Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 -

Συνταγή για Λαχματζούν



Συστατικά

Για τις πίτες

  • 160 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 350 γρ. αλεύρι σκληρό
  • αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 400 γρ. κιμά αρνίσιο
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. τσιμένι
  • 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για το σερβίρισμα

  • κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις πίτες

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Καλό θα ήταν να αφήσουμε 5-10 λεπτά το μείγμα για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να φτάσει σε διάμετρο 20 εκ.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι 26 εκ. σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Απλώνουμε 1 κ.γ. από το ελαιόλαδο και βάζουμε το ένα ζυμάρι. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα ζυμάρια, βάζοντας 1 κ.γ. ελαιόλαδο. Αφήνουμε στη άκρη.

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε το τηγάνι ξανά στη φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Βάζουμε το κύμινο, το τσιμένι, την πάπρικα, το μπούκοβο και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.
  • Βάζουμε τις πίτες σε ταψιά με λαδόκολλα και μοιράζουμε τον κιμά. Απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλυφθεί η επιφάνειά τους.
  • Πασπαλίζουμε με την γραβιέρα και ψήνουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Σερβίρουμε με κόλιανδρο και ελαιόλαδο.
Πηγή κειμένου: 

akispetretzikis.com