Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 -

Ο καύσωνας και τα προβλήματα που προκαλεί στο καρδιαγγειακό σύστημα



Ο καρδιολόγος Σπύρος Παπαϊωάννου, διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών υποστηρίζει ότι ο καύσωνας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να πυροδοτήσουν καρδιαγγειακά επεισόδια. 

«Αποτελεί γεγονός πλέον, πως οι θερινοί μήνες στη χώρας μας εμφανίζουν χρόνο με το χρόνο, όλο και υψηλότερες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι καρδιοπαθείς να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί αυτές να επιφέρουν στην υγεία τους» αναφέρει ο καρδιολόγος.

 
 Συνεχίζει λέγοντας ότι «Πράγματι, ο καύσωνας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δύνανται να πυροδοτήσουν καρδιαγγειακά επεισόδια, με το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια να αποτελούν τα πλέον συχνά, ενώ και η πρόκληση αρρυθμιών παρατηρείται έντονα σε περιόδους καύσωνα. Επίσης, η απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας ή η επιδείνωση μιας σοβαρής βαλβιδοπάθειας μπορεί να παρατηρηθούν σε συνθήκες έντονης ζέστης.

Μάλιστα, μελέτες προτείνουν ότι η αύξηση κατά μόλις 1 βαθμό Κελσίου αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση των προαναφερθέντων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε συνθήκες υπερβολικά αυξημένων θερμοκρασιών, ενεργοποιούνται θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί, με σκοπό αφενός να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και αφετέρου να αποβληθεί η περίσσεια θερμότητας.

Η περιφερική αγγειοδιαστολή, η ταχυκαρδία, η ταχύπνοια και η εφίδρωση είναι σημεία που εμφανίζονται στον ανθρώπινο οργανισμό σε συνθήκες καύσωνα, ενώ τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς είναι συνήθως η αδυναμία, εξάντληση, κράμπες και θερμοπληξία. Υπολογίζεται δε, ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περίπου 7-14 ημέρες με σκοπό να εγκλιματιστεί στην υπέρμετρη ζέστη.

Ευπαθείς ομάδες-πότε να αναζητήσω τον ιατρό

Ευπαθείς ομάδες θεωρούνται οι ηλικιωμένοι, ασθενείς με ιστορικό στεφανιαίας νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου ή όσοι έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική/bypass), καρδιακή ανεπάρκεια ,σοβαρή βαλβιδική νόσο, οι αλκοολικοί ή πάσχοντες από ψυχικές νόσους, οι πνευμονοπαθείς και εκείνοι που ζουν σε χώρους που δεν αερίζονται σωστά και δεν έχουν κλιματισμό.

Τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στον ιατρό τους είναι η θωρακική δυσφορία, η ζάλη, η καταβολή δυνάμεων, το αίσθημα ταχυκαρδίας, πονοκέφαλος και η λιποθυμική τάση.

Οδηγίες

Οι οδηγίες που δίνονται για την αποτροπή των ανωτέρων συμπτωμάτων είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις ώρες έντονης ακτινοβολίας (μεταξύ 11:00-17:00) , ο αυστηρός περιορισμός έντονης φυσικής κόπωσης, άθλησης και σωματικής εργασίας, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους με αυξημένη θερμοκρασία καθώς και η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων. Επίσης, πολλοί καρδιολογικοί ασθενείς θα χρειαστούν πιθανώς τροποποίηση στην φαρμακευτική αγωγή τους για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης ή της καρδιακής ανεπάρκειας και ιδιαίτερα όσοι κάνουν χρήση διουρητικών φαρμάκων.

Αυτονόητο είναι ότι για το κολύμπι στη θάλασσα θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από την τελευταία λήψη τροφής, ενώ προτείνεται η επαφή με το νερό να γίνεται σταδιακά και θα πρέπει να αποφεύγονται τα μεσημβρινά μπάνια, ειδικά όσον αφορά στους ηλικιωμένους ασθενείς».