27
Σεπτεμβρίου
2019
- 17:52
Τελευταία τροποποίηση στις 27 Σεπτεμβρίου, 2019 - 17:52
Συστατικά
Για τις πίτες
- 160 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 80 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 350 γρ. αλεύρι σκληρό
- αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 400 γρ. κιμά αρνίσιο
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. τσιμένι
- 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Για το σερβίρισμα
- κόλιανδρο
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις πίτες
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Καλό θα ήταν να αφήσουμε 5-10 λεπτά το μείγμα για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να φτάσει σε διάμετρο 20 εκ.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι 26 εκ. σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Απλώνουμε 1 κ.γ. από το ελαιόλαδο και βάζουμε το ένα ζυμάρι. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά και αφήνουμε στην άκρη.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα ζυμάρια, βάζοντας 1 κ.γ. ελαιόλαδο. Αφήνουμε στη άκρη.
Για τη γέμιση
- Τοποθετούμε το τηγάνι ξανά στη φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Βάζουμε το κύμινο, το τσιμένι, την πάπρικα, το μπούκοβο και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.
- Βάζουμε τις πίτες σε ταψιά με λαδόκολλα και μοιράζουμε τον κιμά. Απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλυφθεί η επιφάνειά τους.
- Πασπαλίζουμε με την γραβιέρα και ψήνουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Σερβίρουμε με κόλιανδρο και ελαιόλαδο.
Πηγή κειμένου:
akispetretzikis.com