Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Ο ΟΗΕ ζητά να μπει τέλος στη βία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ



Τέλος στη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ζήτησε σήμερα ο ΟΗΕ επισημαίνοντας τους φόβους έξαρσης της βίας στην Λωρίδα της Γάζας και καλεί τις δύο πλευρές σε συζήτηση κάνοντας λόγο να δοθεί χώρος στη διπλωματία.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σημειώνονται σχεδόν καθημερινά ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, η οποία δηλώνει ότι ενεργεί σε ένδειξη υποστήριξης προς την παλαιστινιακή οργάνωση.

«Εδώ και έξι μήνες συνεχίζονται χωρίς διακοπή οι ανταλλαγές πυρών από τη μία και την άλλη πλευρά της Μπλε Γραμμής», κατήγγειλε η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Τζοάνα Βρόνεκα και ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο UNIFIL) Αρόλδο Λάθαρο.

«Η βία και τα δεινά έχουν διαρκέσει πάρα πολύ. Πρέπει να σταματήσουν», τόνισαν οι δύο αξιωματούχοι σε κοινή τους ανακοίνωση, με την οποία ζητούν από όλες τις πλευρές «να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να αποφύγουν επιπλέον κλιμάκωση τώρα που υπάρχει ακόμη χώρος για τη διπλωματία».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ολοκλήρωσε μια «νέα φάση» στην προετοιμασία «του πολέμου» στα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο όπως αναφέρει το Αθηναίκο Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η προοδευτική διεύρυνση της εμβέλειας και του εύρους των συγκρούσεων (…) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο λαθών κρίσεως και την περαιτέρω επιδείνωση μιας ήδη ανησυχητικής κατάστασης», προειδοποίησαν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 10.000 στρατιωτικοί της UNIFIL είναι ανεπτυγμένοι κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, την οποία έχει ορίσει ο ΟΗΕ μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, χωρίς όμως να μπορούν να εμποδίσουν τη βία.

Η Χεζμπολάχ έχει εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον ισραηλινών θέσεων στην άλλη πλευρά των συνόρων και ο ισραηλινός στρατός απαντά με επιδρομές στοχοθετώντας θέσεις ολοένα και πιο βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου, αλλά και στελέχη του λιβανέζικου κινήματος.

Τουλάχιστον 363 άνθρωποι, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και τουλάχιστον 70 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο. Στο Ισραήλ 18 άνθρωποι – δέκα στρατιώτες και οκτώ άμαχοι—έχουν σκοτωθεί.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτίμησαν ότι είναι «κρίσιμο» να υπάρξει πολιτική λύση που θα βασίζεται «στην πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με την απόφαση αυτή τερματίστηκε ο πόλεμος του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και προβλέπει ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL μπορούν να αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο.