
Λίγες μόνο ώρες πρίν από μια ακόμα κρίσιμη ευρωπαική Σύνοδο Κορυφής, το διπλωματικό παρασκήνιο ανάμεσα στα ευρωπαικά κράτη και την τουρκική αποστολή έχει ανάψει για τα καλά. Η Τουρκία, πατά επάνω στις προσφυγικές ροές πο χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης, για να απαιτήσει και να κερδίσει όσα περισότερα μπορεί τόοσο από το Αιγαίο, όσο και από τις Βρυξέλλες, με το Βερολίνο ως διαχρονικό φίλο να βάζει πλάτη.
Η σταθερή διπλωματική στάση που τηρεί η Κύπρος, ανακουφίζει προς το παρόν τα ευρωπαικά κράτη που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την προσέγγιση της Τουρκίας στην καρδιά της Ευρώπης. Η Λευκωσία δεν δέχεται καμία παραχώρηση από πλευράς Ευρώπης προς τον Ερντογάν και αυτή η στάση δίνει επιπλέον ανάσα απέναντι στις ασφυκτικές πιέσεις του Σουλτάνου, εξασφαλίζοντας στην Ε.Ε το έδαφος να ζητήσει πρώτα αυτή κάποια προαπαιτούμενα από την Άγκυρα ,όπως το να υποσχεθεί πως οι πρόσφυγες δεν θα αναζητήσουν άλλα περάσματα πρός το ευρωπαικό έδαφος.
Βέβαια πιέσεις ασκεί η Ε.Ε μέσω της Κομισιόν και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει αλλαγές στο νομοθετικό της πλάισιο και να αναγνωρίσει την Τουρκία ως "ασφαλή χώρα" διέλευσης προσφύγων. Ακόμη, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει σύμφωνα με την ευρωπαική Επιτροπή, να συνεργαστεί επιχειρησιακά με την Τουρκία στο Αιγαίο και να αυξηθεί ο αριθμός των Τούρκων αξιωματούχων που θα δίνουν την έγκριση για την επανεισδοχή μεταναστών.