Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 -

Αυτό το κοινό λάθος στην κουζίνα μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνο όσο η κατανάλωση ωμού κρέατος



Οι περισσότεροι μάγειρες γνωρίζουν τη σημασία της καθαρής κουζίνας. Ειδικότερα, όταν χειρίζονται ωμό κρέας, δεν νοείται να παραλείψουν τα μέτρα προφύλαξης. Το ίδιο συμβαίνει και στη χρήση αγροτικών προϊόντων.

Τα τελευταία χρόνια, τα δεδομένα δημόσιας υγείας επιβεβαιώνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν συνδεθεί με περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις στις ΗΠΑ από ό,τι οι ζωικές πρωτεΐνες, με τα προϊόντα να μολύνονται συχνά από παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο έδαφος, που συλλέγονται κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού ή στην κουζίνα μας.

Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε τρομερές καταστάσεις υγείας, όπως σοβαρή τροφική δηλητηρίαση και θανατηφόρες λοιμώξεις. «Να υποθέτετε πάντα ότι τα προϊόντα μπορεί να είναι καλυμμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς», δήλωσε πρόσφατα στη HuffPost ο Darin Detweiller, αναπληρωτής καθηγητής διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern.

Ανεξάρτητα από το τι υπάρχει στο μενού, ο καθαρισμός των επιφανειών, των εργαλείων και των προϊόντων είναι όλα σημαντικά βήματα για να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς κατά την προετοιμασία ενός γεύματος. Σύμφωνα με το nypost.com, αυτοί είναι οι κύριοι κανόνες για υγιεινό μαγείρεμα:

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους μετά την πανδημία του κορονοϊού, αλλά να μια υπενθύμιση:

  • Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό και εφαρμόστε αντιβακτηριδιακό σαπούνι.
  • Αφαιρέστε με το σαπούνι το πίσω μέρος των χεριών σας, τα δάχτυλα ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
  • Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα – όσο διαρκεί το να σιγοτραγουδήσετε δύο φορές το «Happy Birthday».
  • Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας.
  • Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα ή στεγνώστε τα στον αέρα. 

    Αφού βγάλετε όλα τα υλικά σας, το πιο σημαντικό βήμα είναι να πλύνετε σωστά όλα τα προϊόντα ξεχωριστά, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Για τα προϊόντα με φλούδα που προορίζονται για απόρριψη, πλύνετε τα πριν τα ξεφλουδίσετε. Αυτό εμποδίζει τη βρωμιά και τα μικρόβια από το εξωτερικό να εισχωρήσουν στο εσωτερικό.

    Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να τα κρατάτε κάτω από ελαφρώς τρεχούμενο νερό, καθώς δουλεύετε την επιφάνεια με τα χέρια σας ή με ένα καθορισμένο τρίψιμο μόνο για προϊόντα, χωρίς να αφήνετε ούτε ένα ίχνος βρωμιάς. Και μην παραλείπετε ούτε τα πεπόνια με χοντρή φλούδα, τα εσπεριδοειδή ή τα κεφάλια μαρουλιού και λάχανου. Όλα χρειάζονται ένα ξέβγαλμα πριν αφαιρέσετε τα εξωτερικά τους στρώματα.