25
Δεκεμβρίου
2018
- 20:15
Τελευταία τροποποίηση στις 25 Δεκεμβρίου, 2018 - 20:18
Υλικά για 6 άτομα
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 ποτήρια γάλα
- 5 κουταλιές ζάχαρη
- 80 γρ. μαγιά νωπή
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 10 αυγά (μόνο τον κρόκο)
- 1 1/2 ποτήρι αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 1/2 ποτήρι κονιάκ
- 400 γρ. αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα σύκα) ψιλοκομμένα
- 1 κουταλάκι κανέλα και γαρύφαλλο
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνετε τη μαγιά και 50 γρ. από το αλεύρι.
- Σκεπάζετε με μια νωπή πετσέτα και αφήνετε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, ώστε να φουσκώσει.
- Βάζετε το υπόλοιπο αλεύρι, τους κρόκους των αυγών, τα 250 γρ. βούτυρο, το κονιάκ και το προζύμι που έχει φουσκώσει σε ένα μίξερ και ζυμώνετε με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Στη συνέχεια, προσθέτετε στο μείγμα τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύετε. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, οπότε μην το παρακάνετε.
- Τώρα η ζύμη θέλει το χρόνο της για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Οπότε θα σκεπάσετε το ζυμάρι με μια νωπή πετσέτα (για να μην ξεραθεί) και θα το αφήσετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
- Στη συνέχεια, ζυμώνετε ξανά για λίγο και πιέζετε τη ζύμη, ώστε να γίνει σαν μια πίτα πάχους 2 εκατοστών.
- Με τόση ποσότητα, δεν είναι υποχρεωτικό να φτιάξετε ένα κέικ μόνο. Μπορείτε να μοιράσετε τη ζύμη σε κομμάτια και να φτιάξετε 2-3 μικρότερα κέικ με αυτήν την ποσότητα.
- Σε κάθε περίπτωση, διπλώνετε τις πίτες που φτιάξατε στα δύο αφήνοντας το κάτω μέρος να προεξέχει κατά ένα εκατοστό και ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
- Τέλος, σε ένα μπολάκι, ανακατεύετε την άχνη με τα μπαχαρικά.
- Μόλις βγάλετε ζεστό το χριστουγεννιάτικο κέικ από τον φούρνο, το αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζετε με το μείγμα άχνης και των μπαχαρικών.
- Όταν κρυώσει το τυλίγετε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε να καθίσει αν θέλετε για λίγες ημέρες.