Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;



Ο λόξιγκας μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα που μπορεί να ερεθίσουν τα νεύρα που ελέγχουν την κίνηση του μυός.

Ένα γεμάτο στομάχι, το έντονο ποτό, οι γρήγορες αλλαγές της θερμοκρασίας είτε μέσα είτε έξω από το στομάχι και ορισμένα συναισθήματα όπως το σοκ ή ο ενθουσιασμός είναι όλοι οι συνήθεις ένοχοι.

Ανεξάρτητα από την αιτία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Το διάφραγμα έχει σπασμούς και μας κάνει να παίρνουμε μια γρήγορη αναπνοή. Η ξαφνική ορμή του αέρα αναγκάζει την επιγλωττίδα (το πτερύγιο που προστατεύει το χώρο μεταξύ των φωνητικών χορδών) να κλείνει και να διακόπτει την αναπνοή, κάτι που προκαλεί τον γνωστό ήχο.

Η καλύτερη θεραπεία για τον λόξιγκα εξαρτάται επίσης από το άτομο που ρωτάτε. Σχεδόν όλες οι θεραπείες βασίζονται σε μία από τις δύο αρχές: Η πρώτη είναι να κατακλύσεις το πνευμονογαστρικό νεύρο με μια άλλη αίσθηση. Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι ένα κρανιακό νεύρο που εννευρώνει το στομάχι και μεταφέρει πληροφορίες για τα όργανα του σώματος στον εγκέφαλο. Όταν αποσπάται η προσοχή από συντριπτικές πληροφορίες άλλου είδους, βασικά λέει στον εγκέφαλο ότι έχει εμφανιστεί κάτι πιο σημαντικό και ο λόξιγκας θα πρέπει πιθανώς να σταματήσει.

Η άλλη μέθοδος για τη θεραπεία του λόξιγκα είναι η παρεμβολή στην αναπνοή, η αύξηση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και η εστίαση του σώματος στο να απαλλαγεί από το CO2 και να μην έχει λόξιγκα.

Εάν αυτή η σπιτική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα και ο λόξιγκας σας είναι σοβαρός και επίμονος, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα μεγάλα όπλα. Οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν ένα κοκτέιλ φαρμάκων διεγερτικών, ηρεμιστικών ή αντισπασμωδικών.

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τις σπιτικές θεραπείες για να καταπολεμήσουν τον λόξιγκα τους, που μπορεί να περιλαμβάνουν το να κρατάτε την αναπνοή σας, να κάνετε γαργάρες με παγωμένο νερό ή να αναπνέετε σε μια χάρτινη σακούλα. Ενώ οι ίδιοι άνθρωποι θα ορκιστούν στη θεραπεία που έχουν χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπάρχει σταθερή επιστημονική συναίνεση ότι κάποιο από αυτά λειτουργεί πραγματικά. Αλλά αν σε βοηθάει, αυτό δεν είναι που έχει σημασία;