Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025 -

Απέλυσαν οικιακή βοηθό όταν έμαθαν ότι έχει καρκίνο!



Μια Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός στο Χονγκ Κονγκ, την οποία απέλυσαν οι εργοδότες της αφού διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο, στερώντας της κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εξασφάλισε αποζημίωση ενός ποσού που αντιστοιχεί σε 3.300 ευρώ, σε φιλικό διακανονισμό που έκανε ενώπιον δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, σηματοδοτώντας για άλλη μια φορά την όχι και τόσο αξιοζήλευτη θέση των οικιακών βοηθών στο Χονγκ Κονγκ.

Ανύπαντρη μητέρα 5 παιδιών, η Μπέιμπι Τζέιν Άλας διεγνώσθη τον Ιανουάριο σε ηλικία 38 ετών ότι πάσχει από καρκίνο της μήτρας στο τρίτο στάδιο.

Τον Φεβρουάριο, η οικογένεια στην οποία δούλευε της έδωσε επιστολή απόλυσης, στην οποία επικαλείτο ως λόγο τον καρκίνο, το οποίο σήμαινε ταυτοχρόνως ότι εξανεμιζόταν κάθε ελπίδα κάλυψης των ιατρικών της εξόδων.

Επίσης την περίοδο που υποβαλλόταν σε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, η 38χρονη όφειλε να ζητήσει να δοθεί παράταση στην άδεια διαμονής της (βίζα) ώστε να μπορέσει να παραμείνει στο Χονγκ Κονγκ, καθώς από το έγγραφο της απόλυσής της φαινόταν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή σε διάστημα 15 ημερών.

«Φιλικός διακανονισμός» και αποζημίωση
Η Άλας και ο εργοδότης της, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στην ακροαματική διαδικασία, κατέληξαν ωστόσο σήμερα σε φιλικό διακανονισμό στο εργατοδικείο του Χονγκ Κονγκ. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Άλας θα λάβει 30.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (περίπου 3.380 ευρώ) για την κάλυψη του επιδόματος ασθενείας, των ιατρικών της εξόδων και των αποδοχών της.

«Ενθαρρύνω τους εργαζόμενους να αγωνίζονται όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτού του είδους», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε έξω από το δικαστήριο.

Σχεδόν 370.000 οικιακοί βοηθοί, κυρίως φτωχοί Ινδονήσιοι και Φιλιππινέζοι, εργάζονται στο Χονγκ Κονγκ. Οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν άχαρη δουλειά, με χαμηλές αποδοχές και σε δύσκολες συνθήκες.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι το σύστημα είναι δίκαιο και ότι οι καταχρήσεις είναι σπάνιες.

Ωστόσο οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι οικιακοί βοηθοί πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης, καθώς δεν προστατεύονται επαρκώς από τον νόμο.

Μια στις έξι εργάζεται σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας
Το Κέντρο για Δικαιοσύνη του Χονγκ Κονγκ υπολογίζει ότι μία στις έξι οικιακές βοηθούς εργάζεται σε συνθήκες που ομοιάζουν με αυτές της καταναγκαστικής εργασίας. Πέρυσι, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατέταξε το Χονγκ Κονγκ στην ίδια θέση με την Ταϊλάνδη και το Αφγανιστάν στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων, εν μέρει εξαιτίας της ανεπαρκούς προστασίας των οικιακών βοηθών.

Τα υψηλά ποσά που καταβάλουν στα πρακτορεία για να προσληφθούν, η υποχρέωση να διαμένουν στο σπίτι του εργοδότη, ο κατώτερος μισθός ύψους 4.520 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (περίπου 510 ευρώ) και το γεγονός ότι οφείλουν να εγκαταλείψουν το Χονγκ Κονγκ σε διάστημα μερικών ημερών στην περίπτωση που χάσουν τη δουλειά τους, αιτιολογούν γιατί είναι τόσο ευάλωτες σε όχι και τόσο ευσυνείδητους εργοδότες ή σε καταχρηστικές συμπεριφορές από την πλευρά των τελευταίων.