος φάσματος (προστατεύουν τόσο από την UVA όσο και από την UVB), καθώς και εκείνα που είναι ανθεκτικό στο νερό (water-resistant).

Τακτική ανανέωση της επάλειψης

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητο να ανανεώνετε τακτικά την αντηλιακή κάλυψη σε κάθε σημείο του σώματος σας. Αυτό πρέπει να συμβαίνει το αργότερο κάθε δύο ώρες, κατά την διάρκεια έκθεσης σας στον ήλιο.

Σε περίπτωση, όμως, που στο μεσοδιάστημα κάνετε βουτιά ή ιδρώσετε, πρέπει να επαναλάβετε την επάλειψη του σώματος, μόλις στεγνώσετε.

Το νούμερο SPF που αναγράφεται στο αντηλιακό αντιπροσωπεύει την διάρκεια έκθεσης που μπορεί να αντέξει το δέρμα σας χωρίς να «κοκκινίσει». Για παράδειγμα, ο δείκτης SPF30 σημαίνει ότι μπορείτε να μείνετε 30 λεπτά κάτω από τον ήλιο.

Αφήνετε ακάλυπτα ορισμένα σημεία

Αρκετοί θεωρούν ότι εάν βάλουν αντηλιακό στο πρόσωπο και το σώμα, τότε, είναι απολύτως προστατευμένοι. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει, και μερικοί το διαπιστώνουν όταν πάθουν έγκαυμα.

Γι’ αυτό πρέπει να προστατεύετε κάθε εκτεθειμένο σημείο του σώματός σας, όπως: αυχένας, αυτιά, μύτη, το πάνω μέρος της πατούσας, το πάνω μέρος του χεριού (εξωτερικά η παλάμη), τα δάχτυλα των ποδιών όπως και η πίσω πλευρά της γάμπας και του μηρού.

Δεν βάζετε επαρκή ποσότητα

Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πολύ σημαντική. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αντηλιακό για κάθε χέρι και πόδι.

Χρειάζεται επίσης σχεδόν άλλο ένα για να καλύψει τον αυχένα, το πρόσωπο και τα αυτιά του.

Για να καλύψει το υπόλοιπο σώμα (θώρακας, κοιλιά και πλάτη) χρειάζεται τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας, ανάλογα βέβαια με τον σωματότυπό του. Η επάλειψη πρέπει να γίνεται, έως ότου απορροφηθεί καλά το αντηλιακό.

Το αφήνετε εκτεθειμένο στον ήλιο

Τα συστατικά από το αντηλιακό θα διασπαστούν τόσο στο δέρμα σας όσο και στο δοχείο του, αν το αφήσετε εκτεθειμένο στον ήλιο.

Κρατώντας το αντηλιακό σας κάτω από τον ήλιο σημαίνει ότι η σύνθεσή του θα λιώσει και θα υποβαθμιστεί, με αποτέλεσμα να το κάνει λιγότερο αποτελεσματικό. Συνεπώς, είναι σημαντικό να το τοποθετείτε στην τσάντα μετά από κάθε χρήση ή σε σκιερό μέρος.

Χρησιμοποιείτε παλιό μπουκαλάκι

Μπορεί να εντοπίσατε στην τσάντα το αντηλιακό που χρησιμοποιούσατε και πέρυσι, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επ’ άριστον.

Τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης. Συνήθως, κρατάνε 3 χρόνια. Επομένως, εάν έχει παρέλθει η ημερομηνία, θα πρέπει να προμηθευτείτε καινούργιο, διότι πιθανώς έχει χαθεί η προστατευτική του δράση.

Βασίζεστε μόνο στο αντηλιακό

Κανένα αντηλιακό δεν δεσμεύει σε ποσοστό 100% τις ακτίνες του ηλίου. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να παραμένετε σε σκιερό, εσωτερικό χώρο τις ώρες που ο ήλιος καίει περισσότερο. Επίσης, να φοράτε άνετα και ελαφριά ρούχα, που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του δέρματός σας.

Μην ψεκάζετε το πρόσωπο σας

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε σπρέι, μην ψεκάζετε το πρόσωπό σας. Αν θέλετε να βάλετε αντηλιακό σε σπρέι στο πρόσωπό σας, βάλτε το πρώτα στα χέρια σας και κατόπιν στο πρόσωπο. Για προληπτικούς λόγους να αποφύγετε την επαφή με τα μάτια και το στόμα.