Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 -

Δεν θα επιτεθούμε ποτέ πρώτοι σε κανέναν, τονίζει η Μόσχα



Η ανακοινωθείσα πριν από δύο ημέρες από τον Ντόναλντ Τραμπ αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ορόσημο του Ψυχρού Πολέμου που εξάλειψε τους πυρηνικούς πυραύλους από την Ευρώπη «θα καταστήσει τον κόσμο πιο επικίνδυνο», υποστήριξε σήμερα το Κρεμλίνο ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα περιμένει από την Ουάσινγκτον να εξηγήσει πώς σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

«Πρωτοβουλίες αυτού του είδους, αν τεθούν σε εφαρμογή, θα καταστήσουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας επίσης πως περιμένει «εξηγήσεις» από την πλευρά της Ουάσινγκτον.

«Δεν θα επιτεθούμε ποτέ σε κανέναν πρώτοι», τόνισε επίσης ο Πεσκόφ μιλώντας στους δημοσιογράφους και υπογράμμισε πως η Ρωσία «δεν θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να πλήξει πρώτη» και «δεν επιφυλάσσεται του δικαιώματός της σε προληπτική επίθεση».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς επειδή η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία.

Από την πλευρά της η Κίνα σχολιάζει ότι είναι λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν μονομερώς από μια συμφωνία-ορόσημο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που εξάλειψε τους πυρηνικούς πυραύλους από την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου πως η Κίνα είναι αντίθετη με την αποχώρηση.

Χθες, Κυριακή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί από τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF) που διαπραγματεύθηκαν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Η συμφωνία προβλέπει την εξάλειψη μικρού και μέσου βεληνεκούς πυρηνικών και συμβατικών πυραύλων από τις δύο χώρες.

«Αυτή η συνθήκη έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση των εντάσεων στις διεθνείς σχέσεις, στην προώθηση της διαδικασίας του πυρηνικού αφοπλισμού και ακόμη στη διατήρηση μιας παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας και σταθερότητας», είπε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως είναι εντελώς λάθος να εμπλέκεται η κινεζική πλευρά στην αποχώρηση από τη συνθήκη», είπε η Χούα Τσουνγίνγκ. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πει πως η συνθήκη περιορίζει τις δυνατότητες των ΗΠΑ να αντιδράσουν απέναντι σε κινεζικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς