Νέες φωτογραφίες από τη Λίμνη Πλαστήρα καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής από το πέρασμα του Ιανού. Είναι φωτογραφίες από το διάσημο ιχθυοτροφείο των Αγράφων Μίσσας όπου τα ιχθυοτροφεία και το αγαπημένο εστιατόριο σημείο αναφοράς της Λίμνης καταστράφηκε ολοσχερώς.
Το χειρότερο είναι ότι ο δρόμος που συνδέει τα χωριά μεταξύ τους από τα Καλύβια ως το Φράγμα της Λίμνης δεν υπάρχει πια διότι μεταμορφώθηκε σε χαράδρες ενώ τα γεφύρια καταστράφηκαν.
"Ο δρόμος που ενώνει τον οικισμό "Πλακωτο" με την Καριτσα στο σημείο "μπαρουτσες". Κουβαλήσαμε σήμερα μαζί με τον προεδρο της Κοινότητας και τα παιδια που είναι αποκλεισμένα στο χωριό φάρμακα, ψωμί , ρουχα και βενζίνη για τις γεννήτριες για τους ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι για 3η μέρα χωρίς ρευμα , νερό και προσβαση. Ηλικιωμένοι, ανθρωποι που χρήζουν ιατρικής φροντίδας, μικρά παιδια στους οικισμούς Καριτσα, Λογγα και Μέγα ρέμα.παρακαλουμε τους αρμόδιους να επιστρατευσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν".
Την ίδια ώρα στο χωριό Φυλακτή το ψηλότερο χωριό των Αγράφων υπέστη βιβλικές καταστροφές αφού οι δρόμοι εξαφανίστηκαν τα γεφύρια τα πήρε το νερό και οι κάτοικοι είναι για τριτη μέρα χωρίς ρεύμα και νερό.
Από το χωριό Καλύβια της λίμνης Πλαστήρα ως την Πεζούλα, την Κερασιά , την Καρίτσα και την Φυλαχτη οι καταστροφές είναι πρωτόγνωρες.
Ο αντιδήμαρχος Στέφανος Τσαμαντάς και κάτοικος του χωριού τονίζει στο BriefingNews ότι το χωριό των Αγράφων η Ελβετία της Ελλάδος όπως το λένε θα αργήσει να επανακάμψει αφού το νερό για να έρθει ξανά στα σπίτια είναι τρομερά δύσκολο.
«Το δίκτυο είχε ήδη πολλά προβλήματα τώρα που έγιναν αυτές πο καταστροφές μόνο με ελικόπτερο και αν, θα μπορέσουμε να φτάσουμε στα σημεία των σωληνώσεων για να φτιαχτούν οι ζημιές».
Στα χωριά αυτά φέτος που είναι και παραθεριστικά ζουν περισσότεροι κάτοικοι από ποτέ διότι λόγω κορωνοϊού έμειναν στα σπίτια τους για να αποφύγουν τον ιό και οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι.
Οι πλημμύρες και η θεομηνία ήρθε πάντως να φέρει στη επιφάνεια κακές κατασκευές του δικτύου και κατασκευές σπιτιών μέσα στα ρέματα θα πουν πολλοί που ακόμη προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους.